Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художникът Атанас Атанасов: Ако иконата е направена искрено, недостатъците ѝ не отблъскват

Снимка: БГНЕС

Художникът Атанас Атанасов, ученик на Светлин Русев, рисува и икони от студент. Интересът му към тях е бил предизвикан „по чисто технологични причини“, но се увлякъл и така вече над 30 години. За БНР Атанасов сподели, че е убеден, че професионалистът „сяда и работи, а нагласата идва в последствие“. В иконописта, както и във всяка друга професия, има художници, които са по-добри от други, категоричен е той, но допълва:

„Когато е направено искрено, тогава недостатъците не ме отблъскват. По някакъв начин си личи, че е направено с чувство и искрено. Тогава това, че някой не е достатъчно научен, рутиниран, не ми пречи. Понякога има много съвършени икони, които леко ме дразнят с това съвършенство. Мисля, че понякога грешката дава един по-различен живот на иконата. Особено в някои стари църкви има доста наивно направени икони, но си личи, че са много искрени и точно грешката, да речем едни разкривени очи, излъчва много повече живот, отколкото една съвършена, но студена икона“.

Съвременният художник не може да вложи чудодейна сила в иконите, категоричен е той:

„Художникът нищо подобно не може да вложи. Ако има някаква сила, тя идва отгоре. Художникът може да вложи само това, за което е учил, което умее… Вярвам, че има чудотворни икони, но те са чудотворни предимно с вярата на хората, които ги гледат. Тяхната вяра извършва чудесата. Вярата е това, което кара хората да ходят и да търсят закрила и помощ от тези икони. Всъщност тази помощ не идва от самата икона, тя идва от Господ“.

Атанас Атанасов е „изключително притеснен“ от факта, че много храмове вместо иконопис предпочитат да слагат тапети с изображения на светци:

„Това е една бомба със закъснител, защото, когато се научат, че могат евтино и лесно да сложат едно изображение, а едно и също изображение не може да се слага на най-различни места, тогава просто няма да има нужда този занаят да се учи. Няма да има хора, които да се опитват да го правят, а това е традиция, която трябва да се развива. Не смятам, че е редно това нещо да се прилага в църквите“.

Интервюто с Атанас Атанасов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят на Румъния Марчел Чолаку

Румънският премиер Марчел Чолаку обяви,че ще се кандидатира за президент

Румънският премиер Марчел Чолаку обяви,че ще се кандидатира за президент. Изборите за държавен глава са насрочени за 24 ноември,съобщава Радио Румъния. Решението на лидера на Социалдемократическата партия (СДП) е оповестено в аудиосъобщение на Чолаку, изпратено до съпартийците му. От 20 години неговата партия не е успявала да изпрати никого в..

публикувано на 20.08.24 в 18:50
Зографът Диан Костов

Диан Костов: Получихме покани за Мюнхен, Неапол и Манчестър след "Кръстопът - цената на избора" в Брюксел

Покани за изложби в Неапол, Манчестър и Мюнхен е получил творецът Диан Костов след успешната му експозиция "Кръстопът - цената на избора" в Брюксел,  сподели художникът-иконописец от Брюксел в интервю пред БНР. Изложбата-инсталация се откри през юни т. г., а платната му бяха поставени на фасадата и вътре в националната базилика "Светото..

публикувано на 20.08.24 в 18:05

ГДБОП разби мащабна международна група за трафик на мигранти през България

ГДБОП разби мащабна международна група за трафик на мигранти през България, съобщиха от МВР . Това е станало при съвместните действия на службите за сигурност. Групата е била съставена от сирийски, йордански, български и молдовски граждани. Според данните към момента българският участник в престъпната схема е отговарял основно за..

публикувано на 20.08.24 в 18:04
Екипи на италианската брегова охрана продължават издирването на оцелели след инцидента край бреговете на Сицилия

Малка е вероятността да има оцелели при потъването на яхтата край Сицилия

Британският посланик в Италия потвърди, че четирима британци са сред изчезналите след потъването на суперяхтата край Сицилия. Бреговата охрана коментира, че макар и издирването на изчезналите да продължава усилено, вероятността те да са оцелели е минимална. Британският предприемач Майк Линч е сред изчезналите при потъналата заради торнадо яхта..

публикувано на 20.08.24 в 17:40

Руското настъпление в Донецк продължава

Руското настъпление в Донецк продължава. Москва обяви, че е превзела ключовия град Ню Йорк в Източна Украйна. Стотици руски пожарникари в южната част на Ростовска област трети ден се борят с огромен пожар в петролна база, след като в неделя тя беше засегната от атака на украински дрон. А Върховната Рада гласува за забраната на свързаната с Русия..

публикувано на 20.08.24 в 17:38

Продължават проблемите с безводието в много населени места в страната

Продължават проблемите с липсата на вода в много населени места в страната заради високите температури и проблемите с водопроводната мрежа. Без вода днес са Шумен, Търговище и Велики Преслав заради присъединяване към новоизградения довеждащ водопровод от язовир "Тича". Водоподаването ще бъде възстановено утре. Очакваме водата утре..

публикувано на 20.08.24 в 17:28
Магазинче за сувенири в Русе

Нов магазин за сувенири в Русе предизвика естетичен спор

Лятото е времето за ваканция и пътуване, а за туристите най-важно е да си донесат нещо, което да им напомня за безгрижните дни. Какви сувенири обаче предлагат търговците? Защото преди седмица едно новооткрито магазинче в Русе предизвика полемика. Десетките клишета, които вървят редом до името на Русе, говорят само за едно - този град е..

публикувано на 20.08.24 в 17:14