Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращите медици от Педиатрията дадоха 10 дни за изпълнение на исканията им

Ако не бъдат предприети действия в този срока, ще преустановят плановия прием на деца

| обновено на 10.05.19 в 09:50

10- дневен срок за изпълнение на исканията им дадоха протестиращите педиатри от Специализираната детска болница в София.

Медиците блокираха днес движението пред здравното заведение и настояха за пореден път за специален статут на болницата, отпадане на лимитите за лечение и по-добро заплащане на труда.

Булевардът пред болницата „Проф. Иван Митев“ бе блокиран в 8,15 ч, като през 5 минути беше пропускано движението.

Протестиращите обявиха, че ако не бъдат взети мерки в посочения от тях срок, ще преустановят плановия прием и ще приемат само деца в животозастрашаващо състояние. И това ще бъде така, докато исканията им не бъдат изпълнени.

Ако тези искания не бъдат изпълнени, те ще преминат към колективно подаване на оставки или към още по-ефективни протестни действия.

Медиците продължават да настояват лечебното заведение да има специален статут на 100% държавна болница, да няма лимити в лечението на деца и да се увеличат работните им заплати.

Те излязоха на трети протест въпреки уверенията на министъра на здравеопазването, че ще бъдат заделени 50 милиона лева от резерва на Здравната каса за увеличение на цените на клиничните пътеки включително и на тези в педиатрията.

Педиатрите и днес потвърдиха, че ако в дадено отделение има 15 легла за прием на деца, 16-ото дете не може да бъде прието, не може да бъде отчетено административно и Здравната каса продължава да не заплаща, ако този прием се надвиши.

Ето още от исканията от един от лекарите:

„Могат да делегират един бюджет от държавните средства. Има начини да го направят, да ни финансират допълнително. Второто е да отпаднат лимитите в болницата. И не само за нашата болница, за всички детски отделения, защото колегата е от Перник. Там важи абсолютно същото нещо при тях, и третото е достойното заплащане на труда ни“.

Педиатрите настояват преди всичко и за промяна статута на болницата - тя да мине на бюджетно финансиране.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Детска болница

Без ограничения при приема и лечението на деца в педиатричната болница в София

Няма да има ограничения при приема и лечението на деца в специализираната педиатрична болница в столицата, реши Надзорният съвет на НЗОК. Няма да има и лимит за изследване с PET скенер и ядрено магнитен резонанс за онкоболни пациенти, за които досега..

публикувано на 08.05.19 в 14:42
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лидерът на демократите в Сената е посъветвал Байдън да прекрати кампанията си за преизбиране

Лидерът на Демократическата партия в Сената на САЩ Чък Шумър е казал на среща в събота на президента Джо Байдън, че ще бъде по-добре за страната и за Демократическата партия той да прекрати кампанията си за преизбиране, съобщи вчера Ей Би Си нюз. Според..

публикувано на 18.07.24 в 10:18
Урсула фон дер Лайен в Европарламента в Страсбург, 18 юли 2024 г.

Урсула фон дер Лайен представя кандидатурата си за втори мандат начело на ЕК

Урсула фон дер Лайен представя днес своята кандидатура в Европарламента в Страсбург за втори мандат начело на Европейската комисия. След дебат в пленарната зала кандидатурата ѝ ще бъде гласувана в 14 ч. българско време. "Никога няма бездейно да..

публикувано на 18.07.24 в 10:05

Декларации в НС по повод 187-мата годишнина от рождението на Васил Левски

С декларации по повод 187-мата годишнина от рождението на Васил Левски започна днешното пленарно заседание на Народното събрание. Представители на различни формации изтъкнаха неговите заслуги и направиха паралел с проблемите днес:..

публикувано на 18.07.24 в 09:57
Делян Пеевски

Пеевски: ДПС настоява за председателски съвет заради огненото бедствие

ДПС настоява за председателски съвет заради огненото бедствие, каза председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски, както и отправи критики към поведението на президента, по думите му заминал отново извън държавата. Продължава борбата с пожарите в..

публикувано на 18.07.24 в 09:53

Над 50% от обажданията с въпроси към НОИ - за болничните и майчинството

Над 100 000 са обажданията в контактния център на НОИ, достъпен на номер 0700 14 802, през първите 6 месеца на годината. На ден са обработвани над 800 обаждания. Това съобщиха от НОИ. Повече от половината въпроси са били за изплащането и..

публикувано на 18.07.24 в 09:25

Пожарът край селата Ваксево и Фролош се е разгорял отново през нощта

Пожарът на около 200 декара гора край селата Ваксево и Фролош, община Невестино, се е разгорял на места отново през нощта и днес ще бъде окончателно угасен, казаха от Югозападното държавно предприятие.  Над 50 души пожарникари и горски служители гасиха..

публикувано на 18.07.24 в 09:15

Кейт Смит: Искаме да рестартираме отношенията с Европа, не отново да се присъединим към ЕС

Над 45 европейски лидери се събират в замъка Бленъм във Великобритания на среща на върха на Европейската политическа общност. "Представителността е много широка. Европейската политическа общност е форум, събиране, не е институция . Няма..

публикувано на 18.07.24 в 09:09