Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутатите одобриха директива срещу двойния стандарт при храните

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският парламент гласува за забрана на т.нар. „двоен стандарт“ при храните. На последното си пленарно заседание в настоящия мандат на ЕП евродепутатите приеха „Новия търговски механизъм за потребителите“. С него се забранява разпространението на храни и напитки от едни и същи марки с различен състав в рамките на ЕС и се позволява налагането на санкции за нарушителите.

Текстът бе приет с 474 гласа „за“ срещу 163 „против“ и 14 „въздържал се“.

След като директивата бъде одобрена от Съвета на министрите, страните членки ще имат срок до 2 годинида я приложат в националното си законодателство.

С промените в пакета законодателство потребителите ще получат по-добра защита от заблуждаващи нелоялни практики. Така например популярни онлайн-платформи вече ще трябва да разкрият основни параметри, които определят как се класират офертите, получени от заявка при търсене. Актуализираните потребителски правила регулират и въпроса с така наречения „двоен стандарт“, когато хранителни продукти и напитки от една и съща марка се предлагат в различните страни от ЕС с различен състав или характеристики.

Освен санкции в размер от най-малко 4 процента от годишния оборот за компаниите, които нарушават потребителските правила в няколко държави-членки, текстовете предвиждат и 2 милиона евро глоба при липсата на финансов отчет.

Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова заяви в пленарната зала по време на дебатите късно снощи: "Знам, че много от евродепутатите се бореха за това от години. Това помогна да включим темата в дневния политически ред. Горда съм с това, че със споразумението за актуализиране на потребителските правила Еврокомисията излезе за първи път със законодателно предложение, с което да бъде сложен край на двойния стандарт при продуктите във всички страни от Евросъюза".

Даниел Далтон, основен преговарящ на страна на парламента по промените в законодателството, определи  постигнатото като успех и изрази очакване, че след анализ на ефекта от прилагането на  новите правила, Еврокомисията да предприеме още стъпки за защита на потребителските права: "Този пакет подобрява в значителна степен правата на потребителите в ерата на интернет като предоставя нови защити и информация на потребителите, когато купуват. Потребителите вече не могат да бъдат заблуждавани от продукти, изработени по различни стандарти, но продавани под същото име в различните държави-членки. Със споразумението поставяме началото. Знам, че колеги настояваха да стигнем по-далече, но нека бъда ясен: споразумението между Съвета и Комисията беше на ръба да се провали, а това означаваше да останем без силна защита на потребителите само няколко седмици преди изборите".

Въпреки настояванията на български евродепутати двойният стандарт да бъде включен в черния списък с нелоялните търговски практики, остана текстът това да бъде преценено от Еврокомисията в срок до 2 години.

„Европейските институции показаха, че стоят на страната на своите граждани”. Така омбудсманът Мая  Манолова коментира премахването на двойния стандарт  при храните в страните- членки на Европейския съюз, одобрено на днешното пленарно заседание на Европейския парламент.

Промените забраняват разпространението на храни и напитки от едни и същи марки с различен състав в рамките на ЕС и позволят налагането на финансови санкции за нарушителите в размер не по-малък от 4% от годишния оборот на производителя.

Пред „Хоризонт” Манолова, която работи от 3 години за премахване на двойните стандарти чрез различни инициативи, заяви:

„Просто искам да кажа, че съм много горда, че България най-накрая спечели. Мисля, че го заслужаваме много. Но честно казано това не е моята победа, в никакъв случай. Това е победата на всичките хора, които са гласували за мен и наистина съм много благодарна за това. Няма как да купиш това нещо, хората или гласуват или не. Повярваха в мен и наистина има нещо в това. Благодаря много“.

България има две години да приложи директивата към националното законодателство и тепърва предстои да бъде решено за какво ще бъдат използвани средствата от наложените глоби, постъпили в националния бюджет и дали ще бъде създаден специален компенсационен фонд.

Три проучвания на българското министерство на земеделието и храните показват, че има редица разлики в състава на продуктите, които се предлагат под една и съща марка на пазара в Източна и в Западна Европа.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Емил Радев: Битката с двойните стандарти при храните ще продължи

Текстовете, които касаят двойния стандарт на храните, не са толкова силни, колкото искахме да бъдат, заяви пред БНР евродепутатът от ЕНП и ГЕРБ Емил Радев преди днешното обсъждане в ЕП на промените в правилата на Съюза за защита на потребителите...

публикувано на 16.04.19 в 10:11
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джо Байдън

Байдън заяви, че оттеглянето му е в интерес на партията и страната

Президентът Джо Байдън обяви, че се оттегля от кандидат-президентската надпревара за нов мандат в Белия дом и даде подкрепата си за вицепрезидента Камала Харис, за негов потенциален наследник в надпреварата.  В писмено обръщение към нацията..

публикувано на 22.07.24 в 00:33
Секвоите в село Богослов, наричани

До прочутите секвои над кюстендилското с. Богослов ще се стига само пеша

Със знаци и следене с дрон е забранено придвижването с коли до известните 120-годишни секвои, обявени за забележителност и попаднали класацията "Дърво на Европа" над кюстендилското планинско село Богослов.  Мястото е много посещавано, наблизо е и..

публикувано на 21.07.24 в 21:28
Американският президент Джо Байдън и вицепрезидентката Камала Харис.

Джо Байдън обяви, че се отказва да се бори за втори мандат на изборите през ноември

Президентът на Съединените щати Джо Байдън обяви, че се отказва от намерението да се бори за втори мандат на изборите през ноември.  Той също така се обяви в подкрепа на своя заместник Камала Харис и призова демократите да се обединят около нейната..

публикувано на 21.07.24 в 20:59

"Босилеград в цветове - 2024" събра художници от България, Северна Македония и Сърбия

В Босилеград завърши четвъртото издание на международния пленер "Босилеград в цветове - 2024" с участието на художници от България, Северна Македония и Сърбия. Специален гост беше консулът на България в Ниш Петър Данов. Участваха и двама..

публикувано на 21.07.24 в 20:58
Илхам Алиев

Преди подписване на мирен договор Баку настоява Ереван да промени конституцията си

Азербайджан настоява Армения да промени конституцията си преди да бъде подписан мирен договор между двете държави, съобщава руското издание "Комерсант". Двете страни, бивши съветски републики, са в конфликт още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 21.07.24 в 20:41
Николай Денков

Денков: ГЕРБ сбъркаха подхода при първия мандат, че не извадиха първо приоритетите

ГЕРБ сбъркаха подхода при първия мандат с това, че не извадиха първо приоритетите, каза пред Нова телевизия Николай Денков, председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България".  Президентът връчва мандата на..

публикувано на 21.07.24 в 20:22
Палестинците скърбят за роднините си, убити при израелската бомбардировка на ивицата Газа в болница в Дейр ал Балах, 21 юли 2024 г.

Израелската авиация нанесе удари по Йемен, Ливан и Газа, "Хизбула" използва РСЗО

Групировката "Хизбула" е отвърнала на последните израелски бомбардировки в Ливан, като нейни бойци са обстреляли позиции на израелската армия южно от границата с реактивни системи за залпов огън, съобщава АФП. Според групировката при вчерашната..

публикувано на 21.07.24 в 20:12