Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ „сериозно обезпокоени“ от плановете на Турция за сондажи до Кипър

Карта на блоковете около Кипър с компаниите, получили лицензи за газови проучвания.
Снимка: Министерство на енергетиката на Кипър

САЩ смятат за провокационно решението на Турция да започне морски сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър и настояват тези операции да бъдат спрени, съобщи пресслужбата на Държавния департамент на САЩ, предаде БТА.

В съобщението се казва, че САЩ са сериозно обезпокоени от намерението на Турция да започне сондажи в район, който Република Кипър смята за своя изключителна икономическа зона, като се отбелязва, че тези действия може да доведат до нарастване на напрежението в региона, съобщи ТАСС.

В края на миналата седмица ЕС обяви, че е сериозно обезпокоен от турските планове за сондажи, а Атина и Никозия осъдиха решението на Анкара.

В шелфа и в изключителната икономическа зона на Кипър са открити големи залежи на природен газ. През 2011 г. американската компания „Нобъл енерджи“ откри залежи от около 140 милиарда кубически метра.

Анкара, която оспорва границите на изключителната икономическа зона на Кипър, изпрати в района кораба „Фатих“, който от събота сутринта се намира в изключителната зона.

Турция заявява, че сондажите ще продължат четири месеца до 3 септември.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кипър заплаши турския сондажен кораб „Фатих” с международна заповед за арест

Кипър заплаши турския сондажен кораб „Фатих”, който се намира край острова в готовност да започне сондажи за газ, с издаването на международна заповед за арест. Никозия има пълната подкрепа на Европейския съюз, Гърция, Русия, Египет в..

публикувано на 05.05.19 в 15:27
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебния министър на отбраната Атанас Запрянов в НС.

Запрянов: В авиобазата до Граф Игнатиево няма да има съоръжения за съхранение на ядрено оръжие

В авиобазата до Граф Игнатиево няма да има съоръжения за съхранение на ядрено оръжие - това става ясно от писмения отговор на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов на въпрос, поставен от депутата Иван Петков от БСП. Министерството на..

публикувано на 23.07.24 в 16:14

Проф. Петър Балкански: Магистърската програма "Образователен мениджмънт" роди ново поколение лидери в образованието

Магистърската програма "Образователен мениджмънт" роди ново поколение лидери в образованието и  този успех е съпоставим с англоезичните университети. Това каза пред БНР проф. Петър Балкански, който получи почетното звание "Доктор хонорис кауза" на..

публикувано на 23.07.24 в 15:59
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: Хубаво е, че имаме толкова много български евродепутати на важни позиции в ЕП

Хубаво е, че нашите евродепутати заемат силни позиции в ръководствата на парламентарните комисии . Това заяви пред БНР Теодор Стойчев - ръководител на Бюрото на ЕП в България. "Важно е, защото в комисиите се изготвя позицията на ЕП по..

публикувано на 23.07.24 в 15:24
Георги Тахов и фермерът Иван Янъков

Георги Тахов: Всички селскостопански производители, засегнати от пожарите, ще получат подкрепа

Всички селскостопански производители, засегнати от пожарите в района на Воден и в цялата страна ще получат подкрепа. Това заяви земеделският министър Георги Тахов в Болярово, където се срещна със стопани от района. До две седмици на..

публикувано на 23.07.24 в 15:22

Собственикът на градския басейн в Силистра го преотстъпи на Общината безвъзмездно за 3 години

Фирма-собственик на градския басейн в Силистра го преотстъпи на Общината безвъзмездно за срок от три години. Договорът бе подписан днес, като от Общината поемат ангажимент за следващия летен сезон съоръжението да функционира на пълен капацитет...

публикувано на 23.07.24 в 15:21

Люба Йорданова: Проблемите в образованието са риск за икономическото развитие на страната

От Фондация "Заедно в час" ще настояват за цялостна реформа на училищното образование у нас, но и да се поставят цели, както и да се определят критерии, за да се оценяват резултатите от постигнатите цели. Това каза в интервю пред БНР Люба..

публикувано на 23.07.24 в 15:10

Между 10 и 15 села във Варненска област са на воден режим

Няма нито една община във Варненска област, в която да няма села с режим на водата. Причина за това е, че заради сушата и високите температури подземните водохващащи съоръжения са сухи.  Между 10 и 15 села в момента са на воден режим, съобщи Веселин..

публикувано на 23.07.24 в 14:34