Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правосъдният министър на Кипър подаде оставка заради серийния убиец

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В 19-ия ден на мащабни разследвания на потреслите Кипър серийни убийства дойде първата политическа реакция - с подадената и приета от президента оставка на министъра на правосъдието и обществения ред Йонас Николау.

Правосъдният министър на Кипър напуска поста си на фона на огромно обществено възмущение. Критиката към него е заради провала на полицията в случаите на изчезнали жени мигрантки, станали впоследствие жертви на първия кипърски сериен убиец. Сигнали за тях са подавани до полицията през последните 3 години, но те не са разследвани своевременно и адекватно. Министърът заяви, че оставката му е политическа позиция, въпреки че не носи лична отговорност и не е бил въвлечен пряко в тези дела.

Президентът Никос Анастасиадис увери днес в решимостта на правителството напълно да изясни тези „срамни убийства”, както и „задълбочено да разследва действията или бездействията, свързани с жалбите за изчезнали лица”.

В петък той ще се срещне с началника на полицията Захариас Хризостому.

Днес разследванията на ужасяващите престъпления на първия кипърски сериен убиец - 35-годишният капитан от Националната гвардия Никос Метаксас продължиха в силно токсичното Червено езеро, където според признанията му той е изхвърли труповете на три от жертвите си.

С помощта на водолаз и специално оборудване се прави опит да бъде изтеглен локализиран вчера обект, приличащ на бетонен блок. Смята се, че той е свързан с втория куфар с останките на още една от жертвите на серийния убиец.

По непотвърдена още информация се предполага, че трупът в първия куфар, открит в езерото в неделя, е на 36-годишната румънка Ливия Флорентина Бунеа, изчезнала през септември 2016 г.

Задържаният Метаксас е признал 7 убийства - на 5 жени от Филипините, Непал и Румъния и на двете малки дъщери на две от тях. Досега са открити четири тела, като категорично е идентифицирана само една от жертвите.

Говорителят на полицията Андреас Ангелидис заяви днес, че всеки ден възникват нови данни по шокиращите убийства.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

В Кипър дирят телата на още жертви на предполагаем сериен убиец

Кипърската полиция активизира днес усилията си по издирването на нови жертви, които се предполага, че са убити от сериен убиец - 35-годишен кипърски военен, идентифициран от местни медии като Никос Метаксас, предоха световните агенции, цитирани от..

публикувано на 26.04.19 в 18:09
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изслушване на министър Виолета Коритарова в НС, 18 юли 2024 г.

Министър Коритарова: Засега няма правно основание за премахване на "Подпорната стена" на "Алепу"

На този етап няма правно основание за премахване на изграденото съоръжение на плажа "Алепу", изчаква се окончателното решение на съда. Това съобщи служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова по време на..

публикувано на 18.07.24 в 13:27
Красимир Димитров

Красимир Димитров: Превенцията и обучението са най-важни при бедствия за адекватни действия

Превенцията и обучението са най-важни за бедствени ситуации, за да могат хората да реагират адекватно. Затова дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община имаме полигон за обучение. Това заяви директорът на АПП Красимир..

публикувано на 18.07.24 в 13:20

В Ловеч отбелязаха 187-годишнината от рождението на Апостола

С възпоменателна церемония с военен ритуал и поднасяне на венци и цветя в знак на признателност към делото му пред най-внушителния паметник на Васил Левски в Ловеч беше отбелязана 187-годишнина от рождението на Апостола на българската свобода...

публикувано на 18.07.24 в 13:15
Началото на ремонта в района на кръстовището на ул. „Опълченска“ и бул. „Сливница“.

Започна ремонтът на "Опълченска", общински съветници от ГЕРБ-СДС искат оставката на зам.-кмета по транспорт

Започна ремонтът на столичната улица "Опълченска". Затворен за движение е мостът на кръстовището на улицата с булевард "Сливница". Алтернативните маршрути са булевардите "Константин Величков" и "Христо Ботев". Кметът на София Васил Терзиев обяви..

публикувано на 18.07.24 в 13:01

Състояние на тревога в цяла Гърция заради пожарите

Гърция обяви състояние на тревога в цялата страна заради пожарите. Днес е най-горещият ден - с температури 43 градуса. Гражданска защита информира, че днес метеорологичните условия са изключително тежки - високи температури и силен вятър...

публикувано на 18.07.24 в 12:44

СЕМ прие отчета на генералния директор на БНР за ноември 2023 - април 2024

С три гласа "за" и два "против" членовете на Съвета за електронни медии приеха отчета на генералния директор на БНР Милен Митев за дейността за периода ноември 2023 - април 2024 година. Против гласуваха Пролет Велкова и Симона Велева. Митев..

публикувано на 18.07.24 в 12:37
Адвокат Марин Ицев и Георги Иванов - бивш заместник-директорът на ОДМВР – Ловеч

Като политически натиск определи уволението си бившият заместник-директор на полицията в Ловеч

Само за няколко месеца от началото на тази година министърът на вътрешните работи Калин Стоянов уволни дисциплинарно директора на ОДМВР – Ловеч  Станислав Великов  и заместника му  Георги Иванов , който преди това също е бил директор на ловешката..

публикувано на 18.07.24 в 12:07