Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зачестяват случаите на незаконно практикуване на хомеопатия у нас

| обновено на 13.05.19 в 18:08
Снимка: Архив

От години в България хора, които не са лекари и нямат никакво медицинско образование, безпрепятствено практикуват метода хомеопатия, алармираха днес от хомеопатичната общност у нас на пресконференция, организирана от редакционната колегия на в. „Форум Медикус“ и Българската медицинска хомеопатична организация.

Според тях явлението е придобило застрашителни размери.

Практикуващите хомеопатия безконтролно и безнаказано се рекламират в интернет, пишат статии, издават книги, регистрират сдружения и организации, провеждат семинари и онлайн обучение на други хора без медицинска квалификация, съобщават от организацията.

Кой има право да практикува хомеопатия у нас регламентира Законът за здравето. В глава 6, чл. 167, алинея 2 е записано, че „Право да практикуват хомеопатия имат български граждани и граждани на държава - членка на Европейския съюз, другите държави от Европейското икономическо пространство и Швейцария, които притежават образователно-квалификационна степен „магистър“ по професионално направление „Медицина“ или „Дентална медицина“.

У нас хомеопатия може да се изучава единствено в медицинските университети, посочи проф. Людмил Пейчев - декан на Фармацевтичния факултет и ръководител на Катедрата по фармакология и лекарствена токсикология към МУ в Пловдив, който е член на Българската медицинска хомеопатична организация. Той уточни, че всички медицински университети в страната предлагат обучение по клинична хомеопатия като избираема дисциплина, както и следдипломно обучение по хомеопатия. Курсът на обучение продължава 2 години, с продължаващи квалификационни курсове по веднъж годишно след това. За фармацевтите обучението е едногодишно.

Практикуването на медицински метод от хора без лекарско образование е рисково за здравето на българските граждани, защото липсата на квалификация може да доведе до извършването на неадекватна диагностика и преценка кога състоянието на пациента позволява лечение само с хомеопатия, и кога тя може да се прилага само като допълващ основното лечение метод, посочват медицинската хомеопатична организация.

Наблюдават се и други нерегламентирани практики като приготвяне на медикаменти в домашни условия от самопровъзгласили се „лечители“-хомеопати, и директната им продажба на пациентите. 

В същото време липсват адекватни мерки от страна на институциите относно прилагането на закона.

Стана ясно, че у нас работят над 2400 квалифицирани лекари-хомеопати. Повечето от тях имат по една или две медицински специалности и дългогодишна практика.

От хомеопатичната организация призовават гражданите да се доверяват на доказани специалисти, които работят законно, за да избегнат рисковете за здравето и живота си.

С подробна информация и списъци на лекарите-хомеопати разполагат Районните здравни инспекции в страната. Пак там гражданите могат да подават сигнали за незаконни практики или съмнителни лечители, с които са се сблъскали.

Лекарите, практикуващи хомеопатия, по закон са длъжни да разясняват подробно на гражданите, потърсили помощта им, какъв е очакваният резултат от прилагането на метода и да получат изрично писмено съгласие на лицето за неговото приложение. В своята практика те могат да използват единствено разрешени за употреба хомеопатични лекарствени продукти, като изрично се забранява всяка форма на въвеждане в заблуждение на лицата, потърсили тяхната помощ за възможностите, по които хомеопатията може да повлияе върху здравословното им състояние, коментира адв. Мария Петрова, която има опит в тази сфера.

По думите ѝ всякакви „самозванци“, „билкари“, „чудаци“, „магове“ и други лица, на които думата хомеопатия им звучи много престижно и избират да я ползват, за да придадат значимост и тежест на работата си, трябва да знаят, че действат в противоречие със закона.

Глобата за незаконно практикуване на хомеопатия е от 500 до 1500 лева при първо нарушение и от 1500 до 5000 при последващи нарушения. Контролът се осъществява от РЗИ.

Репортаж на Маргарита Иванова в предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“ можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прокурорската колегия на ВСС ще обсъди подновяване на процедурата за избор на главен прокурор

Прокурорската колегия ще обсъди идния понеделник дали да предложи на Висшия съдебен съвет подновяване на процедурата за избор на главен прокурор. Процедурата бе спряна заради промените в Конституцията и след като бившият главен прокурор Иван Гешев оспори пред Конституционния съд промените в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс...

публикувано на 04.09.24 в 21:04

Пореден протест в Кочериново, въпреки че проблемът с водата се решава

Десетки от Кочериново и близките села излязоха на пореден протест тази вечер, въпреки подборената ситуация и проблемът с водата е на път да се реши, казаха за БНР от местната управа.  Протестът продължи два часа с блокада на подходи и пътища на три места - в центъра на града, на пешеходната пътека, при моста за кв. "Бараково" и на главен..

публикувано на 04.09.24 в 20:40
Ст. комисар Емил Павлов

Емил Павлов е освободен от длъжността директор на ОД на МВР-Бургас

Директорът на бургаската полиция старши комисар Емил Павлов е освободен от длъжност.  Решението е съобщено в полицията в следобедните часове.  На този етап не е ясно кой ще поеме управлението на една от най-натоварените дирекции в страната два месеца преди изборите. Емил Павлов беше назначен през август 2023 година.  Той напуска поста по-малко от..

публикувано на 04.09.24 в 20:16

ЦИК: "ДПС - Ново начало" и "ДПС - Демокрация, права и свободи" да предоставят до 7 септември документи, че ДПС не е част от състава им

Коалициите "Движение за права и свободи - Ново начало" и "ДПС - Демокрация, права и свободи" трябва да предоставят до 17 ч. часа на 7 септември документи, удостоверяващи, че партия ДПС не е част от техния състав.  Това се казва в указанията, приети тази вечер от Централната избирателна комисия.  Заседанието на ЦИК започна малко преди 18 ч. - с близо 7..

публикувано на 04.09.24 в 19:52
Ивайло Мирчев

"Да, България" призовава Сарафов да поиска от Народното събрание да свали съдебния имунитет на Делян Пеевски

Движение "Да, България" призовава изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов да поиска от Народното събрание да свали съдебния имунитет на Делян Пеевски. Според пресцентъра на формацията основанията за това се съдържат в писмо от банкера Цветан Василев, постъпило в централата ѝ.  По думите на Ивайло Мирчев, цитирани от пресцентъра, в..

публикувано на 04.09.24 в 19:41
Лили Илиева

Няма да удължават мярката за задържане на бащата, разследван за смъртта на 17-годишния си син в Замфирово

Няма да бъде удължавана мярката за задържане на бащата, който се разследва за смъртта на 17-годишния си син, от берковското село Замфирово. От прокуратурата в Монтана дадоха подробности по случая. Прокуратурата в Монтана установява обстоятелствата за евентуално извършено престъпление при смъртта на момче от село Замфирово.  Според..

публикувано на 04.09.24 в 19:23

6 милиона лева са нужни за възстановяването на сградата на Русенската опера

Общо 6 милиона лева са нужни за възстановяването на сградата на Русенската опера, която бе сериозно повредена от пожар преди четири години. Въпреки че част от парите са одобрени, все още не са преведени към изпълнителя и така работата не може да започне. 75-годишнина от създаването си ще отбележи екипът на Държавна опера-Русе, а всички..

публикувано на 04.09.24 в 19:05