Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природозащитници искат да блокират летище „Хийтроу“

Театрална група от активисти на движението Extinction Rebellion в Лондон по време на спектакъл.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Протестиращите в Лондон природозащитници планират днес да блокират летище „Хийтроу“. Полицията ги предупреди, че ще срещнат твърд отпор.

Движението Extinction Rebellion, чиито активисти вече четвърти ден блокират райони в Лондон в рамките на така нареченото от тях „мирно гражданско неподчинение“, обяви, че днешната му цел ще бъде авиационната индустрия.

Повече от 500 души са арестувани от началото на протестите срещу климатичните промени, започнали в понеделник. От полицията съобщиха, че имат информация, че протестиращите ще се опитат да нарушат работата на летище „Хийтроу“.

Днес във Великобритания е Разпети петък и се очаква летището да бъде много натоварено с 247 000 излитащи или кацащи пътници за великденските празници. От полицията съобщиха, че водят „война на изтощение“, тъй като на мястото на всеки арестуван се появяват още повече протестиращи. Властите отчитат, че протестът протича изключително мирно, но тактиката на Extinction Rebellion да бъдат арестувани колкото се може повече негови активисти, поставя на изпитание ресурсите на полицията.

Полицията в Лондон е задържала над 500 демонстранти от началото на протестите срещу замърсяването на околната среда. Това съобщи в Туитър полицията в британската столица, цитирани от ТАСС. На 10 души вече са повдигнати обвинения.

Активистите от природозащитната организация „Бунт срещу унищожението“ продължават да блокират четири градски зони и част от североизточния край на Хайд парк. Полицията напомня, че само последната от споменатите територии е разрешено място за протест. Нарушението на това правило е и причината за арестите.

Полицията в Лондон е отклонена от "основните си задължения" заради протестиращи, които искат да блокират пътищата към най-натовареното летище "Хийтроу" , съобщи Скотланд Ярд. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Габриела Наплатанова

Габриела Наплатанова встъпва в длъжност като председател на СЕМ

Габриела Наплатанова встъпва в длъжност днес като временно изпълняващ длъжността председател на Съвета за електронни медии. Мандатът ѝ ще е със срок от шест месеца - до 27 октомври. След това, отново за шест месеца - до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева, предаде БГНЕС. И председателите на СЕМ на ротация. За по 6..

публикувано на 28.04.24 в 07:33

Цветница е!

Православният свят отбелязва един от големите християнски празници - Вход Господен в Ерусалим. Дни преди своята Кръстна смърт Исус Христос бил посрещнат тържествено в свещения град. Многолюдното множество го приветствало с палмови клони. Така е установена традицията в храмовете да се раздават осветени върбови клонки. Празникът се нарича още..

публикувано на 28.04.24 в 07:28

В село Българско Сливово ще се проведе фестивала "От Лазарица до Гергьовден"

В село Българско Сливово от 10 часа ще се проведе шестият фолклорен фестивал „От Лазарица до Гергьовден“. На сцената на местното читалище ще се изявят певци и танцьори на различна възраст и от различни населени места. Събитието се провежда ежегодно в дните около Великденските празници, като негови организатори са НЧ „Възраждене 1908“ и..

публикувано на 28.04.24 в 05:38

Екипите на читалищата в Радомир организират тържествата за Цветница

Тържествата за Цветница в Радомир се организират от читалищата в общината. На Лазаровден лазарките пресъздават традиционните обичаи, разказва кметът Кирил Стоев. На 1 май е организиран голям празник в село Извор, който се празнува от 2010-та година. Инициативата е на местното читалище. Целта е да бъдат съхранени и показани традиционната обредност и..

публикувано на 28.04.24 в 05:25

СЗО: Широкото използване на антибиотици при Ковид пандемията е допринесло за антимикробна резистентност

Широкото използване на антибиотици по целия свят по време на пандемията с Ковид-19 може да е увеличило "тихото" разпространяване на антимикробната резистентност. Това сочат нови данни на Световната здравна организация.  Само 8 процента от хоспитализираните пациенти с Ковид-19 са имали и допълнителна бактериална инфекция, която да е изисквала антибиотици...

публикувано на 28.04.24 в 05:23

В Израел празнуват Палмова неделя

Палмовата неделя се отбелязва седмица преди Великден. Празнува се влизането на Исус в Йерусалим. Процесия всяка година тръгва от Бейт Ания, близо до днешната Елазария. Според Новия завет, Исус там е бил отседнал и възкресил Лазар. Рано в неделя изпратил учениците си да му доведат бялата магаричка, която пасяла край селището и която не е била яздена...

публикувано на 28.04.24 в 04:42
Володимир Зеленски

Зеленски обвини Русия, че е атакувала енергийни съоръжения, осигуряващи доставки за ЕС

Украинската държавна петролна и газова компания "Нафтогаз" заяви, че Русия е атакувала нейни съоръжения през изминалото денонощие, но няма пострадали хора и доставките за украинските потребители и клиенти не са засегнати. Във вечерното си обръщение президентът Володимир Зеленски заяви, че руснаците са атакували съоръжения, осигуряващи доставки за..

публикувано на 28.04.24 в 04:28