Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дани Валверду най-дълго се задържа край Григор Димитров

Димитров и Валверду по време на финалите на АТР в Лондон.
Снимка: Архив

След почти три години съвместна работа най-добрият български тенисист  в историята Григор Димитров обяви в социалните мрежи, че се разделя със своя треньор Даниел Валверду.

За някои решението е закъсняло, за други – изненадващо точно в този момент, по средата на сезона на червени кортове. Факт е, че 33-годишният венецуелец е наставникът, бил най-дълго покрай Григор по време на кариерата му при мъжете. Двамата бяха екип по време на общо 57 турнира.

Те започнаха работа през юли 2016 година, а първият им съвместен турнир беше този от Мастърс 1000 в Торонто. Най-успешната година на сътрудничеството между Димитров и Валверду беше 2017-а. Тогава хасковлията спечели последните четири титли в кариерата си в Бризбън, София, Синсинати и на заключителния турнир на най-добрите на АТР в Лондон. След триумфа в зала „О2“ Гришо стигна до рекордното за него трето място в световната ранглиста, което запази до началото на следващия сезон.

Последва спад във формата на българина, който през миналата година стигна само до един финал в Ротердам, в който загуби от Роджър Федерер. Постоянно Димитров губеше позиции, дойде и травмата в рамото в началото на сезона и той се срина до №49 в класацията от 29 април 2019 г.

Щабът на Григор взе решението за раздялата с Валверду ден след болезнената загуба от младия американец Тейлър Фриц в Мадрид след два тайбрека.

Най-вероятно бащата Димитър Господинов Димитров ще бъде треньор на сина си за турнирите в Рим следващата седмица и след това на започващия на 26 май турнир от Големия шлем в Париж „Ролан Гарос“. И едва след това ще се вземе важното решение кой да бъде новият треньор. Не е ясно и дали Андре Агаси е все още в екипа. За последно той беше с 27-годишния българин през март в Индиън Уелс, когато Димитров се отказа от участие заради контузията.

До този момент първата ни ракета е имал точно 11 треньори. Някои от тях – като баща му, са с много важна роля за развитието му като тенисист и присъстват в цялата му кариера, а друг, както Жан-Франсоа Башело, бяха заедно с него за много кратко време, след като Патрик Муратоглу реши да изостави Григор за сметка на Серина Уилямс.

Ето хронологично всички наставници на Димитров.

Димитър Господинов, Пато Алварес (Колумбия), Петер Лундгрен (Швеция), Питър Макнамара (Австралия), Патрик Муратоглу (Франция), Жан-Франсоа Башело (Франция), Микаел Тилстрьом (Швеция), Роджър Рашийд (Австралия), Юхан Йортегрен (Швеция), Франко Давин (Аржентина) и Даниел Валверду (Венецуела). 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Дани Валверду и Григор Димитров по време на тренировка.

Григор Димитров се раздели с треньора си

Григор Димитров обяви раздялата с треньора си Даниел Валверду. Решението е взето след отпадането в първия кръг на мастърс турнира в Мадрид. "След моя мач вчера дългогодишният ми треньор Дани Валверду и аз седнахме заедно. След три прекрасни години..

публикувано на 08.05.19 в 07:37
ВИЖТЕ ОЩЕ
Красимир Дунев с Еберхард Гингер  (Германия) и Анри Боерио (Франция)

Красимир Дунев влезе в Къщата на олимпийците в Париж

Президентът на Българската федерация по гимнастика Красимир Дунев вече е част от Къщата на олимпийците в Париж. Олимпийският вицешампион на висилка от Игрите в Атланта през 1996 година беше поканен да посети едно от най-емблематичните места във френската..

публикувано на 05.08.24 в 14:30
Ботев победи с 1:0 Крумовград

Ботев (Пд) с минимален успех срещу Крумовград

Отборът на Ботев (Пловдив) записа втора победа от началото на новия сезон в Първа лига, след като стигна до минимален успех с 1:0 при символичното си гостуване на Крумовград на собствената си база в пловдивския квартал „Коматево“. Единственото..

публикувано на 04.08.24 в 23:24
Ноа Лайлс

Ноа Лайлс триумфира на 100 метра

Американецът Ноа Лайлс спечели една от най-атрактивните дисциплини на Олимпийските игри – 100 метра спринт при мъжете. Лайлс взе златото с резултат 9.79 (.784) секунди, което е и най-доброто му постижение в кариерата. Втората позиция със същия..

публикувано на 04.08.24 в 23:20
Ярослава Магучих

Ярослава Магучих взе златото в Париж

Украинката Ярослава Магучих спечели олимпийската титла в скока на височина. 22-годишната Магучих, която подобри световния рекорд на Стефка Костадинова, преодоля 200 сантиметра от първи опит, а след това направи неуспешни на 202 и 204 сантиметра...

публикувано на 04.08.24 в 22:46
Локомотив (Сф) победи с 2:1 Черно море

Локомотив (Сф) спечели срещу Черно море

Отборът на Локомотив (София) победи с 2:1 у дома Черно море в среща от 3-ия кръг на футболното ни първенство. Още в 9-ата минута столичани трябваше да направят принудителна смяна. Капитанът Валентин Николов получи контузия и на негово място на..

публикувано на 04.08.24 в 21:40
Джазмин Паолини и Сара Ерани спечелиха титлата в Париж

Първа олимпийска титла за Италия в тениса

Италианките Джазмин Паолини и Сара Ерани спечелиха титлата при женските двойки на турнира по тенис от Олимпийските игри във френската столица Париж. Третите поставени Паолини и Ерани победиха във финала състезаващите се под неутрален флаг рускини..

публикувано на 04.08.24 в 21:38
Светлана Каменова

Светлана Каменова: Благодаря на България за подкрепата

Светлана Каменова, която отпадна на четвъртфиналите в категория до 57 килограма на турнира по бокс на Игрите в Париж, благодари на всички за подкрепата. Настоящата европейска шампионка от Белград 2024 и бронзова медалистка от последното Световно..

публикувано на 04.08.24 в 21:32