Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Раковски посреща папа Франциск на 6-и май

Подготовка за посрещането на папа Франциск в Раковски
Снимка: БТА

В Раковски папа Франциск ще пристигне в 10.30 часа на 6-и май. Той ще бъде посрещнат от кмета Павел Гуджеров на автогарата в квартал" Генерал Николаево". Оттам папамобилът ще потегли по улица "Михаил Добромиров", за да стигне до площад "България" пред църквата "Пресвето сърце Исусово". Какви са ограниченията за движение и мерките за сигурност за този ден, информира Кремена Данева

Кметът на Раковски Павел Гуджеров поясни, че хората, които ще очакват папа Франциск пред църквата, трябва да са заели местата си до 9.30 часа. В 11.15 часа ще започне тържествената литургия и първото причастие за 250 деца от всички католически енории у нас. В храма ще могат да влязат ограничен брой хора.

След обедната среща с католическите епископи в манастира "Св. Елисавета", папамобилът ще тръгне към квартал "Секирово" в 14.30 часа. Срещата с обществеността там ще бъде в църквата "Св. Архангел Михаил".

"Още от 5-и май ще бъдат затворени две улици в "Генерал Николаево" - "Москва" и "Филип Станиславов", а в кв. "Секирово" – ул. "Никола Вапцаров". На следващия ден придвижването между двата квартала ще бъде само пеша, ще има и други затворени улици, но нека хората не се притесняват", подчерта кметът на Раковски .

Предвидени са и два буферни паркинга с 4000 места.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тежка катастрофа на автомагистрала "Хемус" по пътя Варна - Шумен

Катастрофа е станала на Автомагистрала "Хемус" по пътя Варна - Шумен на километър преди бензиностанция ОМВ, съобщават от Областната дирекция на МВР.  По първоначални данни са се ударили два леки автомобила и бус, като бусът се е запалил. Има информация за пострадали, допълват още от полицията. Създадена е незабавна организация, движението се..

публикувано на 17.08.24 в 19:32

Израел ликвидира командир на "Хизбула" при удар в Южен Ливан

Израелската армия съобщи, че е ликвидирала командир от ливанската шиитска групировка "Хизбула" при въздушен удар в Южен Ливан, близо до крайбрежния град Тир, предаде агенция ДПА. По-рано днес ливанското министерство на здравеопазването съобщи, че при израелска атака в района е загинал един човек, който се е придвижвал с мотоциклет. Според..

публикувано на 17.08.24 в 19:31

Изгражда се нова детска площадка на атрактивното място "Самолетчето" на входа на Кюстендил

Започна изграждането на нова детска площадка на атрактивно място на входа на Кюстендил. По-възрастните жители помнят, че там имаше ситуиран снет от полети самолет на БГА. От десетилетия обаче площадката е занемарена, обрасла, кътовете за отдих са разрушени. Детските площадки в града са над 30, не всички са в добро състояние, каза при старта..

публикувано на 17.08.24 в 19:18

Шапката на Индиана Джоунс беше продадена на търг за 630 хил. долара

Шапката, носена от актьора Харисън Форд в една от частите от легендарната поредица Индиана Джоунс, беше продадена на търг в Лос Анджелис за 630 хил. долара, предаде Би Би Си. Кафявата филцова шапка е характерен елемент и неизменна част образа на приключенеца археолог. Харисън Форд се появява с нея в началото на втората част от поредицата -..

публикувано на 17.08.24 в 18:25

17 палестинци бяха убити и десетки ранени при израелски удар в град Зауайда в Газа

17 палестинци бяха убити и десетки ранени при израелски удар в град Зауайда в Газа. По информация на здравните власти повечето от жертвите са от едно и също семейство и включват осем деца и четири жени. Израелската армия обяви, че проверява информацията и издаде нови препоръки към местните жители за евакуация. В очакване на ответен удар на..

публикувано на 17.08.24 в 18:11

Петима българи са арестувани на гръцкия полуостров Халкидики след сбиване и стрелба в бар

Петима българи са арестувани на гръцкия полуостров Халкидики след сбиване и стрелба в бар. Полицията в южната ни съседка все още не дава официална информация за случая. Сцената се разиграва късно снощи в плажен бар в курорта "Ханиоти" на Халкидическия полуостров. Според различни информации в гръцки медии, скандалът възниква между българска..

публикувано на 17.08.24 в 17:58
Снимката е илюстративна

Пожар в борова гора на територията на Държавно горско стопанство "Елешница"

Повече от 50 служители на териториалните поделения на Югозападното държавно предприятие гасят пожар в борова гора на територията на Държавното горско стопанство Елешница". Гори бял и черен бор, към момента са засегнати 60-70 декара. Веднага след като става ясно, че на терен има необходимост от допълнителна помощ, към мястото тръгват..

публикувано на 17.08.24 в 17:41