Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Давутоглу остро критикува управляващата партия на Ердоган

Ахмет Давутоглу и Реджеп Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият турски премиер и близък съюзник на президента Реджеп Ердоган Ахмет Давутоглу остро разкритикува днес управляващата Партия на справедливостта и развитието, предаде Ройтерс. Той хвърли вината за слабото представяне на ПСР на местните избори миналия месец върху алианс с националисти и върху промени в политиката.

В първото си голямо публично предизвикателство към Ердоган след оттеглянето си от властта преди 3 години Ахмет Давутоглу осъди икономическите политики на партията си, медийните органичения и щетите, „нанесени на разделението на властите и институциите“.

Давутоглу (60 г.) е влиятелна фигура в ПСР и бе премиер от 2014 до 2016 г. преди разногласията с Ердоган относно прехода към президентска република.

В сериозен удар за Ердоган ПСР изгуби контрола над столицата Анкара и над Истанбул, които бяха управлявани от партията и предшествениците ѝ през последния четвърт век в резултат на изборите на 31 март.

„Резултатите от вота показаха, че алиансът е нанесъл щети на нашата партия и спрямо нива на гласуване, и по партийната идентичност“, посочва Давутоглу в 15-странично становище.

По този начин експремиерът коментира алианса на ПСР с Партия на националистическото действие, формиран преди парламентарните и президентски избори миналия юни. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите..

публикувано на 17.04.19 в 17:33
ВИЖТЕ ОЩЕ
Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор - син на принц Хари и Меган Маркъл.

Принц Хари и Меган Маркъл нарекоха сина си Арчи

Принц Хари и съпругата му Меган Маркъл обявиха днес, че новороденият им син ще се казва Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор, предаде Би Би Си. Съобщението дойде, след като двамата представиха на кралица Елизабет II и на съпруга ѝ принц Филип..

обновено на 08.05.19 в 18:59