Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампания за запознаване със симптомите на множествената склероза

Днес е Световният ден на множествената склероза. По този повод фондация „МС-общество България“ организира информационна кампания за запознаване на обществеността със симптомите на заболяването.

Мотото на тазгодишната кампания е „Не е нужно да виждаш симптомите ми, за да повярваш, че ги има“. У нас живеят над 10 000 души с такава диагноза.

За тях е много важна психологическата подкрепа на околните, каза председателят на фондацията Даниела Неева:

„Искаме да информираме обществото да бъдем повече чути. Привличаме и хора, които са ни близки, да разберат, че ние можем да бъдем работоспособни, но да се съобразяват с нашите затруднения.“

В опит да привлекат вниманието на политиците към проблемите на пациентите с МС организаторите на кампанията днес ще се срещнат с народни представители в парламента и ще участват в заседание на здравната комисия.

От 12 часа на отворена среща в Софийския университет специалисти невролози ще обсъдят проблемите и нуждите на пациентите с МС, като специално внимание ще се обърне на скритите симптоми на болестта.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров: Колективните органи на ДПС ще вземат решение

Преди днешното заседание в пленарната зала отстраненият от ПГ на ДПС Рамадан Аталай коментира, че движението ще вземе втория мандат и ще предложи разговори с другите политически формации. По повод конфликта в партията той заяви: "Всеки човек от лична гледна точка може да изрази мнение за позицията си, разбира се, но когато се съберат..

публикувано на 11.07.24 в 09:20
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Китай критикува "войнствената декларация" от форума на НАТО

Декларацията на страните членки на НАТО от срещата на върха на алианса във Вашингтон изобилства от "войнствена реторика", а текстът в нея, който се отнася до Китай, съдържа "провокации и лъжи", каза говорител на китайската мисия в Европейския съюз, цитиран от Ройтерс. Страните от НАТО обявиха военна помощ от 40 млрд. евро за Украйна през..

публикувано на 11.07.24 в 09:01

Бойко Димитров, СОС: Призовавам ГЕРБ и БСП да преосмислят позицията си

Докладът на Карлос Контрера и другите двама общински съветници е скандален , заяви пред БНР Бойко Димитров - общински съветник от ПП-ДБ-"Спаси София".  На днешното заседание на Столичния общински съвет се очаква да бъдат освободени от длъжност ръководителите на шест важни общински дружества, сред които Центърът за градска мобилност, Столичният..

публикувано на 11.07.24 в 08:57

Златко Ангелов: Доган е вечен, всички останали са временни

"Доган, колкото и да е ненавиждан, колкото и да е един потаен политик - стои винаги зад кулисите, успя все пак да обедини турската общност около себе си. Смятам, че повечето турски граждани са за него. За него етническата почва е най-силното, върху което стъпва ".  Това коментира пред БНР д-р Златко Ангелов - член на ДПС от основаването му до..

публикувано на 11.07.24 в 08:24

СОС решава съдбата на ръководителите на ЦГМ, "Метрополитен" и "Топлофикация"

На днешното заседание на Столичния общински съвет се очаква да бъдат освободени от длъжност ръководителите на шест важни общински дружества, сред които Центърът за градска мобилност, Столичният "Метрополитен" и "Топлофикация - София".  Предложението за уволненията е на Карлос Контрера и независими общински съветници, подкрепено от групите на..

публикувано на 11.07.24 в 08:18
Чудотворната икона на Света Богородица Троеручица

Бдение за празника на чудотворната икона на света Богородица Троеручица в Троянски манастир

Братството на Троянския манастир "Успение Богородично" организира тази нощ бдение по повод 12 юли, празник на чудотворната икона на света Богородица Троеручица, която се съхранява от векове в светата обител. Бдението, което братството на Троянския манастир организира в нощта на 11 срещу 12 юли, е възстановена традиция преди 10 години,..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Край на общественото обсъждане за промените при изпитите за кандидат-шофьорите

Завърши едномесечното обществено обсъждане на промените в наредбите за обучение и изпити на кандидатите за шофьори. Основните изменения са свързани с надграждане и подобряване функционалностите на информационната система за обучение и изпити на агенция "Автомобилна администрация". Видеоклипове с опасни ситуации на пътя се добавят в..

публикувано на 11.07.24 в 07:52