Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

50-60 литра дъжд на кв. м и градушка се изсипаха в Нова Загора

2
Паднало дърво край с. Езеро
Снимка: Meteo Balkans

Между 50 и 60 литра на квадратен метър е падналият дъжд и град в района на Нова Загора днес в късния следобед. Това съобщи за „Хоризонт“ кметът на общината Николай Грозев и допълни, че най-тежко е положението в южните части на града – района на поликлиниката, топливо и мебелното предприятие, където водата е около 50-60 см., но тя  постепенно се изтича.

Кметът Грозев обяви, че очаква тепърва сигнали за наводнени мазета в най-ниската част на града. Първите обаждания са били за четири паднали стари дървета в града, които екипи на пожарната в момента отстраняват.

„В момента пожарната и Гражданска защита се отправиха към едното да го отстранят, тъй като там има дърво паднало върху жици. За останалите поетапно всичко ще бъде тук до 2-3 часа премахнато“, каза кметът.

Грозев обяви, че все още няма информация за нанесените щети по селскостопанските култури в близките села.

„До момента нито един кмет не ми е звъннал от населено място. Имаме 32 населени места. Аз обходих района на Кортен, село Баня, село Съдиево, Камено, Научен, но ако има подадени сигнали ще се отзовем веднага. Не е толкова трагично положението. Трябва да свикваме да понасяме и тези природни явления“.

От Областно пътно управление в Сливен съобщиха, че безпроблемно се преминава през новозагорския участък на автомагистрала „Тракия“. Падналото дърво по пътя Нова Загора - Раднево вече е отстранено.

В късните следобедни часове интензивна градушка е унищожила зеленчуковите и овощни насаждения и образувала ледена покривка в село Осетеново, съобщи Meteobalkans на страницата си в социалната мрежа. Покривка от ледените зърна се образувала временно и АМ "Тракия".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът Радев ще обяви утре кога ще връчи втория мандат

Президентът Румен Радев ще обяви утре сутринта кога ще връчи втория мандат. "В никакъв случай няма да бавя процеса, ще се съобразя и с усилията на партиите наистина да формират правителство, ако могат, но също така ще се съобразя с партиите да имат възможност да водят пълноценна кампания. А тя не може да се случи през август, така че още утре сутринта,..

публикувано на 18.07.24 в 17:20
В село Воден след пожара

Заради пожара край Воден затвориха пътя за с. Крайново. Четирима са евакуирани

Заради бушуващия пожар е затворен пътят между селата Воден и Крайново. Четирима души от Крайново са евакуирани в дома за стари хора във Воден. По думите на свидетели огънят е на около километър от Крайново, но няма опасност за жителите. Засега официална информация за ситуацията с разпространението на пожара край селата в община Болярово няма...

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Няколко села в община Крумовград преминаха на воден режим

Няколко села в община Крумовград преминаха на воден режим.  Заради жегата и екстремните температури използваните водоизточници са с намален дебит и не могат да захранват населените места.  За справяне с кризата към засегнатите райони са насочени водоноски, каза заместник-кметът Абидин Хаджимехмед:  "Общинската водоноска кара вода до определени населени..

публикувано на 18.07.24 в 16:56

Кипър ще получи 30 млн. евро от ЕК за наблюдение на морските си граници

Кипър ще получи 30 млн. евро допълнително финансиране от Европейската комисия за засилване на наблюдението на морските си граници, съобщиха днес от вътрешното министерство. Подкрепата е част от усилията за борба с незаконната миграция по море. Проектът на Кипър, одобрен от Брюксел, предвижда надграждане на възможностите на системата за..

публикувано на 18.07.24 в 16:37

Нови предупреждения за опасни горещини в Румъния

Румънските метеоролози издадоха нови предупреждения за опасни горещини и за утре. Червеният код обхваща Южна Румъния от Калафат до Браила, Тулча и Констанца, и включва и столицата Букурещ.  Максималните температури ще бъдат между 38 и 41 градуса, съобщава Радио Румъния.

публикувано на 18.07.24 в 16:17
Киър Стармър и Володимир Зеленски на срещата на върха на Европейската политическа общност край Оксфорд

Киър Стармър: Искаме да възстановим отношенията на доверие и приятелство с ЕС

На срещата на върха на Европейската политическа общност край Оксфорд, в която участва и българският президент Румен Радев, новият министър-председател на Великобритания Киър Стармър се обяви за възстановяване на отношенията с Евросъюза след Брекзит.  Кейт Смит: Искаме да рестартираме отношенията с Европа, не отново да се присъединим към ЕС "Искаме..

публикувано на 18.07.24 в 15:34
Урсула фон дер Лайен в ЕП

Урсула фон дер Лайен бе избрана за втори мандат начело на Европейската комисия

С 401 гласа "за", 284 "против" и 16 "въздържал се" Урсула фон дер Лайен бе избрана за втори мандат начело на Европейската комисия. Гласуваха общо 707 евродепутати, невалидните бюлетин са 7. Евродепутатите гласуват кандидатурата на Фон дер Лайен за втори мандат начело на ЕК Урсула фон дер Лайен представя кандидатурата си за втори мандат начело..

публикувано на 18.07.24 в 15:21