Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Атанас Славов: Още няма достатъчно гаранции за независимостта на антикорупционната комисия


На законово ниво все още няма достатъчно гаранции за независимостта на антикорупционната комисия. Това е един от изводите в годишния мониторингов доклад на Фондация „Антикорупционния фонд“ на тема „Антикорупционни институции. Тенденции и практики“, който ще бъде представен днес.

„Начинът, по който се формира – избор изцяло от Народното събрание и на председателя, и на членовете на органа и то с обикновено мнозинство, дава възможност политическото парламентарно мнозинство да влияе в рамките на този избор и по някакъв начин да си гарантира имунитет за следващите 6 години, назначавайки приближени до властта хора. Ако искаме да имаме структурни гаранции за независимост, тази процедура за избор трябва да бъде променена“, обясни в предаването „Преди всички“ юристът Атанас Славов – преподавател в Софийския университет и старши правен съветник на Фондацията.

Той обясни, че докладът е фокусиран върху прокуратурата и антикорупционната комисия и посочи още от изводите:

„При антикорупционната комисия наблюдаваме както повишаване на ефективността в една от функциите – преценка на конфликта на интереси, така и проблеми в много други сфери, като например при противодействието на корупцията. Продължаваме да виждаме зрелищни медийни акции, в които участват КПКОНПИ, без да е ясен резултатът. Това може да даде повод на задържани лица в последствие да съдят България в Съда по правата на човека в Страсбург“.

Според Славов има известна липса на стандарт:

„Проверката за това дали имаш незаконно имущество или ползваш имущество, което не е твое, не е задължително конфликт на интереси. Интересно е да се наблюдава как твърде гъвкаво комисията прилага различни стандарти за проверка“.

Той изказа мнение още, че в системата има вътрешни пречки, които не позволяват да се стигне до дъното на имотните скандали.

„Усещането, че има чадър над определени лица в държавата е много силно, въпреки показните разчиствания по върховете на властта в последните месеци. Не е въпросът да сменим няколко ключови фигури в управлението, а моделът да остане същият – българското общество има усещане, че въпреки персоналните промени моделът не се променя – това е големият проблем“.

Юристът смята, че с тези правомощия антикорупционната комисия няма как достатъчно ефективно да осъществява функциите си:

„Да се вкарат твърде различни правомощия в един орган по-скоро е гаранция за провал, а не за успех“.

Едно от предложенията в доклада е да се създадат норми и достатъчно детайлни производства, при които може да се прецени дали има обогатяване заради заемана висша държавна длъжност.

Цялото интервю и репортажа на Наталия Ганчовска може да чуете от звуковите файлове.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отвори врати мобилният имунизационен пункт в София

Десет души са ваксинирани за час след отварянето на мобилния имунизационен пункт в София , който днес е разположен на пл. „Александър Батенберг“. През почивните дни автобусът за ваксиниране ще бъде на Терминал 1 на „Летище София“. Работното му време ще е всеки ден от 9 до 18 часа, като пунктът разполага с всички видове ваксини. 

публикувано на 16.06.21 в 10:09

МТСП организира информационни дни за социалното осигуряване в Кипър

От Министерството на труда и социалната политика информират, че  организират виртуални информационни дни за социалното осигуряване за българите в Кипър на 22 и 23 юни. Специалисти на НОИ и Здравната каса ще информират сънародниците ни за необходимите стъпки при завръщането им в България. Ще се предоставят консултации и от..

публикувано на 16.06.21 в 10:04
Снимката е илюстративна

Протест на жители от Генерал Тошево и село Кардам заради лошия път в района

За този час е насрочен протест на жители от Генерал Тошево и село Кардам. Хората се оплакват от изключително лошото състояние на второкласния път от републиканската пътна мрежа , свързващ ГКПП Кардам с населените места. Има сключен договор с АПИ за ремонт на пътя, но от два месеца само се режат клони. Събрали са се десетки хора от селото..

публикувано на 16.06.21 в 09:58
Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен започва европейска обиколка от Лисабон

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен започва днес обиколка за обсъждане на националните планове за възстановяване от коронакризата от Лисабон, предаде АФП. Португалия, която в момента е ротационен председател на ЕС, постави като приоритет бързото приемане на националните планове за възстановяване. Правителството на..

публикувано на 16.06.21 в 09:58

Над 60% от фирмите, плащащи корпоративен данък, са обявили приходите си пред НАП

Над 60% от фирмите, плащащи корпоративен данък, са обявили приходите си пред Агенцията за приходи 14 дни преди настъпването на крайния срок. От НАП напомнят, че срокът за деклариране и внасяне на данъка и окончателните социални и здравни осигурителни вноски за еднолични търговци и земеделски стопани, избрали този ред на облагане, е 30 юни...

публикувано на 16.06.21 в 09:48

Музейни работници искат увеличение на финансирането и компенсации за Covid пандемията

В открито писмо до служебния министър на културата проф. Велислав Минеков от сдружението „Български музеи“ настояват за увеличаване на финансирането на музеите и реални компенсации за щетите, нанесени от Covid пандемията.  От сдружението настояват още - всички музеи от страната да преминат на бюджетна издръжка и да бъде въведен допълнителен..

публикувано на 16.06.21 в 09:41
Даниел Киряков

Даниел Киряков: Здравната реформа трябва да започне реално да се случва

Здравната реформа трябва да започне реално да се случва , защото имаме демографски срив, неравномерно разпределение на общопрактикуващите лекари по места и неефективни разходи в здравеопазването. Този коментар направи в интервю за БНР Даниел Киряков, който е мениджър „Комуникации“ в Американска търговска камара в България. Днес ще бъде..

публикувано на 16.06.21 в 09:40