Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВР: Пожарната обстановка в страната ни е овладяна

Снимка: БГНЕС

Към момента на територията на страната няма активни пожари. От огнената стихия през изминалите дни са опожарени изключително големи площи – хиляди декари гори, селскостопански територии, треви и храсти, съобщиха от МВР.

Според извършения анализ броят на пожарите в сравнение с миналата година е с над 10%. В тежката битка с огнената стихия участваха стотици огнеборци, жандармеристи, полицаи, служители на горските стопанства, военни и доброволци. След задействане на Механизма за гражданска защита на ЕС, в гасенето на височинните пожари се включиха екипи от Кралство Испания и Република Чехия, на помощ се притекоха и турските огнеборци. През вчерашния ден бяха освободени всички предислоцирани противопожарни екипи.

В късния следобед бяха получени сигнали за възобновени две огнища – над с. Странджа и в района на 204-205 пирамида. Незабавно бяха насочени 16 огнеборци с пет противопожарни автомобила, които бързо погасиха огнищата. Екипите останаха и през нощта за наблюдение на ситуацията.

Няма опасност от разпространение на пожара, възникнал на гръцка територия в близост до българо-гръцката граница. От наша страна са осигурени и разположени достатъчно екипи и техника с цел бърза реакция при евентуална промяна на ситуацията. Гасителните действия по въздух на територията на Гърция продължават.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Асен Василев

Асен Василев за изпратения от Пеевски доклад: Предизборни пушилки

Бившият финансов министър Асен Василев опроверга обвиненията, на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски, който по-рано днес изпрати до МВР, прокуратурата и ДАНС доклада за дейността на временната комисия от 49-то Народно събрание за разследване на корупция в Агенция "Митници". По думите на Асен Василев истината за ареста на бившата шефка на..

публикувано на 24.07.24 в 12:32
Тошко Йорданов

Тошко Йорданов: Докладът на комисията за корупция в Митниците е изпратен на прокуратурата

Рано тази сутрин председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски обяви, че е изпратил до МВР, прокуратурата и ДАНС доклада за дейността на временната комисия от 49-то Народно събрание за разследване на корупция в Агенция "Митници". Тошко Йорданов от "Има такъв народ", който председателстваше временната комисия в предишния..

публикувано на 24.07.24 в 12:25

Въздушна тревога в Румъния заради руска атака срещу украински пристанища

Жителите на окръг Тулча в Югоизточна Румъния получиха тази нощ предупреждения чрез системата Ро-Алърт (Ro-Alert), след като бяха забелязани множество дронове, приближаващи се към границата, съобщава телевизия Диджи 24, цитирана от БТА. Хората бяха предупредени, че може да паднат обекти от въздуха. Подобно предупреждение се изпраща когато..

публикувано на 24.07.24 в 11:43

Забранени са земеделските дейности в Пазарджишко до края на август

От началото на месеца в област Пазарджик са регистрирани 164 пожара - два пъти повече в сравнение със същия период през миналата година. Със заповед на областния управител Валентина Кайтазова до края на август са забранени земеделските дейности. В региона действат мобилни групи за наблюдение и контрол. Едно от обясненията за двойния ръст на..

публикувано на 24.07.24 в 11:39

Хотелиери и ресторантьори готвят протести заради цената на тока

Хотелиери и ресторантьори се готвят за стачни действия заради ръста на цените на тока за бизнеса през последния месец. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация вече алармираха в писмо до министъра на туризма и до КРИБ за опасността от фалити в следствие на високата цена на тока в случай, че не се предвидят компенсации за бизнеса..

публикувано на 24.07.24 в 11:28

В Гърция очакват кратки бури с интензивни дъждове

В Гърция температурите се понижиха, но мълнии запалиха нови пожари. След горещата вълна, продължила над 10 дни, прогнозата за днес и утре е за кратки бури с интензивни дъждове на много места в страната. Градушка с размер на орех удари град Лариса. От Земеделската организация в района съобщават за значителни щети на реколтата от ябълки,..

публикувано на 24.07.24 в 11:21

Патриарх Даниил е в сградата на МС, премиерът го посрещна лично

Негово Светейшество българският патриарх Даниил пристигна в сградата на Министерския съвет, където беше посрещнат лично от служебния министър-председател Димитър Главчев. Планираното за днес редовно правителствено заседание ще се състои с лед срещата между двамата.

публикувано на 24.07.24 в 11:14