Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният прокурор взе под специален надзор разследването срещу Местан

Кърджалийският окръжен съд отмени забраната Местан да напуска страната

| обновено на 24.04.19 в 18:33
Снимка: БТА

Разследването за катастрофата с участието на Лютви Местан вече е под специалния надзор на главния прокурор. Цацаров ще следи лично работата на прокурорите, които работят по делото срещу лидера на ДОСТ. За това Цацаров е бил помолен от родителите на шестмесечното бебе, което загина при причинената от Местан миналата седмица катастрофа, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. 

Разследването по случая продължава, но днес стана ясно, че с решение на съда в Кърджали лидерът на ДОСТ ще може да напуска страната, но по искане на прокуратурата е без шофьорска книжка. Това е втори опит да бъде отнето свидетелството му за правоуправление, след като първия път кърджалийските магистрати определиха ограничителната мярка като "несъразмерно тежка".

Проверка в масивите на СДВР показала, че от 2013 година досега лидерът на ДОСТ е бил санкциониран 15 пъти за превишена скорост, поясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. С уговорката, че все още се чакат резултатите от назначените заради катастрофата експертизи, тя коментира:

"Факт е обаче, че има знак СТОП, че се нализа в насрещната пътна лента, което за нас означава, че господин Местан не се е съобразил с приближаващия автомобил. Може би самонадеяно е решил, че ще успее да се придвижи, без да има съприкосновение, но се е случил този инцидент и считаме, че засега неговото активно действие е причина за настъпване смъртта на детето".

"При такава реакция на съда, това което направи прокуратурата и е вече факт – да събере спешно доказателства за това дали Лютви Местан е изряден участник в пътното движение. Това, което получихме в края на вчерашния ден от СДВР, е следното: Първо, лицето не се намира на адреса, на който официално е обявил навсякъде, че живее. Второ – заради това, че не е открит на адреса, а съдът ще вземе предвид, че  няма никаква опасност той да се укрие, не му е било връчено предходното постановление на прокурора. И трето – от "Пътна полиция" на СДВР ни уведомиха за следното: в периода от 2013 година до настоящия момент Лютви Местан има влязло в сила едно наказателно постановление, един акт и 13 фиша, всички за превишена скорост. Глобите са били в размер от сто до триста лева. Тези доказателства, според нас, са абсолютно достатъчни за повторно налагане на мярка – отнемане на свидетелство за правоуправление", подчерта говорителят на главния прокурор.

Според магистратите забраната Местан да напуска страната е прекомерно ограничение, а събраните по делото данни водят до извода, че и без прилагането на мярката Лютви Местан няма да осуети наказателното производство. 

В определението на съда се посочва, че няма реална опасност той да се укрие в чужбина. Обвинението в Кърджали се надява да убеди съда, че като водач той е със завишена обществена опасност.

Що се отнася до разследването на ПТП, при което загина шестмесечно бебе, от експертизите се чакат отговорите около механизма на катастрофата. Ясно е обаче, че по пътя на Местан е имало знак "Стоп", поради което говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова предположи, че най-вероятно поради самонадеяност, е решил, че ще успее да излезе безпроблемно на главния път, на който е станал сблъсъкът с другата кола. 

Вчера Окръжният съд в Кърджали остави без уважение жалбата на лидера на ДОСТ Лютви Местан срещу наложената му парична гаранция в размер на 10 000 лева. Според магистратите на този етап от разследването има достатъчно доказателства за съпричастност на Местан към тежката катастрофа, при която загина бебе. От събраните доказателства за имущественото му състояние се установява, че той притежава недвижими имоти и спестявания. Определението на съда е окончателно. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Националният отбор по ветроходство в клас

Националният отбор по ветроходство в клас "Оптимист" с три места в златен клас

Националният отбор по ветроходство в клас "Оптимист" проведе своите тренировки през тази седмица в Балчик. Само преди дни младите надежди на България се завърнаха от европейското първенство, провело се в Италия. Класирането на състезателите до 15 годишна възраст им отреди три места в златен клас, което при силната конкуренция е огромно..

публикувано на 15.07.24 в 12:15

Четвърти ден военни участват в потушаването на пожари

Четвърти ден армията участва в гасенето на пожарите в страната. Над 200 военни са се включили до момента. Тази сутрин хеликоптер излетя за района на Свиленград, каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов: "Имаме в района на Пловдивско 61-ва бригада, в Студена също имаме, Тополовградско, наши хора. Всички модули, които имат..

публикувано на 15.07.24 в 12:14
Делян Пеевски и кметът на Белица Радослав Ревански

Белица защити кмета Радослав Ревански и Делян Пеевски

Жители на община Белица защитиха кмета Радослав Ревански в декларация, публикувана във Facebook страницата на общината. В нея хората изразяват и категорична подкрепа за Делян Пеевски в опитите му да обедини хората и избирателите на ДПС.  След серията декларации от  общинските  структури  на ДПС миналата седмица, последвани и от позиция..

публикувано на 15.07.24 в 12:09

Годишната инфлация през юни е 2,5%, спрямо май има 0,2 на сто дефлация

Годишната инфлация се ускорила до 2,5% през юни при 2,3 на сто през май, сочат данните на Националния статистически институт. За самия юни обаче е регистрирана дефлация от 0,2 % - точно толкова, колкото беше изменението на индекса месец по-рано. Регистриран е минимален ръст на цените при здравните услуги и услугите в сектора на..

публикувано на 15.07.24 в 12:04
Съдебна палата

СГС издаде Европейска заповед за арест за Паскал, обвинен за ОПГ с бившата шефка на Митниците

Софийският градски съд разреши да бъде издадена европейска заповед за арест за Николай Николов, по прякор Паскал.  Той е със задочно обвинение за участие в престъпна група за контрабанда, пране пари, подкуп и длъжностни престъпления заедно бившата директорка на Митниците Петя Банкова, бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и хасковските..

публикувано на 15.07.24 в 11:59
Калин Стоянов

Калин Стоянов за пожарите: Няма застрашени населени места и бедстващи граждани

Към момента няма застрашени населени места, както и бедстващи граждани. Ситуацията постепенно се нормализира в цялата страна.  Това заяви пред БНР служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.  По думите му все още обстановката  остава сложна .  220 пожара у нас за денонощие. Опасност за населени места няма Продължава..

публикувано на 15.07.24 в 10:52

Социалното министерство предлага линията на бедност през 2025 г. да стане 638 лв.

Социалното министерство предлага през следващата година линията на бедност в страната да се повиши на 638 лева. Проектът на постановление е публикуван за обществено обсъждане. Повишението е със 112 лева спрямо сегашният размер от 526 лева. Линията на бедност по закон се актуализира ежегодно спрямо данните от изследването на "Евростат" -..

публикувано на 15.07.24 в 10:39