Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите на БСП се върнаха в пленарна зала

| обновено на 30.05.19 в 13:22
2
Председателят на парламента Цвета Караянчева се пошегува, че присъствието на социалистите може да претовари системата за гласуване.
Снимка: БГНЕС

Парламентарната група „БСП за България“ се върна в Народното събрание и се регистрира за пленарното заседание след повече от три месеца бойкот.

„Добре дошли на колегите от БСП“ - с тези думи председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри днешното пленарно заседание, на което парламентарната група „БСП за България“ отново се включи в работата на парламента.

Караянчева дори се пошегува със социалистите.

„Чакайте, че то сега имаме много хора и ще претоварите системата, колеги. Те са ви забравили вече отпечатъка, господин Стойнев, затова малко по-настоятелно… Има кворум“.

Депутатът социалист Драгомир Стойнев видя промяна в Народното събрание.

„Липсва Цветан Цветанов, липсва Даниел Кирилов. Виждаме, че Делян Пеевски  вече всеки ден идва на работа, което наистина е доста добре, така че очакваме конструктивна работа през следващите месеци до изборите, които ни предстоят за местна власт.“

ДПС са доволни от връщането на БСП. Йордан Цонев определи това като сериозен залог за силна опозиционност.

„Приветствам решението им да се върнат. Сега ще има и по силен дебат и по качествена работа на парламента“, добави той.

Тома Биков от ГЕРБ приветства социалистите:

„Аз смятам, че те взеха правилното решение да се върнат в парламента“.

Валери Симеонов от „Обединени патриоти“ определи появата на БСП като спирачка.

„Решили, върнали се, отишли, дошли, естествено, че работата ще се забатачи сега, защото ще започнат неоснователни възражения, оспорвания, както беше и в началото“, каза той.

БСП се оттегли на 17 февруари след решение на Националния съвет на партията, което прие предложението на лидера на БСП Корнелия Нинова депутатите от левицата да  напуснат парламента и да не участват в пленарните заседания и в работата на парламентарните комисии. Решението бе мотивирано с несъгласие на приети промени в Изборния кодекс, като БСП постави три условия за връщането си в парламента - избор на нов състав на ЦИК, връщане на преференциите и ново обсъждане на машинното гласуване. В последствие обаче БСП се отдаде на дълга предизборна кампания.

След резултатите от евровота левицата реши да се върне в парламента.

Депутатът от БСП Делян Пеевски също дойде в народното събрание и се регистрира за пленарното заседание и малко след това напусна пленарната зала. Вчера Пеевски дойде в парламента за втори път в рамките на две години и обяви, че се отказва да става евродепутат.

Репортажа на Даниел Инков в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Джо Байдън

Байдън заяви, че оттеглянето му е в интерес на партията и страната

Президентът Джо Байдън обяви, че се оттегля от кандидат-президентската надпревара за нов мандат в Белия дом и даде подкрепата си за вицепрезидента Камала Харис, за негов потенциален наследник в надпреварата.  В писмено обръщение към нацията президентът Байдън заяви: „Да бъда ваш президент беше най-голямата чест в живота ми. Въпреки че имах..

публикувано на 22.07.24 в 00:33
Секвоите в село Богослов, наричани

До прочутите секвои над кюстендилското с. Богослов ще се стига само пеша

Със знаци и следене с дрон е забранено придвижването с коли до известните 120-годишни секвои, обявени за забележителност и попаднали класацията "Дърво на Европа" над кюстендилското планинско село Богослов.  Мястото е много посещавано, наблизо е и бившата резиденция на Тодор Живков "Ючбунар", която вече е частна собственост.  По единствения..

публикувано на 21.07.24 в 21:28
Американският президент Джо Байдън и вицепрезидентката Камала Харис.

Джо Байдън обяви, че се отказва да се бори за втори мандат на изборите през ноември

Президентът на Съединените щати Джо Байдън обяви, че се отказва от намерението да се бори за втори мандат на изборите през ноември.  Той също така се обяви в подкрепа на своя заместник Камала Харис и призова демократите да се обединят около нейната кандидатура на предстоящата конференция на Демократическата партия и на самите избори на 5 ноември...

публикувано на 21.07.24 в 20:59

"Босилеград в цветове - 2024" събра художници от България, Северна Македония и Сърбия

В Босилеград завърши четвъртото издание на международния пленер "Босилеград в цветове - 2024" с участието на художници от България, Северна Македония и Сърбия. Специален гост беше консулът на България в Ниш Петър Данов. Участваха и двама преподаватели от Софийския университет "Климент Охридски", както и представители на студентското читалище..

публикувано на 21.07.24 в 20:58
Илхам Алиев

Преди подписване на мирен договор Баку настоява Ереван да промени конституцията си

Азербайджан настоява Армения да промени конституцията си преди да бъде подписан мирен договор между двете държави, съобщава руското издание "Комерсант". Двете страни, бивши съветски републики, са в конфликт още от разпадането на Съветския съюз преди повече от 30 години. Преговорите за уреждане на отношенията се активизираха в края на миналата..

публикувано на 21.07.24 в 20:41
Николай Денков

Денков: ГЕРБ сбъркаха подхода при първия мандат, че не извадиха първо приоритетите

ГЕРБ сбъркаха подхода при първия мандат с това, че не извадиха първо приоритетите, каза пред Нова телевизия Николай Денков, председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България".  Президентът връчва мандата на ПП-ДБ в 11 часа в понеделник Денков допълни, че се надява да не се отиде на нови избори, но не..

публикувано на 21.07.24 в 20:22
Палестинците скърбят за роднините си, убити при израелската бомбардировка на ивицата Газа в болница в Дейр ал Балах, 21 юли 2024 г.

Израелската авиация нанесе удари по Йемен, Ливан и Газа, "Хизбула" използва РСЗО

Групировката "Хизбула" е отвърнала на последните израелски бомбардировки в Ливан, като нейни бойци са обстреляли позиции на израелската армия южно от границата с реактивни системи за залпов огън, съобщава АФП. Според групировката при вчерашната израелска бомбардировка в град Адлун са били ранени шестима местни жители. Израелските военни обявиха,..

публикувано на 21.07.24 в 20:12