Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сили на Хафтар са отблъснали атака в Южна Либия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въоръжена групировка е атакувала днес голяма военновъздушна база на Либийската национална армия (ЛНА) на маршал Халифа Хафтар, след като той прехвърли по-голямата част от силите си на север в опит да превземе столицата Триполи, предаде Би Би Си.

ЛНА успяла да отблъсне офанзивата срещу базата „Таманхинт“ край Сабха, основния град в либийския Юг.

Не е ясно дали неизвестната групировка е свързана с международно признатото правителство на премиера Файез Сарадж в Триполи, срещу когото воюват силите на Хафтар, подкрепящи паралелна администрация в Бенгази.  

ЛНА започна щурма си към столицата преди две седмици, засилвайки несигурността в раздираната от конфликт страна след свалянето на покойния лидер Муамар Кадафи с помощта на Запада през 2011 г.

Бойците на Хафтар не успяха да навлязат в Триполи, но опитите им продължават.

По последни данни на Световната здравна организация в сраженията вече са загинали поне 205 души, включително 18 цивилни. Ранените са близо 1000 души. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Халифа Хафтар

Халифа Хафтар - „човекът на Москва“ в Либия

Русия завява, че не взема страна в боевете в Либия, но зад кулисите Москва категорично подкрепя маршал Халиф Хафтар, твърдят експерти, цитирани от АФП. Хафтар, чиито сили започнаха миналата седмица изненадващ атака към столицата Триполи, е..

публикувано на 09.04.19 в 14:28
Халифа Хафтар

САЩ зоват либийския военачалник Халифа Хафтар да прекрати щурма към Триполи

САЩ са силно притеснени от боевете край Триполи и призовават Либийската национална армия на маршал Халифа Хафтар да спре незабавно офанзивата си към столицата. Това се казва в изявление на държавния секретар Майк Помпейо, публикувано на сайта на..

публикувано на 08.04.19 в 07:52

Сблъсъци близо до Триполи между силите на Халифа Хафтар и групировки, подкрепящи правителството в Либия

На по-малко от 50 километра от либийската столица Триполи се водят ожесточени сражения между силите на маршал Халифа Хафтар, който контролира източната част на страната, и коалиция от групировки, подкрепящи международно признатото правителство на..

публикувано на 05.04.19 в 21:40