Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Ганев: Ключът на тези избори е избирателната активност

Димитър Ганев
Снимка: БГНЕС

Дни пред изборите социологическата агенция "Тренд" излезе с ново изследване. Пред БНР Димитър Ганев направи анализ на предизборната ситуация:

"Няколко са ключовите моменти в тази кампания. На първо време, бих направил сравнение с априлското ни проучване, което беше в кулминацията на скандалите с апартаментите и показа ерозия в обществената подкрепа към ГЕРБ и психологическо предимство с 0,8% на БСП", подчерта социологът в предаването "12+3" на "Хоризонт".

Сега, в рамките на кампанията този месец, по-скоро има стабилизация и леко възстановяване на управляващата партия вече с около 1%, смята социологът. 

"По-коректно е обаче да говорим за практически паритет. Подчертавам - психологическо предимство. Премиерът взе на ръчно управление тази кампания и на това и се дължи възстановяването.

Твърдо можем да заявим, че ДПС ще е твърдо на трето място – голяма е разликата на Движението от втория и от четвъртия (ВМРО).

Прагът, бариерата е доста по-висока за Европейски парламент – 5,88%.

Мерим ВМРО точно с 5,8% – на ръба са. Би било спекулация за сигурно влизане или сигурно невлизане. 9 дни остават и те ще бъдат решаващи за ВМРО.

При "Воля", която има 4,8% този месец, "Тренд" отчита определен ръст в рамките на кампанията, но е далеч от достигането на бариерата. Демократична България има 4,2% – също далеч на процент и нещо от бариерата

Димитър Ганев не изключва като вариант 5 партии да влязат в ЕП, но смята този вариант за невероятен. 

Социологът е категоричен, че ключът на тези избори е избирателната активност – прогнозира се тя да бъде по-висока от очакваната. Европейските избори по принцип са с по-ниска активност. И победителите, и представителството в ЕП зависи от това кой ще успее да мобилизира своите ядра.

По данни на "Тренд" 30% ще ползват преференции – в БСП този процент е най-висок. Така е, защото в рамките на левицата има вътрешнопартийна опозиция – за Станишев и за кандидатите на ръководството.

"Нов Костинброд – няма как да го изключим, но ми се струва, че дори да избухне скандал, времето е все по-малко, за да окаже решаващо значение за изхода", смята Ганев.

По отношение на новата проверка на главния прокурор, самосезиран от предаването на Слави Трифонов, че партиите са усвоили повече пари, Ганев заяви:

"Преки следствия – като намаляване на парите – не изключвам. Със сигурност съдебното решение ще излезе след изборите и това не би могло да окаже влияние върху изборния резултат.

Интервюто на Снежана Иванова с Димитър Ганев и репортажите на Латинка Светозарова и Невена Петрова можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Нургюл Салимова с треньора си Живко Жеков.

Живко Жеков: Турнирът на претендентките е само началото на кариерата на Нургюл Салимова

Шахматистката Нургюл Салимова заминава на 1 април за участие в Турнира на претендентките в Торонто, Канада. Тя е най-младата сред осемте, които ще определят след 14 кръга двубои при разменен цвят на фигурите съперничката на световната шампионка Дзю Въндзюн от Китай в мач за титлата през 2025 година. Срещите започват на 4 април, а последният кръг е на..

обновено на 28.03.24 в 12:08
Фолкер Тюрк

Фолкер Тюрк: Гладът в Газа може да е военно престъпление

Най-високопоставеният служител на ООН по правата на човека - Фолкер Тюрк, каза в интервю за Би Би Си, че Израел носи значителна вина за хуманитарната криза в Газа и че може да се каже, че Израел използва глада като оръжие за война в Газа. В интервюто от Женева Фолкер Тюрк заяви, че ако тези твърдения бъдат доказани, това ще се равнява на..

публикувано на 28.03.24 в 12:06

Кирил Петков отхвърли идеята на Борисов за общи министри в служебен кабинет

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков отхвърли идеята на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за разговори за общи министри в служебен кабинет. "Това, което аз чух днес, е отделни откъси от разкази по време на преговори. Истината е, че г-н Борисов никога не седна цялостно с преговорния екип, той правеше някакви отделни разговори..

публикувано на 28.03.24 в 12:00

На второ четене: МВР ще охранява центровете за бежанци

МВР ще охранява териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците и центровете за настаняване. Това реши парламентът, след като прие на второ четене промени в Закона за МВР. Повод за измененията станаха зачестилите сблъсъци между български граждани и чужденци, а целта е запазване на обществения ред. Преди това с пълно..

публикувано на 28.03.24 в 12:00

Борисов към Радев: Не назначавайте за служебен премиер Росен Желязков или Димитър Главчев

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов помоли президента Румен Радев да не избира за служебен премиер председателят на парламента Росен Желязков или Димитър Главчев.  "Аз г-н Главчев не съм го виждал може би от 7-8-10 години, а към г-н Желязков ще впрегна цялата агитационна мощ на групата, на партията, на Изпълнителната комисия, да не ни го причинява",..

публикувано на 28.03.24 в 11:49

Украйна е свалила почти всички дронове, с които Русия е атакувала през нощта

Украинските сили са свалили 26 от 28 дрона, с които Русия е атакувала през изминалата нощ Източна, Южна и Югоизточна Украйна. Няма данни за нови жертви, но има ранени и поразени жилищни сгради и обекти от енергийната инфраструктура. Губернаторът на Запорожка област написа в социалната мрежа "Телеграм", че две жени са пострадали при..

публикувано на 28.03.24 в 11:42

С 13% поскъпват парното и топлата вода в Пловдив от юли

От 1 юли парното и топлата вода в Пловдив трябва да поскъпнат с 13% според моментните разчети на EVN, които притежават Топлофикацията в града. В следващите три месеца прогнозата може да се промени, но ако ситуацията се запази, през предстоящия отоплителен сезон парното на пловдивчани ще струва близо 157 лева за мегаватчас. От EVN, които..

публикувано на 28.03.24 в 11:41