Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корнелия Нинова подаде оставка

Социалистите се връщат в парламента, реши Националният съвет на БСП

| обновено на 28.05.19 в 21:06
Корнелия Нинова и Георги Свиленски на извънредния Национален съвет на партията.
Снимка: БГНЕС

Депутатите от БСП се връщат в парламента, реши тази вечер Националният съвет на партията, който заседава над седем часа. Групата ще обсъди утре сутрин кога точно ще се върне в пленарната зала, поясни депутатът Георги Гьоков.

Националния съвет БСП реши още ПГ да внесе ново антикорупционно законодателство и промени в Закона за съдебната власт. Извънредния конгрес на червените ще бъде на 16 ти юни, а не на 15-ти, защото тогава е Черешова задушница, съобщи репортерът на "Хоризонт" Даниел Инков.

По-рано лидерът на БСП Корнелия Нинова подаде оставка от председателския пост. Тя заяви, че поема цялата отговорност за загубата на евроизборите.

Георги Свиленски се оттегля от поста председател на Националния предизборен щаб на социалистите. 

Нинова ще изпълнява длъжността председател до 16-и юни, когато оставката ѝ трябва да бъде одобрена на извънреден конгрес на БСП. След това, според новия Устав, лидер на партията ще бъде определен за първи път с пряк избор от цялата партия, като тя заяви, че ще участва в тази надпревара.

На заседанието, което започна в 14 часа, Националният съвет на БСП прави анализ на представянето си на изборите за Европейски парламент и изработва правила за избор на нов председател на партията.

Още преди началото на заседанието днес социалистите отправиха сериозни критики, както и към резултатите на БСП от евроизборите - като коментираха, че ситуацията в БСП е заложена на карта. Корнелия Нинова е отправила остри реплики.

Георги Гергов заяви: "Няма как да станем еднолична партия, това е БСП! Това е партия, която е на дядо ми, на баща ми... ние сме друга партия. Ние имаме идеи, имаме каузи, имаме неща, които не искаме да ги загубим".

„Имаме сериозни промени, които трябва да направим, и те ще бъдат през промяна в Устава и през промяна в лидера. Това са неща, които трябва да реши Националният съвет и респективно конгресът, ако има такъв. За мене е безспорно, че трябва промяна. ... Как да гарантираме, че следващите избори няма да ги загубим по същия начин, както тези", каза Антон Кутев.

Изявление на Корнелия Нинова пред журналисти в централата на БСП на "Позитано" 20:

"Започнаха всякакви интерпретации, така че бих искала да чуете нещата от първо лице единствено число, от мое име, преди всичко. Още веднаж да благодаря на всички гласували за БСП, на всички членове, симпатизанти, всички работили в кампанията, да им дам кураж, защото въпреки загубата, БСП е единствената партия, която повишава гласовете на тези избори с около 30 хиляди. Единствената партия, която увеличава и броя на депутатите си и в Европа и в това състезание, където участват 28 социалистически и социалдемократически партии, ние сме на пето място, така че имайте самочувствие и сили да продължим напред, но въпреки това ние загубихме изборите. Отговорността трябва да е на всички. Моята представа за морал и достойнство в политиката означава първият да поеме най-голямата отговорност. Затова днес, преди началото на заседанието на Националния съвет, преди приемането на дневния ред, направих обръщение - подадох оставка пред Националния съвет, поисках свикване на конгреса на 15-и юни, тъй като конгресът е органът, който ме е избрал и по нашия устав, конгресът е органът, който трябва да констатира моята оставка и да я приеме. След 15 юни да се приемат правилата за избор на председател пряко от цялата партия и когато тези правила бъдат приети, да се явят кандидатите и да се явим на състезание пред цялата партия за избор на нов председател и когато това се случи, възнамерявам, заедно с другите кандидати, да се явя, скъпи членове и симпатизанти на БСП, пред вас за вашето доверие отново.

