Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Български вестници
Снимка: БНР

Водеща тема за вестник „Сега“ е ниското застрахователно обезщетение на роднини на загиналите при катастрофата край Своге. „10 лева за жертва е обезщетението ...“, пише изданието. Според Комисията за финансов, това е незаконно, защото сумата трябва да е 50 хиляди лева. Темата е водеща и за „Дума“, който отбелязва: „Застрахователят се оправдава, че превозвачът не е информирал „Автомобилна администрация“.

„Фирма оспори доставчика на тръби за газовата връзка с Гърция“, пише още вестник „Сега“ и пояснява, че днес ще бъде направена първата копка на строежа на интерконектора, който трябва е дълъг малко над 180 км.

„Народът му отпуска края, харчи за курорт, техника и ремонти“, пише „Труд“. Нараснала е покупателната способност на 30 на сто от българите, отбелязва изданието, като цитира проучване на нагласите за потребление в Европейския съюз. То показва още, че увеличаваме разходите си по-бързо от останалите европейци. Нагласата на българите е да купуват български продукти и са готови да дадат пари за местни произведения. Нарастват и намеренията на нашенци не само да харчат, но и да спестяват, пише още в проучването, цитирано от „Труд“.

„20 соцмарки оцеляха и при пазарната икономика“, според проучване на „Монитор“. Бонбони напомнят за времето отпреди 30 години. Все още са живи и марките за алкохол като например коняк, придобил популярност и в останалите бивши социалистически страни.

Според данни на регионалното министерство, цитирани от „24 часа“, жилищата у нас са повече от домакинствата. Голяма част от апартаментите са в сгради над 30 години, показват още данните. Необходимо е формиране на нова политика за осигуряване на достъпни жилища, казват от министерството.

 Започва най-мащабното проучване сред шофьорите за втора поредна година, информира „24 часа“. То вече е достъпен онлайн, държавните институции го подкрепят и ползват данните от него заради войната по пътищата. Тази година в проучването могат да се включат, освен шофьори на леки коли и шофьори на камиони и автобуси.

Сливенският алпинист Атанас Скатов споделя в интервю за „Телеграф“: „Бях толкова болен, че за малко да се откажа“. Той изкачи седмия си осемхиляден връх преди дни и е първият българин, изкатерил се на най-високите върхове на седемте континента на планетата. Веганът алпинист Атанас Скатов признава, че всеки алпинист поема огромен риск.

Вестник „Земя“ поздравява от първа страница журналистите по повод 175 години от началото на българската журналистика, които се навършват днес.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Украйна поиска от НАТО повече системи за противовъздушна отбрана

Украйна поиска от западните си съюзници в Алианса повече системи и оборудване за противовъздушна отбрана на заседание на Съвета НАТО-Украйна, след вълна от руски ракетни нападения по критична и енергийна инфраструктура.  Украйна е свалила почти всички дронове, с които Русия е атакувала през нощта В социалната мрежа Екс министърът на отбраната..

публикувано на 28.03.24 в 17:45

Израелската армия съобщи за около 200 ликвидирани терористи в болница в Газа

Израелската армия продължава офанзивата си срещу "Хамас" в Ивицата Газа на фона на все по-големия международен натиск за прекратяване на огъня заради задълбочаващата се хуманитарна криза.  Според ООН Израел пречи на доставките на помощи и използва глада като оръжие, което е равносилно на военно престъпление.  Фолкер Тюрк: Гладът в Газа..

публикувано на 28.03.24 в 17:38

Шумен без вода до утре сутринта

Продължава отстраняването на аварията по довеждащия водопровод край село Хан Крум. Тази вечер най-вероятно няма да бъде пусната водата, каза главният инженер на ВиК – Шумен Антон Стефанов. "Все още осушаваме терена. Направили сме дигите, има още малко да се довърши дигата около аварията и започваме с помпи да осушаваме. След това ще се направят..

публикувано на 28.03.24 в 17:38
Юлиана Николова

Юлиана Николова: Надявам се предсрочните избори да не задушат европейските цели на България

Очаквам Шенген да бъде приоритет и за следващото правителство . Това каза пред БНР Юлиана Николова, директор на портал "Европа". "Много малко от политическите сили, които ще се явят на избори, открито заявяват, че присъединяването към Шенген е грешка. Не чувам такива заявления. Това временно отлагане на сухопътния Шенген трябва да бъде преодоляно..

публикувано на 28.03.24 в 17:17
Лидия Енчева

10 000 лв. отпуска община Силистра на младата тенисистка Лидия Енчева

10 000 лева ще отпусне община Силистра на млада тенисистка от града – Лидия Енчева, за постигнати високи резултати на национално и международно ниво. Решението е взето на заседание на местния парламент днес.  Седемнайсетгодишната Енчева е републикански шампион по тенис на закрито и вицешампион по тенис на открито за миналата година. Печелила..

публикувано на 28.03.24 в 17:15
Директорът на ОДМВР Перник ст. комисар Милчо Милчов връчи първата значка

В Перник дадоха начало на кампания за използване на колани в колите

Директорът на ОДМВР в Перник ст. комисар Милчо Милчов даде старт на тазгодишната образователна кампания за използване на колани на задните седалки на автомобилите и обезопасителни системи за деца.  Инициативата "Инспектор по коланите" е на ОДМВР – Перник и стартира миналата година, като амбицията на ръководство е да се превърне в ежегодна,..

публикувано на 28.03.24 в 17:10

Данъкът за недвижимо имущество в Силистра става 3 промила

От 1 януари догодина силистренци ще плащат данък недвижимо имущество – 3 промила, решиха общинските съветници днес. До момента ставката бе 1 и 1,5 промила за жилищни и нежилищни имоти. Мотивът на кметската администрация за това предложение е недостигът на средства за издръжка на местни дейности. Така от 900 хил. лв., догодина..

публикувано на 28.03.24 в 17:02