Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александра Амброз: Гражданското общество ще бъде силен коректив на новия президент на Украйна

Украинците искат мир, но не на всяка цена, смята анализаторът

Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Новак в политиката, от когото на практика може да се очаква всичко, но чийто рейтинг бързо ще спада, тъй като проблемите, които трябва да решава, са много големи - така накратко можем да обобщим казаното през седмицата за новия украински президент Володимир Зеленски. 

На втория тур на изборите миналата неделя актьорът - любимец на публиката от популярен сериал, получи три пъти повече гласове от съперника  си - настоящия президент Петро Порошенко. Като тест за Зеленски беше оценено решението на Русия да облекчи издаването на руски паспорти на жителите на сепаратистките области в Украйна. От Запад критикуваха Русия и заявиха, че моментът е подходящ Киев и Москва да потърсят път за разрешаване на конфликта в Източна Украйна.


Хората в Украйна искат мир, но цената на компромисите също е важна, каза в интервю за "Хоризонт" украинският журналист и анализатор Александра Амброз.

Тя припомня, че Володимир Зеленски застана начело на 45-милионна Украйна почти като в сериала, който го направи известен - "Слугата на народа". Много хора гласуваха за екранния образ, за победата на всичко добро над всичко лошо. В основата на тази смяна начело на страната има нещо много просто - драстично се повиши през последните години издръжката на домакинствата и това отприщи недовоството срещу управлението на Петро Порошенко, обяснява Александра Амброз:

"Много от хората у нас са недоволни от повишаването на цените на комуналните услуги. Те скочиха рязко за последните пет години. Става дума за 200-300 процента. Това създаде голямо напрежение, независимо че има система за подпомагане на социално слабите. Ше ви дам пример, аз преди плащах 400 гривни, а сега - 1500, т.е., за мен разликата е четири пъти. По-рано у нас наистина бяха много ниски тези цени, защото държавата компенсираше разликата на доставчиците на енергия. Само че после Международният валутен фонд каза: вече не можем да ви даваме пари, ако повечето отиват за покриване на комунални разходи на населението. Така че вдигайте цените."

В страната има много силно гражданско общество, с което новият президент ще трябва да се съобразява, подчертава Александра Амброз:

"Особено след 2014-а година, след Майдана - революцията на достойнството, гражданското движение е много силно. Мисля, че тъкмо тези хора - гражданските активисти, ще светват на Зеленски червена лампа всеки път, когато той се отклонява твърде силно в посока, нежелана за обществото. Те ще го контролират много по-силно, отколкото някой олигарх или бизнес партньори, които стоят зад него, ще го пазят и от желанието  да се харесва на всички. Именно гражданското общество ще бъде най-добрият коректив на новия президент."

Конфликтът в Източна Украйна продължава вече пет години и е стигнал до степен, от която ще бъде много трудно да се разплита. Може би пък именно един външен човек за голямата политика може да предложи нестандартни решения. Какви са шансовете за Зеленски за напредък по толкова труден въпрос?

"Това наистин е много труден въпрос, по който обществото е разделено. От една страна има много хора, които искат мир и са готови на някои компромиси, но от друга страна няма яснота какви компромиси предлага Зеленски. Допускам, че може да последва примера на американския президент Тръмп, който се срещна с Ким Чен-Ун и да предприеме неочаквани ходове, като например да се срещне лично с Владимир Путин или поне да предложи такава среща. Хора от екипа му говорят и за посещение в окупираната Донецска област."  

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК одобри 500 000 евро безвъзмездна помощ за борба с опасни комари в Кипър

Европейската комисия одобри 500 000 евро безвъзмездна помощ за изпълнението в Кипър на пилотна програма за борба с разпространението на опасни комари, съобщи здравният еврокомисар Стела Кириакиду по време на посещението си в Никозия.  Иновативният проект се финансира по програмата "ЕС в подкрепа на здравето" ("EU4Health"). Целта му е да елиминира..

публикувано на 29.06.24 в 05:23

Найджъл Фарадж не иска да има "нищо общо" със съпартийците си, които са били обвинени за расисти.

Найджъл Фарадж заяви, че не иска да има "нищо общо" с кандидатите от неговата партия "Реформирай Обединеното кралство", които са били обвинени за расисти. Докато отговаряше на въпроси на публиката по Би Би Си, по-малко от седмица преди общите избори на 4 юли, популистът заяви още, че Великобритания трябва да напусне Европейската конвенция по правата..

публикувано на 29.06.24 в 05:18

Българин беше осъден на 9,5 години затвор във Великобритания по обвинения в изнасилване

Във Великобритания, 45-годишният български гражданин Юлиан Димов, работещ като масажист, беше осъден на девет и половина години затвор по обвинения в изнасилване на 10 клиентки. Юлиан Димов е използва приложение за козметична терапия, за да открие и изнасили десет клиентки в собствените им домове. Той се е възползвал от жертвите си, след като те..

публикувано на 29.06.24 в 04:56

РСМ отхвърли гръцките обвинения, че нарушава Преспанския договор

Северна Македония отхвърли обвиненията на премиера на Гърция Кириакос Мицотакис и външния министър Йоргос Герапетритис, които поставиха пред Европейския съюз въпроса за нарушаването на Преспанския договор от страна на новото ръководство на страната, предаде БТА. Според правителството в Скопие, поетите ангажименти са двупосочна улица, като..

публикувано на 28.06.24 в 20:40
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден обсег в отговор на действията на САЩ

Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден и малък обсег в отговор на действията на Съединените щати. Това заяви президентът Владимир Путин по време на днешното заседание на Съвета за сигурност на Русия, чието начало беше излъчвано по държавната телевизия. "Днес е известно, че Съединените щати не само произвеждат тези ракетни..

публикувано на 28.06.24 в 20:29

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко, съобщава Франс прес в репортаж от фронта в Донбас. Руската армия обаче запазва превъзходството си в жива сила и артилерийски системи, твърдят украински войници пред репортери на агенцията. Руското военно министерство обяви, че войските му са взели Росдоливка. Това е украинско..

публикувано на 28.06.24 в 20:19

МФ отчита близо 147 млн. лева излишък в хазната към края на май

Излишъкът в хазната към края на май е 146,9 млн. лева, което 0,1% от прогнозирания брутен вътрешен продукт, сочат данните на Министерството на финансите. От институцията подчертават, че събраните приходи към края на петия месец на годината са в размер на 28,256 млрд. лв. или около 37,5 % от разчетените в държавния бюджет, докато разходите са..

публикувано на 28.06.24 в 19:47