До 15-и юни по нашите уставни правила аз изпълнявам длъжността. Когато конгресът констатира оставката ми и тя стане факт, защото ще стане факт на 15-и, тогава трябва да предложа някои от заместниците си, който да поеме функциите на председател до избора на нов такъв. Правилата за пряк избор се приемат от Националния съвет на партията. Имаме комисия, която трябва да ги подготви, тя е готова, може би вече половин година са готови тези правила след конгреса, след като се констатира моята оставка от конгреса, Националният съвет буквално след няколко дни може да приеме правилата и да стартира процедура за избор на нов председател. Нищо не е променяло позицията ми, а позицията ми е - най-голямата отговорност трябва да се носи от председателя на партията. Така разбирам морала и достойнството в политиката. Процедурни въпроси са, кога ще приемем правила, докога ще съм председател. Кой, кога ще поеме заместничеството ми, е процедурен въпрос, който сега уточняваме на Националния съвет и ги решаваме по устав.

Гласува се и се прие от Националния съвет заместник сега да не се избира, защото това е противоуставно. Новият избор ще бъде по новите правила. Заместникът, който аз ще предложа, трябва да бъде гласуван от Националния съвет. Това ще се случи след провеждането на конгреса, който трябва да приеме оставката ми".

Репортажите на Даниел Инков може да чуете в прикачените звукови файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

БСП се събира да реши какво ще прави след загубата на евровота

Националният съвет на БСП се събира, за да направи анализ на представянето си на изборите за Европейски парламент, както и да изработи правила за избор на нов председател на партията. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова ще предложи три варианта за..

обновено на 28.05.19 в 11:42
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жозеп Борел

Неформалните съвети "Външни работи" и "Отбрана" на ЕС ще се проведат в Брюксел, а не в Будапеща

Предвидените в края на август неформални съвети "Външни работи" и "Отбрана" ще се проведат не в Будапеща, а в Брюксел. Решението бе взето и оповестено от върховния представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел. То е израз на..

публикувано на 22.07.24 в 21:27
Алсу Курмашева

Съд в Русия изпрати в затвора за 6,5 години журналистка с руско и американско гражданство

Съдът в Русия изпрати в затвора за шести години и половина журналистка с двойно гражданство руско и американско, която работеше за радио "Свободна Европа". Алсу Курмашева беше призната за виновна, че е разпространявала фалшиви информация за руската..

публикувано на 22.07.24 в 20:52
Камала Харис

Камала Харис: Наследството на Байдън е несравнимо в съвременната история

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис похвали президента Джо Байдън за службата му на страната в първата си публична изява, откакто той внезапно се отказа от президентската надпревара и я подкрепи за свой наследник. В речта си тя само говори за..

публикувано на 22.07.24 в 20:43

Атанас Атанасов: Голяма болка за ГЕРБ е, че загубиха изборите в столицата

"Голяма болка за ГЕРБ е, че загубиха изборите в столицата. А ДАНС за пореден път изпълнява политическа поръчка за компрометиране, този път на кмета на София". Така съпредседателят на ПП ДБ Атанас Атанасов коментира съобщеното по-рано днес от..

публикувано на 22.07.24 в 20:18
Олександра Микулска от Украйна,

Олександра Микулска: В "Храна за размисъл" избрах ястие, пълно със спомени от семейството

Не вярвах, че някой ще се интересува от нашите истории и много се радвам, че съм част от кампанията „Храна за размисъл“. Това призна в интервю пред БНР Олександра Микулска от Украйна, едно от лицата на кампанията, в която се представят..

публикувано на 22.07.24 в 19:31

Пожарът край гарата в Кочериново е овладян

Пожарът край железопътната гара в Кочериново е овладян, съобщи БТА, като цитира директора на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) - Кюстендил комисар Светослав Георгиев. Огънят е локализиран от всички страни,..

публикувано на 22.07.24 в 18:56
Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов дава брифинг във връзка с пожарите в цялата страна - 22 юли 2024 г.

Вътрешният министър: Приоритет е доставката на фургони за хората от Воден, чиито домове изгоряха

Техника за гасене на пожари се пренасочва към границата с Гърция, където бушува голям горски пожар, на километър от браздата, каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.  Българските огнеборци с превантивни действия на двата фронта на пожара в..

публикувано на 22.07.24 в 18:48