Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК и СЕМ подписаха споразумение за мониторинг на кампанията за евровота

| обновено на 18.04.19 в 17:02
Споразумението бе подписано от председателя на ЦИК Стефка Стоева (ляво) и председателя на СЕМ София Владимирова (дясно).
Снимка: БТА



Председателят на СЕМ София Владимирова подписа с председателя на ЦИК Стефка Стоева споразумение, което определя принципа и параметрите на специализирания мониторинг, който СЕМ ще осъществи върху дейността на доставчиците на медийни услуги по време на предизборната кампания.

"Макар на пръв поглед това да е наше задължение по закон, СЕМ, а и ЦИК, не гледа на него като на формален ангажимент. Тук поддържането на най-високи професионални стандарти е единственият начин да се гарантира и да се предостави противоотрова срещу дезинформацията, срещу фалшивите новини, които, разбира се, очаквано по време на предизборна кампания са най-много и с най-дълготраен резултат", каза Владимирова.

Председателят на ЦИК Стефка Стоева апелира към партиите, инициативните комитети и независимите кандидати да водят кампания, съобразена със закона:

"Подписването на това споразумение, според мен, не е само изпълнение на изискването на закона. Целта е да упражняваме контрол върху предизборната кампания. Участниците в нея да бъдат поставени в равноправно положение и техните послания да се отразяват обективно и вярно".

Три фирми са подали оферти за осигуряването на машинното гласуване на евроизборите на 26 май у нас, обяви говорителят на ЦИК Александър Андреев. До 26 април ще стане ясно коя фирма ще изпълни обществената поръчка за доставянето на 3 хил. машини за евровота.

Още по темата чуйте в репортажа в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Три фирми с оферти за осигуряване на машинното гласуване на евроизборите

Три фирми са подали оферти за осигуряването на машинното гласуване на евроизборите на 26 май у нас, обяви говорителят на ЦИК Александър Андреев. До 26 април ще стане ясно коя фирма ще изпълни обществената поръчка за доставянето на 3 хил...

публикувано на 18.04.19 в 15:44
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава гасенето на тлеещи огнища край бившия ремонтен завод в Шумен

Огнеборци все още са на мястото на пожара, при който късно вчера изгоряха складови помещение в бившия ремонтен завод в Шумен. Има локални огнища, които тлеят, съобщиха от Областната дирекция на МВР.  Горяха складове на бившия..

публикувано на 17.08.24 в 10:14

Още 4 села в Монтанско на воден режим

Жителите на още четири села в област Монтана са на воден режим. Всички те са от община Георги Дамяново. До сега засушаването засегна 11 села Четири от 13-те села в община Георги Дамяново вече са на воден режим, съобщиха от ВиК - Монтана.  В..

публикувано на 17.08.24 в 10:14

Стрелба между трима българи на Халкидики

За стрелба между трима българи на Халкидики в Гърция съобщи Нова тв   Произшествието е станало в петък вечер в известен бар в курорта Ханиоти.  Единият българин е тежко ранен в гърдите с огнестрелно оръжие, вторият - ранен с нож, а третият е пребит...

публикувано на 17.08.24 в 10:10

Пожари и висок градус на световните конфликти - седмичен обзор на международните събития

Смъртоносен пожар североизточно от Атина изпепели над 100 квадратни километра.  Огнената стихия обгърна гръцката столица с облаци гъст дим, взе жертва и унищожи десетки домове, преди да бъде овладян. Хиляди бяха евакуирани.   Редица държави..

публикувано на 17.08.24 в 09:59

Хранителните стоки в Гърция поскъпнаха заради пожарите и засушаването.

Над 100 къщи са напълно опожарени, унищожена е реколтата на плодове и зеленчуци, само пепел остана от големите оранжерии до Маратон, съобщават местните жители. Веднага се покачиха цените на храните на пазара, защото гръцките продукти не достигат...

публикувано на 17.08.24 в 09:35

121 години от Илинденско-Преображенското въстание, без заря на Петрова нива

Заради риска от пожари за първи път без тържествена заря ще се проведе Националния възпоменателен събор в историческата местност Петрова нива. Тази година се навършват 121 години от обявяването на Илинденско-Преображенското въстание. Хиляди тракийци и..

публикувано на 17.08.24 в 09:21
Ливански работник отглежда от платформа повредени от израелски въздушен удар жилищни сгради в Бейрут, 31 юли 2024 г.

Най-малко 6 жертви при израелски удар по жилищна сграда в Ливан

Най-малко 6 души бяха убити и още трима са ранени при израелски удар по жилищна сграда в град Набатие в южната част на Ливан, съобщи рано тази сутрин ливанското министерство на здравеопазването, предаде Ройтерс. През последните седмици напрежението в..

публикувано на 17.08.24 в 09:15