Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Известните неизвестни преди евровота

Снимка: БГНЕС

„Изказването на премиера Бойко Борисов, че очаква втори „Костинброд“, е подготовка за следващи ходове, които да подобрят ситуацията за дадена партия около гласуването. Това е удобен момент да се отклони общественото внимание от истинските проблеми. Ако някой организира подобна афера, то това са самите хора, които заявяват, че я очакват“. Това каза пред БНР статистикът проф. Красимир Калинов, бивш член на ЦИК в периода 2011–2013 година.

„Не мога да си представя скандал, който така рязко да размести пластовете, че да се окаже решаващият фактор за изборната кампания. Това са избори, към които хората проявяват слаб интерес. И да се случи нещо подобно, това няма да промени посоката, в която се развива предизборният процес“, коментира в предаването „12+3“ социологът Цветозар Томов, доскоро член на ЦИК.

Според Томов предстоят всякакви затруднения с машинното гласуване – като технически проблеми в самия изборен ден.

Проф. Калинов:

„Вместо да се въвеждат надеждни технологии, въвеждат се доказано компрометирани – като машинното гласуване. Въвеждането на тази технология не прави изборите нито по-надеждни, нито по-добри, а ги оскъпява почти два пъти – заради факта, че в секциите трябва да има и хартиени бюлетини, и машини“.

За проблема „мъртви души“ Цветозар Томов обясни:

„Списъците се правят от ГРАО по национална база „население“, която описва всички български граждани с документи за самоличност по техния постоянен адрес. Ако живеете в Аржентина, а имате български паспорт, трябва да имате адрес в България, така ГРАО ви вписва в избирателния списък в страната. Цялата българска емиграция фигурира във вътрешните избирателни списъци. Отписват се единствено тези, които заявяват гласуване извън страната, но това са сравнително малък брой хора. Абсурдът продължава години заради това съставяне на списъците по постоянен адрес. Повечето хора съществуват, но са фантоми по отношение на населеното място, в което са вписани. Където някоя политическа сила има контрол в някоя СИК и където има много емигранти, като много селски секции в Източните Родопи, хората се знаят по места и спокойно може да се допълни урната с бюлетини, като се отбелязват фантомите като гласуващи. Публична тайна е, че такива манипулации се правят. Те нямат решаващо значение за изборите, но е неприятен феномен, който се дължи на тази бъркотия с избирателните списъци, която никой не иска да оправи. Начинът да се оправи, е да се въведе активна регистрация за избори, както правят повечето цивилизовани страни по света“.


Очакваната избирателна активност според Томов:

„Спрямо избирателните списъци активността ще бъде под 40%, най-вероятно под 35% от имащите право на глас. Като абсолютна бройка не очаквам да гласуват повече от 2-2,5 млн. души“.

И според проф. Калинов:

„Около 28-32%. Ако е над 30%, всеки процент отгоре е успех. Това важи за почти всички страни в Югоизточна Европа. Това е феномен, който идва да покаже, че последното нещо, което вълнува хората, е конструкцията на Европейския парламент“.

И Калинов, и Томов смятат, че тежкото изпитание за ЦИК ще бъде наесен по време на местните избори, докато сега – на евровота, не очакват проблеми за Комисията. 

Интервюто с Красимир Калинов и с Цветозар Томов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Председателят на ДПС Делян Пеевски (в центъра) даде изявление в сградата на Народното събрание - 9 юли 2024г.

Делян Пеевски за публикациите с писмо до посланици: Това е компромат

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски смята, че въпросът с 17-те поддръжници на Ахмед Доган е вътрешен за партията. В писмо до медиите този следобед 17-те депутати посочиха причините, поради които няма да участват в заседанието на парламентарната група. И поставиха под въпрос легитимността на Пеевски. В НС заседава ПГ на..

публикувано на 09.07.24 в 20:24

Излезе първото класиране в УНСС

Излезе първото класиране в Университета за национално и световно стопанство, записването на новоприетите студенти е от 10 до 13 юли, съобщават от висшето училище. Записването се извършва онлайн и в сградата на УНСС в отдел "Студенти – бакалавър " - партерен етаж, кабинет 1029-А, а така също и в Регионалния център за дистанционно обучение (РЦДО –..

публикувано на 09.07.24 в 20:13

Държавата с ангажимент по казуса с имота, в чийто обхват е античният град Хераклея Синтика

Държавата поема ангажимент да реши проблема с частния имот, който попада в обхвата на античния град Хераклея Синтика, за да могат археолозите спокойно да продължат работата си. Това заяви министърът на културата Найден Тодоров, който на място се запозна с най-новата находка на екипа на професор Людмил Вагалински - монолитната статуя на Хермес...

публикувано на 09.07.24 в 19:48

Битката за град Газа, възобновена от Израел преди две седмици, се разраства и ожесточава

Битката за град Газа, възобновена от Израел преди две седмици, се разраства и ожесточава в навечерието на поредния кръг от преговори за примирие.  Десетки хиляди мирни жители бягат пред настъпващите израелски войски, съобщава Франс прес. От квартала "Шуджая", където израелските сили започнаха новата си операция в края на юни, бойните действия се..

публикувано на 09.07.24 в 19:25
Юлия Навалная

Съд в Москва разпореди арест на Юлия Навалная

Съд в Москва разпореди арест на вдовицата на опозиционния лидер Алексей Навални, който почина в сибирски затвор в началото на тази година, съобщава Ройтерс. Заповедта означава, че Юлия Навалная, която живее в Германия, ще бъде задържана ако стъпи отново на родна земя. Според руските магистрати тя следва да бъде издирена заради членуване в екстремистка..

публикувано на 09.07.24 в 19:20
Димитър Главчев

Димитър Главчев: В позицията на България на срещата на НАТО няма нищо изненадващо

Лидерите на 32-те страни-членки на НАТО се събират във Вашингтон, където ще отбележат 75-ата годишнина от създаването на най-голямата организация за сигурност в света. България е представлявана от служебния премиер Димитър Главчев.   След пристигането си той заяви, че в позицията на България на срещата на НАТО няма нищо изненадващо.  България няма да..

публикувано на 09.07.24 в 19:10
Делян Пеевски дава изявление в сградата на Народното събрание - 9 юли 2024 г.

ДПС все пак ще опита да състави правителство с втория мандат

ДПС все пак ще опита да състави правителство с втория мандат. Това стана ясно след заседание, в което участваха част от депутатите на парламентарната група, свикано от председателя ѝ Делян Пеевски.  Народните представители, подкрепящи почетния председател Ахмед Доган, решиха да не участват в заседанието.  Депутатите от ПГ на ДПС на среща в НС за..

публикувано на 09.07.24 в 18:11