Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът посреща с протести 1-ви май

| обновено на 01.05.19 в 15:37
Автор:
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С демонстрации и протести ще бъде отбелязан Денят на труда в различни страни по света.

Франция се страхува от хаос и насилие по време на днешните първомайски демонстрации. "Жълтите жилетки" обявиха намерението си да проведат мащабни действия из цялата страна днес. В Париж ще се състои и традиционния първомайски марш на профсъюзите.

Работниците в Индонезия ще отбележат Деня на труда с протести. Над 300 души починаха от преумора и заболявания, причинени от дълги часове ръчно преброяване на милионите подадени бюлетини след проведените преди две седмици най-мащабни еднодневни избори в света.

В Тайван хиляди работници също ще протестират по улиците срещу правителствените реформи, засягащи труда.

Активисти организират митинг в столицата на Филипините - Манила.

Профсъюзи в Бразилия организират демонстрация срещу правителството на президента Жаир Болсонаро.

Призив за масова транспортна стачка днес има в столицата на Аржентина Буенос Айрес.

Гърция посреща 1 май с пълна транспортна блокада. 

Призив за демонстрации на свои привърженици на 1 май отправиха паралелно съществуващите власти във Венецуела

В Кипър, Работнически шествия ще има и в двете части на разделената Никозия и общ митинг в буферната зона

В цяла цяла Русия са организирани празнични мероприятия по случай Първи май – Ден на пролетта и труда. Митинги и шествия са планирани в близо 800 руски града, съобщиха от Федерацията на независимите профсъюзи. Очаква се участие да вземат около 3 милиона души.  Руската опозиция е свикала демонстрации в Москва и Санкт Петербург.

Германската конфедерация на профсъюзите призова тази година традиционните първомайски демонстрации да бъдат в подкрепа на искането за европейска минимална заплата. Най-мащабните прояви ще са в Лайпциг и Берлин. Очаква се масова проява на демонстранти с леви убеждения в квартал "Фридрихсхайн" в Берлин. Над 7000 служители ще опазват реда в Берлин.

Турските власти и тази година забраниха събиранията и протестите на площад "Таксим" в Истанбул. Районът е ограден с метални огради и е затворен за граждани и туристи, а движението по улиците към площада е спряно. Има засилено полицейско присъствие.

Синдикатите в столицата на Черна гора се отказаха от традиционното протестно шествие, след като полицията ги уведоми, че не могат да минат по обичайния маршрут до сградата на правителството. Те организират митинг на, по думите им - "безопасно разстояние" от правителството.

Хърватия отбелязва 1 май тази година без синдикални протести. Вместо това ще се събират подписи за свикване на референдум за промяна на условията за пенсиониране.
Хиляди членове на синдикати и активисти отбелязаха днешния първи май  в Азия и настояха за по-добри условия на труда и по-големи права на трудещите се.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Германия подкрепи Харков след руската офанзива

Германия призова съюзниците на Украйна да продължат да подкрепят Киев, след като Русия започна офанзива срещу северната част на Харковска област, предава АФП. Украйна съобщи за опит на руски диверсионни групи да пробият границата "Хората от Харков продължават смело да се съпротивляват на постоянните руски бомбардировки. Вашата смелост изисква..

публикувано на 10.05.24 в 22:43
Джон Кърби

Кърби: Все още няма мащабна операция срещу Рафах

Съединените щати отново изразиха загриженост относно израелското нападение срещу Рафах, но заявиха, че все още не са видели мащабна операция срещу препълнения с бежанци от целия анклав град.  От Белия дом подчертаха, че въпреки че преговорите по споразумението за прекратяване на огъня срещу заложници в Ивицата Газа засега са приключиха без споразумение,..

публикувано на 10.05.24 в 22:39
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: По цялата фронтова линия се водят тежки сражения

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че по цялата фронтова линия се водят "тежки сражения", след като Русия започна мащабна сухопътна офанзива в североизточната част на страната. Русия продължава настъплението си в Харковска област на Украйна "Има тежки сражения по цялата фронтова линия", заяви Зеленски в публикация в социалните мрежи,..

публикувано на 10.05.24 в 22:19
Кулите

Дарение от 1 милион евро за спасяването на средновековната кула "Гаризенда“ в Болоня

Американският милиардер и топ мениджър в света на икономиката Ерик Шмид направи уникално дарение за спасяването на средновековната кула "Гаризенда“ – символ на Болоня със съседната ѝ „Азинели“, застрашена от срутване. Обезопасиха кулата Гаризенда в Болоня – един от символите на града Дарението е от 1 милион евро. Дело е на Ерик Шмид - бивш..

публикувано на 10.05.24 в 21:45

Русия продължава настъплението си в Харковска област на Украйна

Руски части са овладели четири села в украинската Харковска област и се опитват да си проправят път към град Волчанск. Това съобщи изданието "Украинская правда", като се позова на военни източници. От Волчанск и околните селище се евакуират местните жители. Русия с атака в Харковска област Президентът на Володимир Зеленски увери, че украинското..

публикувано на 10.05.24 в 21:15
Президентът на САЩ Джо Байдън

САЩ обявиха нов пакет от 400 млн. долара помощ за Украйна

Съединените щати обявиха нов пакет от военна помощ в размер на 400 млн. долара за Киев, след като Русия започна изненадваща сухопътна офанзива в Североизточна Украйна. Русия с атака в Харковска област В меморандум, публикуван от Белия дом, президентът Джо Байдън разрешава "предоставянето на отбранителни продукти и услуги на Министерството на..

публикувано на 10.05.24 в 20:59

Огнище на птичи грип в Хасковска област

Ново огнище на птичи грип е регистрирано в Хасковска област, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните. Заразата е засечена във ферма със 6 300 патици в симеоновградското село Константиново. Заболелите патици ще бъдат умъртвени по хуманен начин. Определена е 3-километрова предпазна зона, в която попадат село Константиново и харманлийското..

публикувано на 10.05.24 в 19:50