Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Йорданка Бекирска: Стратегията за детето не съдържа онова, от което родителите се опасяват

Адвокат Йорданка Бекирска
Снимка: Ани Петрова

Държавата трябва да има стратегия за детето, обясни в предаването "Преди всички" юристът Йорданка Бекирска, изпълнителен директор на "Български адвокати за правата на човека".

Въпреки разпоредбата да спре обсъждането на промени в подготвяната Стратегия за детето, протестите на родители продължават.

"Това е третата поредна стратегия за детето, която нашата държава прави. Законът съществува от 2000-а година, Законът за закрила на детето, и това е третата поредна стратегия, която преповтаря първите две. Тя е в същата посока,  т.е. новостите, които тя предвижда, по никакъв начин не кореспондират с това, което се твърди от обществото. Нито има превишаване на правата на социалните служители, нито се планират законодателни изменения - такива каквито казват, че за един кариес на детето може някой да ти го вземе. И какво ще ги прави държавата всички тези деца, които ще ги отнеме от биологичните родители, не става ясно," коментира Йорданка Бекирска. 

"И до момента законът предвижда възможност за извеждане на дете в риск от семейството. Това е възможност, която е съществувала винаги в закона, защото има много случаи, в които това е необходимо и трябва да се направи. Истината е, че то е само за спешните случаи, когато наистина има опасност и риск за живота на детето да бъде оставено в тази среда. Така, че тази интервенция задължително съществува", подчерта юристът.

Диалогът по стратегията трябва да продължи, категорична е адвокат Бекирска.

"Не можем без такава стратегия, т.е. ние вероятно можем, ние можем и без държава вероятно, но въпросът не е в това. Въпросът е да е ясно накъде вървят политиките и докъде ние спазваме международния стандарт. Как ние възпитаваме обществото, защото всъщност част от нещата, които са заложени в тази стратегия, касаят възпитанието, ранното детско възпитание в толерантност, в семейни ценности. Защото целта на стратегията - навсякъде пише, че е да събира семействата, а не да ги разединява и да взима децата от биологичните им родители."

"Идеята на извеждане на детето от семейството е да бъде то спасено, да бъде съхранена неговата цялост и това се прави само в случай, че е опасно за него да остане там", допълни юристът.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как бяха похарчени над 2 млн. лева за противоепидемичните мерки на изборите

Близо 2,1 милиона лева плати държавата през Министерството на здравеопазването за осигуряване на противоепидемичните мерки при провеждането на парламентарните избори на 4 април тази година . Кои фирми усвоиха парите и какво доставиха, по каква процедура беше направено договарянето и спазен ли беше критерият за най-ниска доставна цена,..

обновено на 16.04.21 в 17:10
Станислав Попдончев

Бизнесът очаква от новите управляващи продължаваща подкрепа

„Направихме блиц изследване в периода 13-15 април сред нашите 265 респонденти, за това какви мерки очаква бизнесът от новото управление. Имаме представени 18 сектора, преобладаващи са ресторантьорство и хотелиерство - може би защото 28 на сто от този бизнес беше засегнат тежко. 54 на сто от запитаните отговарят, че ще имат проблеми с..

публикувано на 16.04.21 в 09:34

Готова ли е България да посрещне чуждестранни туристи този сезон

Стоим много назад в сравнение с нашите съседи в подготовката за предстоящия туристически сезон, предупреди пред БНР Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара. „ Държавите около нас са много активни . Гърците договориха преференциални условия с Израел, с Великобритания, с Румъния. Преди да бъде приет европейски регламент..

публикувано на 16.04.21 в 09:29
Даниела Бобева

Проф. Даниела Бобева: Парите от Европейския съюз няма да дойдат тази година

„В икономиката имаме инерция в тенденциите, основни двигатели, които не се поддават полкова лесно и толкова бързо на политически промени. Да се прогнозират апокалипсиси за това, че се сменя правителство, е несериозно.“ Това каза в интервю за БНР бившият вицепремиер проф. Даниела Бобева, икономист и финансист.  Всяка икономическа система..

публикувано на 15.04.21 в 14:28

Ирена Тодорова: "Има такъв народ" няма готовност дълго да управлява

„ Очаквах повече изненади във встъпителните изказвания на лидерите при откриването на новия парламент, особено от представителите на "Има такъв народ", а всички погледи бяха вперени предимно най-вече в тях“, коментира пред БНР Ирена Тодорова, преподавател в Нов български университет по политически науки. „Това, което най-ясно се очертава,..

публикувано на 15.04.21 в 12:44
акад. проф. Дроздстой Стоянов

Акад. Дроздстой Стоянов: Предстои застрашителна емоционална пандемия

„Съзнателният съвременен човек е формиран в кръговрата на революции и войни, за да прави избор, а не да регистрира кой е решил да го промени. Онзи или онези, които се борят да отнемат този избор в една антиоруелова приказка, извършват геноцид над свободния човек .“ Това заяви в интервю за БНР акад. проф. Дроздстой Стоянов, психиатър, бивш..

публикувано на 14.04.21 в 12:10
Д-р Александър Колевски, началник на Централната лаборатория по микробиология в Александровска болница

Д-р Александър Колевски: Имунитетът на преболедувалите Covid-19 е строго индивидуален

„В нашата лаборатория приоритетно изследваме медицинския персонал за наличие на антитела, защото той е най-рисковият контингент“, каза пред БНР д-р Александър Колевски, началник на Централната лаборатория по микробиология в Александровска болница. „Имаме над 1500 проби, като наблюдението ми относно имунитета на преболедувалите е..

публикувано на 14.04.21 в 11:00