Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Ниската активност на евровота е шамар за политическата класа

| обновено на 27.05.19 в 13:16
Снимка: БГНЕС

Шамар за цялата политическа класа. Така президентът Румен Радев определи ниската избирателна активност на евровота.

Радев беше категоричен, че изборните резултати не могат да се използват като индулгенция за корупционните скандали. С този политически акт те не могат да заменят прокуратурата и съда и не могат да опростят грабителството и престъпленията, коментира на съдебен форум Румен Радев.

Според президента рекордно ниската избирателна активност ни отдалечава в страните от Евросъюза, в някои от които тя е била минимум два пъти по-голяма. Отдалечаването било вече не само по качество на живот и на управление, но и по останалите процеси. Затова той призова партиите към анализ как България да догони Европа. Призова и БСП да се върне в парламента.

Румен Радев поздрави ГЕРБ за резултата от евровота, отбеляза успеха на ВМРО и посочи, че най-големият успех е бил за "Демократична България", след което коментира и опитите с победа да бъдат неглижирани скандалите:

"Това е погазване на правовата държава. Изборите са политически акт. Те не могат да заместят прокуратурата и съда и не могат да опростят грабителство и престъпление".

"Всяка партия предстои да си направи един сериозен анализ. БСП и не само те трябва да обърнат много серионо внимание на това как техните послания дотигат до хората, но това не е проблем само на БСП. Имаме отлив и от победителите, от ГЕРБ, и от ВМРО, от всички. Дали ще се върне БСП в парламента, това ще си го реши партията. Аз няколко пъти изразих мнение, че, да, има въпроси, по които БСП трябва да се върне в парламента".

Дали Румен Радев е играч в подкрепа на БСП, както твърди премиерът, и скрит опонент на ГЕРБ, както го обвини първата в листата Мария Габриел - отговорът на президента:

"Свикнах да ме пакетират, ако не в партия, в идеология, ако не в идеология, в нещо друго, но няма как да се получи, защото моите критики към управлението не са от вчера. Не са обвързани с никаква партия, не са обвързани с никаква предизборна кампания. Моите критики са систематични така, както са систематични корупцията и беззаконието, които пораждат точно такъв стил на управление".

Държавният глава отрече да има други амбиции, освен да отстоява интересите на България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Директорът на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл.

Изслушват директора на Сикрет Сървис пред Надзорната комисия на Конгреса на 22 юли

Надзорната комисия, която е главният разследващ орган на Камарата на представителите в американския Конгрес, извика директора на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл, за да даде обяснение за действията на агентите при опита за убийство на кандидата за президент Доналд Тръмп по време на предизборен митинг в Бътлър, Пенсилвания.  ФБР: Стрелбата срещу Тръмп е..

публикувано на 14.07.24 в 20:59
Снимката е илюстративна, архив.

Кувейт съобщи за "гигантско петролно откритие" - находище, чиито запаси се оценяват на 3,2 млрд. барела

От петролната компания на Кувейт съобщиха, че са направили "гигантско петролно откритие" източно от Остров Файлака. Петролните му запаси се оценяват на 3,2 милиарда барела. Според главния изпълнителен директор на компанията, цитиран от АФП, залежите в това находище се равняват на производството на страната за три години.  Агенция "Блумбърг"..

публикувано на 14.07.24 в 20:31

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека кола, пътуваща от Берковица за Монтана.  Катастрофата е станала малко след железопътния прелез,..

публикувано на 14.07.24 в 20:22
Снимката е илюстративна, архив.

Иракските власти откриха масов гроб, за който се смята, че е на жертви на ИД

Иракските власти откриха масов гроб с тленни останки, за които се смята, че са на жертви на  групировката "Ислямска държава" (RO). Предполага се в него  има поне 140 тела. Те са открити на около 70 километра западно от Мосул в Северен Ирак - град, който де факто беше столица на самопровъзгласилия се халифат на "Ислямска държава". В пика на своята мощ..

публикувано на 14.07.24 в 19:58
Джейн Гудол

Загуба на местообитания, лов и трафик на бебета са сред основните заплахи за шимпанзетата

Днес отбелязваме деня на нашия най-близък генетичен роднина в животинското царство - шимпанзетата. Споделяме над 98 процента от нашето ДНК с шимпанзетата, които всъщност са човекоподобни маймуни и за разлика от същинските маймуни нямат опашка. Те имат обаче сложна система за комуникация, социална структури и точно като хората са способни както..

публикувано на 14.07.24 в 19:35
Пораженията от израелски въздушен удар в района на Ал-Маваси в Хан Юнис, южната част на Ивицата Газа, 13 юли 2024 г.

Училище, администрирано от ООН, е взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, Ивицата Газа

Училище, администрирано от ООН, бе взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, в централната част на Ивицата Газа. Има убити и ранени. Според медии, контролирани от "Хамас", става дума за най-малко 15 убити. Говорител на израелската армия каза, че училището е било използвано от бойци на групировката за атаки срещу израелски войници...

публикувано на 14.07.24 в 19:32
Кирил Петков (вляво) и Николай Денков (на втори план в центъра) от ПП-ДБ при президента Радев (вдясно), архив.

От ПП-ДБ искат среща с президента, за да обсъдят политическата криза

От "Продължаваме промяната - Демократична България" поискаха среща с президента Румен Радев, за да обсъдят политическата криза и възможностите за решаването ѝ. След изключването на повечето от депутатите от парламентарната група на ДПС, групата на ПП-ДБ стана втора по сила в Народното събрание. Президентът Румен Радев заяви, че ще връчи втория..

публикувано на 14.07.24 в 19:06