Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима тенис таланти отличени от фондацията на Бербатов

Димитър Бербатов с Нестеров (вляво) и Иванов.
Снимка: БФТ

Трима големи тенис таланти бяха отличени от фондация "Димитър Бербатов" за успехите си през 2018 г. Първият българин, шампион и голмайстор на английската Висша лига по футбол, връчи 11-ите годишни награди "Успелите деца на България". Бяха наградени най-добрите 27 от Клуб 2018 на фондацията на Бербатов в областите "Изкуства", "Наука" и "Спорт" в три възрастови групи. А от деветимата отличени от всички спортове за успехите си през миналата година трима са тенисисти - Иван Иванов, Катерина Димитрова и Пьотр Нестеров.

Иван Иванов стана лауреат на голямата награда в категория "Спорт", 1-и - 4-и клас. Той е от Варна, на 10 години. Негов треньор е Пламен Радев. 2018 г. е изключително успешна за Иван - печели общо 15 отличия, от които 9 за първо място. Някои са постижения в по-горната възрастова група - до 12 г. Държавен шампион при 10-годишните момчета. Победител в Международния мастърс турнир Kinder+ за Sport Tennis Trophy 2018 в Ница (Франция). Турнирът се провежда в най-голямата тенис академия в Европа - Mouratoglou Tennis Academy. За да има право на участие, Иван печели и двата турнира Kinder+. Победител в Националния тенис турнир от световната верига Champions Bowl – София.

Катерина Димитрова е финалист за голямата награда в категория "Спорт", 5-и - 8-и клас. Тя е от Пловдив, на 15 г. Неин треньор е Петър Рангелов. През 2018 г. Катерина е първа на сингъл на силните международни турнири в Германия от веригата "Тенис Европа": BMW Junior Cup 2018 в Регенсбург и Jugend Cup Deutsche Tennismasterschaften в Ренинген. Но най-голямото ѝ постижение е второто място на сингъл на Европейското първенство по тенис в Италия - Tennis Europe Junior Masters. Турнирът, който се провежда в Реджо Калабрия, е Мастърс 2018 на осемте най-добри единично момичета до 14 г. в Европа. Катерина е държавен шампион на закрито на двойки.

Катерина не успя да присъства на церемонията, тъй като по това време имаше турнир в Истанбул, но тя ще има възможност за лична среща с Димитър Бербатов в бъдеще.

Пьотр Нестеров е финалист за голямата награда на фондация "Димитър Бербатов" в категория "Спорт", 9-и - 12-и клас. Той е на 16 г. и тренира във Варна при Кристиян Илиев. През 2018 г. Пьотр спечели силни международни състезания: стана пръв на сингъл на Европейското първенство Tennis Europe Junior Masters в Реджо Калабрия (Италия) - Мастърс 2018 на осемте най-добри единично момчета до 16 г.; пръв на сингъл на международните тенис турнири Open RCT Barcelona 1899-Sarajevo 2018 в Сараево (Босна и Херцеговина) и Pecin Memorial 2018 в Панчево (Сърбия).

Завърши 2018 г. като №1 на Европа при момчетата до 16 г. в ранглистата на Европейската тенис асоциация. Избран за Играч на годината на Европа при момчетата до 16 г. на Европейската тенис асоциация. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Боряна Калейн

"Сребърна" Боряна Калейн на Игрите в Париж

Боряна Калейн спечели сребърен медал в многобоя от олимпийския турнир по художествена гимнастгика в Париж!  Състезателката на Мариана Памукова направи най-доброто сътезание в своята кариера и заслужено стигна до така жадувания медал.  Абсолютната европейска шампионка от Баку 2022 изигра отлично цялата си програма. Тя започна с обръч и получи 35.850..

публикувано на 09.08.24 в 18:39
Карлос Насар

Второ злато за България в Париж, донесе го щангистът Карлос Насар!

Българският състезател по вдигане на тежести Карлос Насар спечели титлата в категория до 89 килограма в олимпийския си дебют на Игрите в Париж. Той донесе второ злато за страната най-висшия спортен форум във френската столица. Световният първенец от Ташкент 2021 и шампион от последните две Европейски първенства Насар постигна световен рекорд в двубоя..

публикувано на 09.08.24 в 18:36

Ансамбълът ни е на финал в Париж с първи резултат от квалификацията

Ансамбълът на България в състав Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева се класира за финала на олимпийския турнир по художествена гимнастика в Париж с първи резултат. Преди три години българките се окичиха със златото на Игрите в Токио и така донесоха първата олимпийска титла в историята за..

публикувано на 09.08.24 в 14:09
Ансамбълът на България

Ансамбълът ни с втора оценка след първия уред в квалификациите за многобоя в Париж

Ансамбълът на България в състав Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева  заема втората позиция във временното класиране след първия уред (пет обръча) в квалификацията за многобоя на олимпийския турнир по художествена гимнастика в Париж. Пред нашите грации е отборът на Италия с 38.200 точки, а на трета..

публикувано на 09.08.24 в 12:46
Семен Новиков със златния си олимпийски медал.

Страната ни е на 47-ото място по медали на Игрите в Париж

След спечелените до момента 1 златен и 3 бронзови медала, страната ни заема 47-ото място от 86 олимпийски делегации на Игрите в Париж три дни преди края. Класиране по медали след 13-ия ден на Олимпийските игри в Париж:   златни сребърни бронзови общо     1. САЩ  30  38  35  103  2. Китай  29  25  19  73  3. Австралия  18  14  13  45  4. Франция  14..

публикувано на 09.08.24 в 07:52

ЦСКА 1948 победи Пафос след обрат

ЦСКА 1948 взе минимален аванс срещу Пафос, след като победи кипърците с 2:1 у дома в първи мач от третия квалификационен кръг на турнира Лига на конференциите. На Националния стадион "Васил Левски" възпитаниците на Валентин Илиев трябваше да правят обрат, след като Муамер Танкович изведе гостите напред в резултата още в 10-та минута. Реакцията на..

публикувано на 08.08.24 в 23:20

Ботев си осигури аванс срещу Жрински

Ботев Пловдив надви Жрински Мостар с 2:1 на стадион "Христо Ботев" под тепетата в първи мач от третия квалификационен кръг на турнира Лига на конференциите. Двубоят започна с добър изстрел на Самуел Акере в 10-та минута, който беше отразен от стража на босненци Марко Марич. Последва голям пропуск за гостите, след като Марио Чуже се измъкна, но бе спрян..

публикувано на 08.08.24 в 23:15