Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС затегна режима за получаване на социални помощи за деца

| обновено на 19.04.19 в 12:52
Снимка: БГНЕС

Депутатите затегнаха режима за получаване на социални помощи за деца с окончателно гласуваните промени в Закона за социалното подпомагане. При отсъствие на дете три дни в месеца от детска градина и пет учебни часа в училище без уважителни причини семейството ще бъде лишено от детските надбавки за една година.

Целта на новите промени е по-строгото обвързване на получаването на месечни помощи с редовното посещение на децата в задължителна форма на обучение, подчертаха вносителите от ГЕРБ.

Председателят на образователната комисия в Народното събрание Милена Дамянова подчерта, че измененията имат за цел не да отнемат пари от децата, а да се прави така, че, ако родителите са безотговорни, средствата пак да отиват за детските нужди:

"Ние искаме парите, които държавата отпуска като помощи за децата и за тяхното образование, да отиват и да бъдат при децата, да се използват ясно за техните нужди и когато е доказано, че родителите са безотговорни и не могат да използват тези средства за нуждите на децата, ние прехвърляме тези пари към училището и към детската градина, за да гарантираме правата на децата".

Председателят на социалната комисия Хасан Адемов от ДПС се възпротиви с мотива, че няма ясно разписани правила как ще се преразпределят парите, които ще се върнат към учебните заведения:

"Учителката в междучасието преценява, че детето има нужда от маратонки, отива до най-близкия магазин и за 40 лева купува маратонки, пергел или тетрадка. Това ли ми казвате в момента".

С окончателните премени депутатите обвързаха получаването на месечни социални помощи с полагането на общественополезен труд от безработни лица в трудоспособна възраст.

Александър Сиди от "Обединени патриоти" каза в защита на текстовете:

"За да се опитаме да решим проблема с така наречения "социален паразитизъм", с това, че има едни хора, които дълго време стоят изцяло и само на социални помощи, без да се опитват да се ограмотят, без да се опитат за някаква своя квалификация или да повишат тази своя квалификация и да се върнат обратно на пазара на труда".

Ресорният министър Бисер Петков обясни в кулоарите на парламента, че не се отнемат помощи, а се дава възможност в определени случаи те да бъдат пренасочвани и да стигат до детето през образователната система:

"Когато в рамките на един месец детето направи пет или повече неизвинени отсъствия, тази помощ да бъде пренасочена към детето, но през образователната система, тоест, то да я получи реално. Защото, когато то не е в училище, наистина има случаи, в които родителите не са достатъчно отговорни за тази помощ, която е за децата, за посещение на училище, за подпомагането им, това да бъдат облечени, съответно нахранени, да посещават съответните форми, които училището или детската градина предлага".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жечо Станков

НС реши: Министърът на енергетиката да предоговори газовото споразумение с "Боташ"

На извънредно заседание парламентът обсъди доклада на Временната комисия, разследваща споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ".  Депутатите гласуваха и приеха предложения проект на решение. Само от ДПС гласуваха "против".  Проектът предвижда да се възложи на министъра на енергетиката да предприеме действия да..

публикувано на 19.04.24 в 18:22

Главчев освободи трима заместник-министри

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев са освободени трима заместник-министри, считано от 22 април. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Мартин Гиков е освободен от поста в Министерството на иновациите и растежа, а Николай Сиджимов – в Министерството на околната среда и водите.  От длъжността заместник-министър на труда и..

публикувано на 19.04.24 в 17:40

Евросанкции заради нарушения на правата на човека срещу палестинци

Страните членки на ЕС включиха в санкционния списък четири лица и две организации, отговорни за тежки нарушения на правата на човека срещу палестинци.  Става дума включително за изтезания и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отношение или наказание, както и за произволното нарушаване на правото на собственост и на личен и семеен..

публикувано на 19.04.24 в 17:36

Експлозиите в Иран тази сутрин предизвикаха реакции по целия свят (обобщение)

Над иранския град Исфахан отекнаха експлозии тази сутрин, като според редица източници, става въпрос за израелска атака. Израел не коментира, нито пое отговорност. Техеран обаче, омаловажи случилото се и посочи, че не планира ответни действия.   След израелските удари: Иран спря полетите над няколко града Израелски атаки по Иран, но не..

публикувано на 19.04.24 в 17:33

СГП предлага законодателни промени заради тежки катастрофи с пияни и дрогирани шофьори

Заради множеството случаи на тежки катастрофи, предизвикани от пияни и дрогирани шофьори, със загинали или тежко пострадали, Софийската градска прокуратура предлага серия от законодателни изменения.  Сред тях са увеличаване на срока на мерките "задържане под стража" и "домашен арест" от два месеца на осем месеца и възможност за събиране на трафични данни..

публикувано на 19.04.24 в 17:03

Кабинетът одобри програми за развитие на образованието за общо 231 млн. лв.

Служебното правителството одобри 22 национални програми за развитие на образованието с общ бюджет 231 милиона лева.  Две от тях са нови - "Безопасност на движението по пътищата" и "Без агресия за сигурна образователна среда". Част от останалите програми включват подобряване на компетентността на ученици и учители, кариерно ориентиране,..

публикувано на 19.04.24 в 16:58
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл потвърди, че някои ведомствени служители имат забрана за пътуване

Кремъл потвърди, че служителите в някои държавни ведомства в Русия имат забрана за пътуване, а в други ведомства се изисква хората да уведомят за плановете си да заминат в чужбина. В четвъртък агенция Ройтерс съобщи, че Русия затруднява пътуванията в чужбина за някои служители поради опасения, че чужди сили могат да се опитат да получат достъп..

публикувано на 19.04.24 в 16:54