Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ ще наложат санкции над фирми от ЕС заради „Северен поток 2“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ се подготвят да наложат санкции над европейски фирми, които съфинансират проекта за газопровод „Северен поток 2“ от Русия до Германия, пише в. „Уолстрийт джърнъл“. Под заплаха от наказателни мерки са и компаниите, които участват в полагането на тръбите в Балтийски море, твърди изданието, което се позовава на анонимни американски източници.

Санкциите рискуват да засилят напрежението на фона на продължаващ спор за американски мита върху германски автомобили. САЩ твърдят, че тръбата представлява стратегически риск и задълбочава зависимостта на Германия от руски енергийни доставки. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Еврокомисията остава готова да преговаря от името на ЕС с Русия за „Северен поток 2“

Европейската комисия е готова да преговаря с Русия от името на ЕС за проекта за газопровод „Северен поток-2“, искането за което вече беше отхвърлено през 2017 година. „Предложеният мандат за ЕК все още се намира за разглеждане в Съвета на ЕС и..

публикувано на 04.03.19 в 18:00
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново руски ракетни удари в Одеса - има загинали и ранени

 В Украйна трима души са загинали и трима са били ранени при руски ракетен удар по Одеса снощи. Според председателя на Одеската областна военна администрация Олег Кипер  Русия е атакувала с балистични ракети. Нанесени са щети по..

публикувано на 01.05.24 в 08:08
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън

Ето какво споразумение за примирие на "Хамас" с Израел предлага САЩ

Съединените щати призоваха радикалната палестинска групировка "Хамас" да се съгласи на предложението за споразумение с Израел, което дипломати описаха като "изключително щедро". С посредническа роля в Тел Авив пристигна американският държавен секретар..

публикувано на 01.05.24 в 07:59
Протест в Колумбийски университет в САЩ

Десетки арестувани по време на протестите в Колумбийския университет в Ню Йорк

Нюйоркската полиция арестува десетки протестиращи в подкрепа на палестинците студенти от Колумбийския университет. Акцията на полицията в Ню Йорк в Колубийския университет започна малко след 21 часа местно време, като основната и цел беше да..

публикувано на 01.05.24 в 07:53

Мащабна транспортна стачка обзема съседна Гърция

По традиция гърците отбелязват Международния ден на труда със стачка. Протестите и демонстрациите се организират от синдикатите и Комунистическата партия. Лидерът на комунистите Димитрис Коцумбас заяви, че Първи май е ден за защита правата на..

публикувано на 01.05.24 в 07:47

БНР кани за споразумение регистрираните за изборите партии и коалиции

Българското национално радио (БНР) кани на 2 и 7 май регистрираните за изборите партии, коалиции и инициативни комитети за подписване на споразумение за отразяване на кампанията преди вота за народни представители и за Европейски парламент...

публикувано на 01.05.24 в 07:43

БНБ изчисли 3,78% основен лихвен процент

Основният лихвен процент спада до 3,78 на сто от днес изчисли Българската народна банка (БНБ). Показателят е технически, но ясно отразява тенденцията при лихвите. Основната лихва е важна за изчисляването на лихвата върху просрочените..

публикувано на 01.05.24 в 07:38

КЕВР ще определи цената на природния газ за май

Комисията за енергийино и водно регулиране (КЕВР) се очаква днес да определи цената на природния газ през май. Предложението на "Булгаргаз" е за около 56 лева на мегават час. Ако цената бъде утвърдена, синьото гориво ще бъде по-евтино с 6%..

публикувано на 01.05.24 в 07:35