Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров: САЩ се месят безцеремонно в проекта „Северен поток 2“

Сергей Лавров
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският външен министър Сергей Лавров обвини днес САЩ в безцеремонна намеса в проекта за газопровод „Северен поток 2“, който трябва да свърже Русия с Германия по дъното на Балтийско море, предаде Ройтерс.

„Намесата в процеса на формиране на проекта „Северен поток 2“ от страна на САЩ е просто безцеремонна. Посланикът на САЩ в Берлин редовно настоява публично германското правителство да промени позицията си и да тръгне против интересите си“, каза Лавров, който допълни, че подобна ситуация предизвиква сериозно безпокойство. И припомни как Еврокомисията първоначално е получила юридическо заключение, че „Северен поток 2“ по никакъв начин не нарушава газовата директива, а след това е направила всичко, за да внесе поправки в нея.

Той посочи още, че във Вашингтон е наложено политическо табу на реализацията на бизнес инициативи между Русия и САЩ.

„Едностранните санкции пречат на равноправното и взаимноизгодно партньорство на Русия с чуждестранни партньори“, подчерта руският дипломат №1. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Карин Кнайсъл

Виена даде рамо на Русия за „Северен поток 2“

Евентуални американски санкции срещу компаниите, участващи в проекта за газопровод „Северен поток 2“, предизвиква въпроси от гледна точка на международното право, заяви днес австрийската външна министърка Карин Кнайсъл след среща в Москва с руския си..

публикувано на 12.03.19 в 14:54

САЩ ще наложат санкции над фирми от ЕС заради „Северен поток 2“

САЩ се подготвят да наложат санкции над европейски фирми, които съфинансират проекта за газопровод „Северен поток 2“ от Русия до Германия, пише в. „Уолстрийт джърнъл“. Под заплаха от наказателни мерки са и компаниите, които участват в полагането на..

публикувано на 11.03.19 в 10:43
Станислав Митрахович

Руски експерт: Проблем със „Северен поток 2“ ще подобри шансовете на „Турски поток“

Станислав Митрахович, преподавател във Финансовия университет при правителството на Русия, каза пред БНР, че шансовете за реализация на проекта „Турски поток“ през България ще се увеличат, ако възникнат трудности в работата на „Северен поток 2“ и..

обновено на 02.03.19 в 10:11