Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутатите одобриха директива срещу двойния стандарт при храните

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският парламент гласува за забрана на т.нар. „двоен стандарт“ при храните. На последното си пленарно заседание в настоящия мандат на ЕП евродепутатите приеха „Новия търговски механизъм за потребителите“. С него се забранява разпространението на храни и напитки от едни и същи марки с различен състав в рамките на ЕС и се позволява налагането на санкции за нарушителите.

Текстът бе приет с 474 гласа „за“ срещу 163 „против“ и 14 „въздържал се“.

След като директивата бъде одобрена от Съвета на министрите, страните членки ще имат срок до 2 годинида я приложат в националното си законодателство.

С промените в пакета законодателство потребителите ще получат по-добра защита от заблуждаващи нелоялни практики. Така например популярни онлайн-платформи вече ще трябва да разкрият основни параметри, които определят как се класират офертите, получени от заявка при търсене. Актуализираните потребителски правила регулират и въпроса с така наречения „двоен стандарт“, когато хранителни продукти и напитки от една и съща марка се предлагат в различните страни от ЕС с различен състав или характеристики.

Освен санкции в размер от най-малко 4 процента от годишния оборот за компаниите, които нарушават потребителските правила в няколко държави-членки, текстовете предвиждат и 2 милиона евро глоба при липсата на финансов отчет.

Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова заяви в пленарната зала по време на дебатите късно снощи: "Знам, че много от евродепутатите се бореха за това от години. Това помогна да включим темата в дневния политически ред. Горда съм с това, че със споразумението за актуализиране на потребителските правила Еврокомисията излезе за първи път със законодателно предложение, с което да бъде сложен край на двойния стандарт при продуктите във всички страни от Евросъюза".

Даниел Далтон, основен преговарящ на страна на парламента по промените в законодателството, определи  постигнатото като успех и изрази очакване, че след анализ на ефекта от прилагането на  новите правила, Еврокомисията да предприеме още стъпки за защита на потребителските права: "Този пакет подобрява в значителна степен правата на потребителите в ерата на интернет като предоставя нови защити и информация на потребителите, когато купуват. Потребителите вече не могат да бъдат заблуждавани от продукти, изработени по различни стандарти, но продавани под същото име в различните държави-членки. Със споразумението поставяме началото. Знам, че колеги настояваха да стигнем по-далече, но нека бъда ясен: споразумението между Съвета и Комисията беше на ръба да се провали, а това означаваше да останем без силна защита на потребителите само няколко седмици преди изборите".

Въпреки настояванията на български евродепутати двойният стандарт да бъде включен в черния списък с нелоялните търговски практики, остана текстът това да бъде преценено от Еврокомисията в срок до 2 години.

„Европейските институции показаха, че стоят на страната на своите граждани”. Така омбудсманът Мая  Манолова коментира премахването на двойния стандарт  при храните в страните- членки на Европейския съюз, одобрено на днешното пленарно заседание на Европейския парламент.

Промените забраняват разпространението на храни и напитки от едни и същи марки с различен състав в рамките на ЕС и позволят налагането на финансови санкции за нарушителите в размер не по-малък от 4% от годишния оборот на производителя.

Пред „Хоризонт” Манолова, която работи от 3 години за премахване на двойните стандарти чрез различни инициативи, заяви:

„Просто искам да кажа, че съм много горда, че България най-накрая спечели. Мисля, че го заслужаваме много. Но честно казано това не е моята победа, в никакъв случай. Това е победата на всичките хора, които са гласували за мен и наистина съм много благодарна за това. Няма как да купиш това нещо, хората или гласуват или не. Повярваха в мен и наистина има нещо в това. Благодаря много“.

България има две години да приложи директивата към националното законодателство и тепърва предстои да бъде решено за какво ще бъдат използвани средствата от наложените глоби, постъпили в националния бюджет и дали ще бъде създаден специален компенсационен фонд.

Три проучвания на българското министерство на земеделието и храните показват, че има редица разлики в състава на продуктите, които се предлагат под една и съща марка на пазара в Източна и в Западна Европа.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Емил Радев: Битката с двойните стандарти при храните ще продължи

Текстовете, които касаят двойния стандарт на храните, не са толкова силни, колкото искахме да бъдат, заяви пред БНР евродепутатът от ЕНП и ГЕРБ Емил Радев преди днешното обсъждане в ЕП на промените в правилата на Съюза за защита на потребителите...

публикувано на 16.04.19 в 10:11
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска, президент на Северна Македония

Гърция за клетвата на Силяновска: Явно нарушение на Преспанския договор

Като открито нарушение на Преспанския договор гръцкото министерство на външните работи определи днешната клетва в парламента на новоизбраната президентка на Република Северна Македония Гордана Силяновска, която нарече страната си „Македония“ вместо с..

публикувано на 12.05.24 в 21:09
Гордана Силяновска, президент на Северна Македония

ЕС: Северна Македония трябва да спазва споразуменията

ЕС изразява съжаление, че новият президент на Северна Македония Силяновска-Давкова не е използвала конституционното име на страната по време на церемонията по полагането на клетвата днес, се казва в изявление на европейската служба по външна..

публикувано на 12.05.24 в 20:26
Михаил Мишустин говори пред Държавната дума, долната камара на руския парламент, Москва, 10 май 2024 г.

Комитетите в руския парламент одобриха състава на новото руско правителствои

Парламентарните комитети в Държавната дума на Русия одобриха всички кандидати за вицепремиери и министри в новото правителство на Михаил Мишустин. Това съобщи първият заместник-председател на Думата Александър Жуков. Премиерът на Русия Михаил..

публикувано на 12.05.24 в 20:07

"Хамас" отговори на Байдън

Палестинската групировка "Хамас" отговори на отправените призиви към тях от президента на Съединените щати Джо Байдън, че войната може да приключи утре, ако те освободят израелските заложници. В свое изявление, цитирано от "Франс прес", "Хамас" определи..

публикувано на 12.05.24 в 19:59
Милка Василева, председател на съсловната организация

Недостигът на медицински сестри - има ли решение

Заради големия недостиг на медицински сестри у нас болници назначават студенти по медицина като болногледачи, които реално вършат работата на сестрите, без да имат правоспособност. За този проблем разказа пред БНР Милка Василева, председател на..

публикувано на 12.05.24 в 19:36

Пожар в Ямбол, няма данни за пострадали

Пожар е  избухнал  в автосервиз в бившето предприятие "Тонзос" в Ямбол. Сигналът е подаден около 15:40 часа днес.  Три противопожарни автомобила и екипи огнеборци са мястото. Огънят е локализиран, гасенето продължава и към момента.  По първоначална..

публикувано на 12.05.24 в 19:16

50-хиляден протест в Тбилиси срещу "руския" закон

Петдесет хиляди души се събраха снощи в Тбилиси въпреки поройния дъжд в пореден протест срещу проекта на управляващите в Грузия да заклеймят неправителствени организации, частично финансирани от чужбина, като "агенти на чуждо влияние". Противниците на..

публикувано на 12.05.24 в 18:42