Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Судан обвини сваления президент Омар ал Башир в убийства на демонстранти

Омар ал Башир

Судан обвини днес сваления президент на страната Омар ал Башир в подстрекаване и съучастие в убийството на протестиращи, участвали демонстрациите, които доведоха до отстраняването му от власт, предаде Ройтерс.

По-рано този месец прокуратурата нареди Ал Башир да бъде разпитан по обвинения в пране на пари и финансиране на терористична дейност.

За сваления миналия месец президент е известно само, че е се намира в затвор в столицата Хартум.

Малко след новината за повдигнатите обвинения лидерите на протестите в Судан обявиха, че са постигнали ключово споразумение с военните начело на държавата по въпроса за сформиране на преходна власт.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Протестиращи и армия постигнаха съгласие за съвместна власт в Судан

Лидерите на протестите в Судан и армейските командири се договориха да създадат съвместна власт между цивилни и военни. Това стана по време на среща, посветена на искането на демонстрантите за предаване на властта на цивилно правителство, предадоха..

публикувано на 28.04.19 в 09:28

Протестите в Судан не стихват

Протестите в Судан не стихват. Многолюдна демонстрация се събра снощи пред Министерството на отбраната в столицата Хартум, за да подкрепи искането на опозицията към армията да предаде властта на гражданска администрация. Според агенция Франс прес..

публикувано на 26.04.19 в 00:55
Омар ал Башир

Сваленият президент на Судан Омар ал Башир е преместен в затвор

Военните, които завзеха властта в Судан и свалиха президента Омар ал Башир миналата седмица, са го прехвърлили от домашния арест в затвор, предаде АФП. След драматичния край на 30-годишното управление на Ал Башир (75 г.) той е преместен в затвора..

публикувано на 17.04.19 в 13:33
ВИЖТЕ ОЩЕ
Габриела Наплатанова

СЕМ ще извърши фокусирано наблюдение по темата за медийното отразяване на войната в Украйна

Съветът за електронни медии реши единодушно с пет гласа "за" да бъде извършено фокусирано наблюдение по темата за медийното отразяване на войната в Украйна за периода 8-12 юли. То ще обхване и програма "Хоризонт" на Българското национално радио...

публикувано на 11.07.24 в 16:26
Ивелин Михайлов

Парламентарна комисия ще проверява дейността на Ивелин Михайлов от "Величие"

Депутатите създадоха временна Комисия за проверка на всички факти и обстоятелства по данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов - идеолог на партия "Величие", и изградения в село Неофит Рилски, община Ветрино, комплект..

публикувано на 11.07.24 в 16:22
Веселин Стойнев

Веселин Стойнев: Панацеята вече е вторият мандат, третият е безпредметен

Панацеята вече е вторият мандат, третият е безпредметен. ПП-ДБ трябва да го гледат като национален за едно непартийно, техническо, временно правителство с ограничени задачи, което да се опита да извърши някаква малка част от неосъществените реформи,..

публикувано на 11.07.24 в 16:21

В ЕС ражданията са по-малко от смъртните случаи. Миграцията вдига броя на населението

Миграцията към страните от ЕС е вдигнала броя на общото население през миналата година, въпреки че ражданията продължават да са по-малко от смъртните случаи, пише Ройтерс, като се позовава на европейски данни.  След намаляване на общото население през..

публикувано на 11.07.24 в 16:03

Топ 3 на най-желаните специалности в СУ - Право, Психология, Международни отношения

И тази година специалност "Право" е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от "Психология" на второ място и от "Международни отношения" - на трето. Това показва първото класиране на..

публикувано на 11.07.24 в 15:56

България става пресечна точка на два логистични транспортни коридора на НАТО

България ще бъде пресечна точка на два логистични транспортни коридора на НАТО. Споразуменията са подписани на срещата на Алианса във Вашингтон.  Италия, Албания, Северна Македония и България ще си сътрудничат в рамките на паневропейския..

публикувано на 11.07.24 в 15:54
Инспекция по труда - Шумен

ГИТ: Почти 108 000 нарушения на трудовото законодателство в първите 6 месеца на годината

След намесата на Инспекцията по труда през първото полугодие на годината са изплатени забавени заплати, възлизащи на 3 400 000 лева.   При над 21 000 извършени проверки са установени почти 108 000 нарушения на трудовото законодателство. 1 614 са..

публикувано на 11.07.24 в 15:19