Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Раковски посреща папа Франциск на 6-и май

Подготовка за посрещането на папа Франциск в Раковски
Снимка: БТА

В Раковски папа Франциск ще пристигне в 10.30 часа на 6-и май. Той ще бъде посрещнат от кмета Павел Гуджеров на автогарата в квартал" Генерал Николаево". Оттам папамобилът ще потегли по улица "Михаил Добромиров", за да стигне до площад "България" пред църквата "Пресвето сърце Исусово". Какви са ограниченията за движение и мерките за сигурност за този ден, информира Кремена Данева

Кметът на Раковски Павел Гуджеров поясни, че хората, които ще очакват папа Франциск пред църквата, трябва да са заели местата си до 9.30 часа. В 11.15 часа ще започне тържествената литургия и първото причастие за 250 деца от всички католически енории у нас. В храма ще могат да влязат ограничен брой хора.

След обедната среща с католическите епископи в манастира "Св. Елисавета", папамобилът ще тръгне към квартал "Секирово" в 14.30 часа. Срещата с обществеността там ще бъде в църквата "Св. Архангел Михаил".

"Още от 5-и май ще бъдат затворени две улици в "Генерал Николаево" - "Москва" и "Филип Станиславов", а в кв. "Секирово" – ул. "Никола Вапцаров". На следващия ден придвижването между двата квартала ще бъде само пеша, ще има и други затворени улици, но нека хората не се притесняват", подчерта кметът на Раковски .

Предвидени са и два буферни паркинга с 4000 места.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русия обяви превземането на още едно село в Харковска област

Министерството на отбраната на Русия обяви, че войските му са завладели селище в украинската Харковска област. Берестове се намира на 120 километра източно от Харков. Украинските позиции в района представляват част от отбранителната система по левия бряг на река Оскол на подстъпите към логистичния център Купянск. 14 са вече жертвите на руския..

публикувано на 26.05.24 в 20:51
Джорджа Мелони

Италия е против използването на западно оръжие за удари на руска територия

Италия е против използването на западно оръжие за удари на руска територия, потвърди премиерът Джорджа Мелони, цитирана от "Франс прес". Мелони призова за твърдост на НАТО по украинския въпрос, но и за това, цитирам, "да бъдем много внимателни". Така тя коментира препоръките, отправени тази седмица от генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг. В..

публикувано на 26.05.24 в 20:45

Трима души са ранени при нападение с нож в Лион

Трима души бяха ранени при нападение с нож в метрото във френския град Лион в неделя, съобщи полицията, като добави, че нападателят е задържан. Полицейски източник каза пред АФП, че животът на трите жертви не е в опасност, като добави, че двама от тях са ранени в корема, а трети в ръката.  Започнато..

публикувано на 26.05.24 в 20:25

САЩ ще участват в конференцията за Украйна

Съединените щати ще участват в мирната среща на върха, организирана от Украйна в Швейцария следващия месец, заяви американски служител в неделя, но отказа да каже кой и на какво ниво, предава "Ройтерс". Длъжностното лице отговори на въпрос относно призива на украинския президент Володимир Зеленски, отправен по-рано днес към президента на САЩ Джо Байдън и..

публикувано на 26.05.24 в 20:18

Силна турбуленция при полет на "Търкиш еърлайнс“, пострадал е служител

Служител на турския национален авиопревозвач „Търкиш еърлайнс“ пострада тежко при силна турбуленция по време на полет от Истанбул до Измир, съобщи днес в. „Хюриет дейли нюз“.  Самолетът „Еърбъс А321“ попаднал в силна турбуленция и рязко загубил височина малко, след като пилотът отправил предупреждение за поставяне на коланите. Член на кабинния..

публикувано на 26.05.24 в 19:30

Реакции след избора на Арсений за Сливенски митрополит

Миряни и свещеници посрещнаха избора Знеполския епископ Арсений за Сливенски митрополит с надежда напрежението да свърши. Епископ Арсений е новият Сливенски митрополит Предшественикът на Арсений - Йоаникий, почина през януари. Епархийският избор през февруари бе касиран заради обвинение в сговор между избирателите. Последваха протести с искане..

публикувано на 26.05.24 в 19:05

Български триумф в Будапеща в присъствието на президента

България записа поредно силно участие и спечели четири титли и общо девет медала от 40-о Европейско първенство по художествена гимнастика, което завърши днес в зала "Ласло Пап" в унгарската столица Будапеща, предаде БТА. Националките завоюваха четири златни, два сребърни и три бронзови отличия, като сред тях са първите места в многобоя при..

публикувано на 26.05.24 в 18:40