Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Сложността на съвременното военно дело изисква позиция на българския генералитет

4
Снимка: БГНЕС

"И в най-тежките дни на изпитания, когато други са бягали от отговорност, българският войник е бил последната саможертвена преграда в защита на държавността. Затова за българина армията винаги е била символ на чест и храброст, доблест и държавност". Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев в словото си по повод Деня на храбростта и празника на българската армия.

"През последните десетилетия армията ни преживя недоимък, съкращения, политическо високомерие, но тя винаги оцеляваше, защото хората с пагони осъзнават своята мисия. Днес, когато окончателно се простихме с илюзиите, че членството в отбранителни съюзи без развитие на собствени способности е достатъчно условие за гарантиране на сигурност, когато въоръжените ни сили са поставени най-сетне във фокуса на финансовата политика на държавата, сме изправени пред ново изпитание, да трансформираме парите за армията в съвременни отбранителни способности, ефективно и ефикасно. Тази цел изисква ясна визия, прозрачност и зачитане на военната експертиза. Защото сложността на съвременното военно дело и технологии изисква не само интензивен диалог между държавното и висшето военно ръководство, но и активна и принципна позиция на българския генералитет. Защото безмълвието днес може да струва скъпо на подчинените и данъкоплатците утре", заяви президентът Румен Радев.

"След десетилетия на пренебрежения българската армия трябва да заеме достойно място в нашето общество и в системата на българската държавност. Армията ни е призвана да бъде стожер на стабилност и конституционен ред. Българската армия е школа за патриотизъм и мъжество", каза още президентът.

Цялото слово на президента Румен Радев:

"Скъпи сънародници, малко са държавите, съхранили своето име, вяра и език през многовековни превратности и изпитания. И ако днес България е една от тях то е, защото нашият народ е изпитал и осъзнал необходимостта от единството на меч, дух и слово. Затова на днешния светъл християнски празник, Гергьовден, нашият народ отдава своето признание към своите войни и отбелязва Деня на храбростта и празника на българската армия. Летописите пазят безчет победи на войската ни, на нашия народ националното единство и независимост. И в най-тежките дни на изпитания, когато други са бягали от отговорност, българският войник е бил последната саможертвена преграда в защита на държавността. Затова за българина армията винаги е била символ на чест и храброст, доблест и държавност. През последните десетилетия войската ни преживя всякакви експерименти - недоимък, съкращения, политическо високомерие, но тя винаги оцеляваше, защото хората с пагони осъзнават своята мисия.

Днес, когато окончателно се простихме с илюзиите, че членството в отбранителни съюзи без развитие на собствени способности е достатъчно условие за гарантиране на сигурност. Когато въоръжените ни сили са поставени най-сетне във фокуса на финансовата политика на държавата сме изправени пред много изпитания, да трансформираме парите за армията в съвременни отбранителни способности ефективно и ефикасно. Тази цел изисква ясна визия, прозрачност и зачитане на военната експертиза, защото сложността на съвременното военно дело и  технологии изисква не само интензивен диалог между държавното и висшето военно ръководство, но и активна принципна позиция на българския генералитет, защото безмълвието днес може да струва скъпо на подчинените и на данъкоплатците утре.

След десетилетия на пренебрежение българската армия трябва да заема своето достойно място в нашето общество и в системата на българската държава и това ще стане не само по силата на външните предизвикателства и съюзните ни задължения, а защото армията ни е призвана да бъде стожер на стабилност, държавност и конституционен ред. Като институция с високо обществено доверие, която трябва да бъде опазена от всякакви политически вмешателства, защото българската армия е школа за патриотизъм и мъжество, на отдадени на отечеството личности, които имат един идеал - свободна, силна и благоденстваща България. На тях дължим признание и по добри условия, за да могат достойно  да изпълняват своята трудна рискована и високоотговорна мисия. И да не забравяме, че днес, шести май, е и ден на храбростта. Да отдадем дължимото на всички българи, които воюват за истината, въстават срещу произвола и застоя и отстояват демокрацията. В тях е надеждата за една по-справедлива, по-човечна и просперираща България. Чест и слава за българската армия и за всички храбри българи. Честит празник на хората с пагони.

Да живее България!".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

С военен парад бе отбелязан Денят на храбростта и празник на Българската армия

С военен парад беше отбелязан Денят на храбростта и празник на Българската армия. Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на представителните части на Българската армия и произнесе слово , с което поздрави..

обновено на 06.05.19 в 14:25
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йордан Тодоров

"Възраждане" внася в НС проект за удължаване на компенсациите за бизнеса във връзка с цените на тока

"Възраждане" ще внесе в деловодството на Народното събрание проект на решение за удължаване на компенсаторния механизъм заради повишените цени на електроенергията за небитовите крайни потребители и поставяне на таван. Йордан Тодоров обясни, че по..

публикувано на 24.07.24 в 11:04

Приеха на първо четене актуализацията на държавния бюджет

Народното събрание гласува на първо четене актуализацията на държавния бюджет във връзка с подадени нови 271 проекта по Инвестиционната програма на общините. С подкрепените предложения, внесени от Министерския съвет, прогнозният бюджет на проектите за..

публикувано на 24.07.24 в 11:02
Николай Денков

Денков: Пеевски сe опитва да отклони вниманието от проблемите в ДПС

Председателят на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков заяви, че формацията му е готова за диалог, но остава скептична към възможностите за реализиране на третия мандат в това Народно събрание: "Ние сме готови да обсъждаме какви са..

публикувано на 24.07.24 в 10:37

МВР: Пожарната обстановка в страната ни е овладяна

Към момента на територията на страната няма активни пожари. От огнената стихия през изминалите дни са опожарени изключително големи площи – хиляди декари гори, селскостопански територии, треви и храсти, съобщиха от МВР. Според извършения..

публикувано на 24.07.24 в 10:13

Борисов очаква избори: Трябва да се върнем към корените на демокрацията!

Поредните предсрочни избори са неизбежни, заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той призова останалите партии да са сдържани по време на предизборната кампания, за да създадат условия за диалог и формиране на редовен..

публикувано на 24.07.24 в 10:05
Делян Пеевски

Пеевски: ПП-ДБ се опитват да се ребрандират като антикорупционна партия

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски обясни мотивите си да изпрати до МВР, прокуратурата и ДАНС доклада за дейността на Временната комисия от 49-ото НС за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и..

публикувано на 24.07.24 в 10:02

ГИТ: Зачестяват измамите за работа в чужбина

Зачестяват измамите за работа на българи в чужбина, предупреждават от Главната инспекция по труда. Оттам уточниха, че в грама от посолството ни в Стокхолм алармират за значителен ръст през летния сезон на случаите с измамени български граждани с..

публикувано на 24.07.24 в 09:53