Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ не изключват военна намеса във Венецуела

| обновено на 01.05.19 в 19:36
Майк Помпейо

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви, че военни действия във Венецуела са възможни, „ако това се налага“, но Вашингтон би предпочел мирен преход, предаде Ройтерс.

В телефонен разговор с Помпейо руският външен министър Сергей Лавров е нарекъл американската "намеса" във вътрешните работи на Венецуела нарушение на международното право. Според Лавров в момента Венецуела се нуждае от диалог между всички политически партии, а не от външна агресия, която би имала тежки последици.

По-рано днес говорителката на руското МВнР Мария Захарова отхвърли твърденията на Помпейо, че Москва е убедила венецуелския президент Николас Мадуро да не напуска родината си на фона на ескалиралото напрежение.

Според дипломат №1 Мадуро се готвел да избяга в Куба.

Самият президент също отрече да е имал подобни планове. Вчера Мадуро обяви, че е осуетил бунт на група военни, които подкрепят самообявилия се за президент опозиционен лидер Хуан Гуайдо.

Гуайдо на свой ред призова за масови протести срещу правителството на днешния 1-ви май. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Джон Болтън

САЩ изразиха надежда, че безредиците във Венецуела ще доведат до свалянето на Мадуро

В Съединените щати изразиха надежда, че случващото се във Венецуела ще доведе до свалянето на Николас Мадуро от власт. Съветникът по национална сигурност Джон Болтън заяви, че безредиците не са преврат, защото както САЩ, така и много други държави..

публикувано на 01.05.19 в 09:04
ВИЖТЕ ОЩЕ
Никозия - буферната зона в централната част на града.

Кипър отбелязва 50 г. от военния преврат срещу правителството на Макариос III

Кипър отбелязва днес 50 години от едно от най-трагичните събития в историята си – военния преврат срещу правителството на архиепископ Макариос III. Сирени със сигнал за тревога ще звучат днес в 8:20 ч. – часа на неговото начало на 15 юли 1974 г...

публикувано на 15.07.24 в 08:35

220 пожара у нас за денонощие. Опасност за населени места няма

През изминалото денонощие у нас е имало над 220 пожара . Сега се работи по големи пожари в Хасковско и Варненско. Това каза за БНР Александър Джартов, който оглавява Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението. Във Варненско и..

публикувано на 15.07.24 в 08:33

Участници от 32 държави на летен семинар по български език и култура във ВТУ

Участници от 32 държави се събират във Великотърновския университет "Свети Свети Кирил и Методий" за откриващия се тази сутрин летен семинар по български език и култура. За 47-ма година ВТУ събира студенти, докторанти, преводачи, но и музиканти,..

публикувано на 15.07.24 в 08:09

Турция отбелязва годишнина от опита за преврат срещу Ердоган

Със серия прояви в Турция отбелязват годишнината от опита за преврат преди осем години, когато при атаки в Анкара, Истанбул и на други места загинаха 251 души и над 2200 бяха ранени. По закон, приет по-късно от парламента, 15 юли се чества като Ден на..

публикувано на 15.07.24 в 08:04

Милен Керемедчиев: Тръмп стои като силния кандидат, натискът върху Байдън ще се засили

Само няколко милиметра на този изстрел деляха САЩ от гражданска война. Ако този атентат беше успешен, това щеше да взриви огромното напрежение . Това заяви пред БНР Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи и на икономиката...

публикувано на 15.07.24 в 08:00
Държавен фонд

ДФЗ показва новостите при кандидатстване за европомощи за лозаро-винарския сектор

От Държавен фонд "Земеделие" ще представят онлайн днес новостите при кандидатстване за европейско подпомагане на лозаро-винарския сектор. Демонстрацията е изцяло онлайн и ще започне в 10 ч., а на страницата на фонда има линк, на който лозарите..

публикувано на 15.07.24 в 07:57

Земеделските министри на ЕС обсъждат търговията със селскостопански стоки

Унгарското председателство ще представи публично своята работна програма и ще очертае основните си приоритети в областта на селското стопанство на насрочения за днес Съвет на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел. България ще бъде представена на света..

публикувано на 15.07.24 в 07:49