Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ерик тен Хаг: Незабравима нощ за холандския футбол

Тен Хаг е горд със своите футболисти.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Старши треньорът на Аякс Ерик тен Хаг заяви, че е горд от представянето на отбора и от победата над Ювентус в Торино с 2:1 в четвъртфинална среща реванш  от Шампионската лига.

Така четирикратният носител на трофея от Амстердам стана първият отбор, който стартира от квалификациите и достигна до полуфиналите на надпреварата, след като първата среща на "Йохан Кройф Арина" завърши 1:1.

Холандците стигнаха до топ 4 на турнира за първи път от 1997 година, след като в предишния кръг отстраниха шампиона от последните три сезона Реал (Мадрид) след загуба с 1:2 като домакин и успех с 4:1 в реванша на "Сантиаго Бернабеу". 

"Мисля, че това е една незабравима нощ за Аякс, за играчите и за холандския футбол. Горд съм с момчетата. Елиминирахме още един от фаворитите. Надскочихме себе си и успяхме да го направим отново.  Ювентус беше малко уплашен и притеснен от нас, мисля, че това важи и за Реал в предишния мач. Трудно се играе срещу нашия стил, разполагаме с много бързи и технични играчи, което затруднява съперниците да ни пресират добре", не спести суперлагивите Тен Хаг.

"На почивката уточнихме някои детайли, а през второто полувреме се отвориха пространства, които ни позволиха да атакуваме. Ювентус беше принуден да се защитава, имахме три-четири 100-процентова шанса, може би трябваше да вкараме по-рано, но едно статично положение ни донесе победния гол. Беше съвсем различно в сравнение с мача на "Бернабеу". В началото битката беше физическа, но ние бяхме добре организирани и издържахме на бурята. Имаше само две ситуации, в които не се справихме, при едната от които допуснахме гола. Приликата с мачовете ни с Реал се състоеше в това, че не се възползвахме от шансовете си и не вкарахме повече попадения в Амстердам. Определено трябва да подобрим ефективността си в завършващата фаза", каза още той.
 
Аякс очаква на полуфиналите победителя от изцяло английския сблъсък между Манчестър Сити и Тотнъм, като лондончани имат преднина от 1:0 от първия мач като домакини.

"Пеп Гуардиола (мениджърът на Манчестър Сити) изповядва подобна философия на игра като мен. Ако играем така, както срещу Реал (Мадрид) и срещу Ювентус, можем да се чувстваме уверени срещу който и да е от двата съперника", завърши Тен Хаг.

Колегата му Масимилиано Алегри ще остане старши треньор на Ювентус, въпреки разочароващото отпадане.

"Вече говорих с президента. Оставам в Ювентус и започваме да планираме следващия сезон", заяви Алегри, въпреки информациите, че ще бъде заменен, ако не спечели титлата в Шампионската лига.

"Винаги съм казвал, че за да спечелиш трофея в този турнир, трябва покажеш топ форма във важните моменти. В последно време имаме кадрови проблеми заради контузии, дори в този мач ни липсваха някои основни играчи, така че ни беше по-трудно да бъдем на оптималното си ниво. Мисля, че играхме добре през първото полувреме, но след почивката не бяхме достатъчно търпеливи, отборът се раздели на две, което позволи на съперника да доминира в средата на терена. 
Аякс заслужи победи, особено с оглед на представянето си през второто полувреме. Те имаха и малко късмет, че бързо изравниха резултата, след като ние вкарахме, но след почивката те играха наистина много добре", коментира Алегри.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стефка Костадинова

Стефка Костадинова за рекорда: Радвам се, човешките възможности са без граница

Председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова коментира подобряването на световния рекорд в скока на височина при жените, който 37 години бе нейно притежание. Украинката  Ярослава Магучих подобри постижението на българката, записвайки 210 см  на турнира от Диамантената лига във френската столица Париж. Падна легендарният световен..

публикувано на 07.07.24 в 19:41
Пламена Миткова

Пламена Миткова дебютира с второ място в Диамантената лига

Световната шампионка за девойки до 20 години в скока на дължина Пламена Миткова зае второ място при дебюта си в турнирите от Диамантената лига по лека атлетика. Във френската столица Париж Миткова записа 6.78 метра. Българката постигна резултата при втория си опит, а след това записа още два успешни скока за 6.44 и 6.60 метра. Постижението..

публикувано на 07.07.24 в 19:16
Люис Хамилтън

Люис Хамилтън с рекордна победа на "Силвърстоун"

Британският пилот на Мерцедес Люис Хамилтън спечели състезанието от Формула 1 за Голямата награда на Великобритания на пистата "Силвърстоун". Това бе рекордна девета победа на тази писта за седемкратния световен шампион, както и негова 104-а тв кариерата. Хамилтън дълго чака за този триумф, тъй като последната му победа датираше от края на..

публикувано на 07.07.24 в 18:55
Янаки Милев

Милев и Несторов с победи на силни турнири

Националът за Купа "Дейвис" Янаки Милев започна с победа в квалификациите на турнира по тенис на клей от сериите "Чалънджър" в Брауншвайг (Германия) с награден фонд 148 625 евро. Милев победи на старта номер 215 в световната ранглиста Франко Агаменоне (Италия) с 4:6, 6:1, 7:5. Срещата продължи точно два часа. Агаменоне е шампион през..

публикувано на 07.07.24 в 18:44
Славко Винчич

Словенец ще ръководи полуфинала между Испания и Франция

Словенският съдия Славко Винчич беше избран от УЕФА да ръководи първата полуфинална среща от европейското първенство по футбол между отборите на Испания и Франция. Мачът ще се играе на 9-ти юли от 22 часа българско време на стадион "Алианц Арена" в Мюнхен. От страничните линии ще му помагат Томаж Кланчник и Андраж Ковачич, а четвърти съдия е..

публикувано на 07.07.24 в 18:41

Падна легендарният световен рекорд на Стефка Костадинова

Последният български световен рекорд в атлетиката - 37-годишното върхово постижение на Стефка Костадинова в скока на височина от 2.09 метра падна. Подобри го украинката Ярослава Магучих. Световната и европейска шампионка от Украйна, която е само на 22 години, скочи 2.10 метра от първи опит на турнира от Диамантената лига в Париж и сложи край на..

публикувано на 07.07.24 в 18:13
Никола Цолов

Никола Цолов остана без точки в основния старт на "Силвърстоун"

Българският пилот във Формула 3 Никола Цолов не успя да вземе точки от щурото основно състезание на пистата „Силвърстоун“, в което той стартира седми, но завърши 15-ти. Цялата надпревара на британското трасе мина при променливи условия и ту валеше, ту спираше, което постоянно променяше баланса на силите между пилотите. Цолов финишира на 15-то..

публикувано на 07.07.24 в 11:32