Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природозащитниците на протест, ако се приемат промените в Закона за биоразнообразието

Стефан Аврамов: Законови промени прекрояват и обезсмислят Натура 2000

Стефан Аврамов
Снимка: Фейсбук профил на Стефан Аврамов

Днес се отбелязва Международния ден на биоразнообразието. Според доклад на ООН един милион видове в света са застрашени от изчезване.

"В България положението не е чак толкова зле, въпреки все още продължаващото разрушаване на дюни, незаконната сеч в горите и усилията на министър да ликвидира Натура 2000", коментира в предаването "Преди всички" Стефан Аврамов от Фондация  "Биоразнообразие".

"На практика почти всички черноморски планове са много дискусионни. Може да се каже, че застрашават природата. Става въпрос за общините Каварна, Шабла, Царево. В Царево проблемът е повече от 10 години и не намира решение. Същото е и край Каварна заради интересите на няколко застроители. Министерството не желае да намери решение на проблема", коментира той.

"Не знам как ще бъде решен този проблем в дългосрочен план. Тези съдебни дела могат да продължат твърде дълго. Устойчивото решение е с ясна държавна политика за изкупуване на конфликтните терени богати на биоразнообразие."
"Още дела ще има. В момента подготвяме и процедура срещу община Сапарева баня, която успя да забави обявяването на защитена зона Рила буфер въпреки съдебните процедури на Европейската комисия и да приеме общ устройствен план, който не включва екологична оценка на тези територии. Сега тя ще трябва да го направи", допълни Аврамов.

Стефан Аврамов анализира и Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. "Проблемът с дюните все още не е решен. Те получиха някаква защита срещу застрояване, чрез картиране, чрез регулиране много строго на строителството в тях, но след това се оказа, че тези специализирани карти не са отразени в кадастъра и повечето дюни все още се водят обработваема земя, пасища и гори. Човек може да си прави всичко, което е забранено, на дюни", посочи той.

Стефан Аврамов потвърди протестната готовност на природозащитниците, ако се приемат промените в Закона за биоразнообразието. По думите му, на практика "този закон ще прекрои, ще обезсмисли изцяло Натура 2000."

Повече по темата чуйте в звуковия файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лойд Остин и Андрей Белоусов са обсъдили по телефона намаляването на риска от ескалация

Министрите на отбраната на САЩ и Русия Лойд Остин и Андрей Белоусов са провели телефонен разговор за намаляване на риска от ескалация. Това съобщиха от ведомството на Белоусов, по чиято инициатива се е състоял разговорът, цитирано от Ройтерс. Наскоро Москва обвини Съединените щати за полетите на разузнавателни дронове над Черно море. Остра реакция..

публикувано на 12.07.24 в 21:01

Стотици посетители се очакват за фестивала "Хисарлъка Experience"

Стотици се очаква да посетят фестивала "Хисарлъка Experience", който започва в петъчната вечер и ще продължи до неделя. Той се провежда за четвърти път, обявиха огранизаторите от Сдружението по туризъм и Общината в Кюстендил.  Достъпът е свободен, а през трите дни атракционният бус ще превозва до 21 ч. желаещите да видят или да участват в..

публикувано на 12.07.24 в 19:58
Снимката е илюстративна

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница. Огънят е навлязъл в гората на село Срем, съобщи кметът на община Елхово Петър Гендов. Пожарът е обхванал района на пътя за граничния пункт Лесово, но той засега не е затворен. Пет противопожарни автомобила и над 20 огнеборци, горски и гранични служители се..

публикувано на 12.07.24 в 19:39
Атидже Алиева-Вели

ДПС – Ловеч застана "непоклатимо" зад Доган и решението му за оставка на Пеевски

Областният съвет на ДПС – Ловеч излезе с декларация, в която се посочва, че членовете му застават непоклатимо до почетния председател на партията Ахмед Доган и решението му за оставки на Делян Пеевски и останалите в позицията му.  От ДПС – Ловеч призоваха народния представител, избран с мандат от региона Атидже Алиева – Вели да подкрепи и изпълни..

публикувано на 12.07.24 в 19:03
Снимката е илюстративна

Ограничен е горският пожар между селата Сливка и Сейменци

Пожарът, който избухна по-рано днес в труднодостъпен горски  масив между селата Сливка и Сейменци в община Баните е ограничен. Огънят е обхванал около 12 декара площ. Причината за възникването му тепърва ще се изяснява. От Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян апелират за изключителна бдителност на гражданите...

публикувано на 12.07.24 в 18:59

Националният съвет на ПП решава в събота дали да подкрепи ДБ за опит за правителство

Партия "Волт", която влиза в състава на коалиция ПП ДБ, призова вторият мандат да бъде върнат веднага, след като бъде връчен от президента.  "Съставянето на кабинет в това Народно събрание не е в интерес на България и ние трябва да останем верни на избирателите," се казва в позицията. От ПП-ДБ искат оставката на Калин Стоянов, обмислят как да..

публикувано на 12.07.24 в 18:46
Михайло Подоляк

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на оръжия от НАТО срещу цели в Русия

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на доставени от НАТО оръжия срещу цели във вътрешността на Русия. Москва определи подобно разрешение като "опасна ескалация".  В публикация в социалната мрежа "Х" съветникът на украинския президент - Михайло Подоляк обясни, че не става дума за символични, демонстративни единични удари, а за..

публикувано на 12.07.24 в 18:43