Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Романът "Космонавтите само минават" разказва за комунистическото управление

Романът „Космонавтите само минават“ на българската писателка Елица Георгиева е включен тази година в учебниците по литература в Централна Франция. Той е избран от Асоциацията на книгата в Централна Франция. С книгата авторката печели много международни награди и получава отличието „Андре Дюбрьой“ за роман, написан с хумор и критично чувство.

„Това е историята на едно малко момиченце, което си мечтае да стане космонавт, но чрез тази негова мечта се разкрива цялата ситуация в страната, тъй като тя е на 7 години, когато пада режима и когато внезапно всички улици, училища, места си сменят имената. Съответно нейното училище, което се каза "Юрий Гагарин" внезапно не се казва повече така. Има доста фантазия в тази история. Това е също така начин да се върнем към тези години“, разказа писателката Елица Георгиева в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

„Дядото, който е първоначално истински комунист, после става истински депресиран комунист, всъщност това е така като един друг герой в романа, който се появява от време на време, но който наистина някак си предлага да си представим тази комунистическа идея и така да се каже да се проследи във времето. Т. е., когато тя става тийнейджърка, така започва леко да се съмнява във всички тези комунистически идеали на дядо й“.

Писателката Елица Георгиева е родена през 80-те години на XX век и е била на 7 години, когато приключва комунистическото управление в България.

„Действително в момента, в който израствах, точно тогава се случваха всички промени на прехода и те, така да се каже, оцветиха моето ежедневие по един много странен начин. И това е едно от основните неща, които казвам на тийнейджърите във Франция, когато се срещам с тях е, че когато аз съм била на тяхната възраст, моето ежедневие е било много по-бурно, и колкото и да е било трудно, това по някакъв начин все пак ми помогна по-бързо да порасна.“

Елица Георгиева  живее от 15 години в Париж, където е завършила магистратура по кино и творческо писане и реализира много проекти в областта на документалното кино. Автор е на документалните филми „Чужденка“, „В очакване“ и „Всяка стена е врата“.

„В момента се подготвям за снимки на следващия ми филм, който се надявам да го приключа окончателно до края на годината. За момента се казва „Мечтаните спомени“, но  е възможно това заглавие да се промени.“

„Провалените мечти имат смисъл в днешно време и колкото и да е трудно нашето ежедневие именно ние можем да го направим по-интересно и по-различно. може би заради това толкова много аз използвам хумора, защото той за мен е начин да се справям с реалността, особено, когато тя не е лесна.“

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Велико Търново показват частни колекции на скъпоценни камъни и кристали

Скъпоценни камъни и кристали за десетки хиляди евро показват от днес във Велико Търново двама колекционери от старопрестолния град. Юристът Пламен Копанов се запалил по полускъпоценните камъни на сватбеното си пътешествие в Родопите, а икономистът Веселин Марчев обикаля света, купува и колекционира. Частните колекции са застраховани и се..

публикувано на 02.03.21 в 07:06

Трагичната съдба на талантливата художничка Василия е описана в пиесата “Другата в огледалото”

Пиесата “Другата в огледалото” е от преди две години и половина и представя трагичната съдба на талантливата художничка Василия. Тя загина трагично, след като не успя да се пребори с болестта анорексия. Явора Стоилова, майка на Василия, е потомка на Яворов и на художника Васил Стоилов. " Явора ми сподели преди време, че когато ме е гледала..

публикувано на 01.03.21 в 19:20
Десислава Георгиева

Десислава Георгиева от Враца организира благотворителни кампании за подкрепа на възрастни хора

Една малка добрина може да предизвика колективно добротворство, казва Десислава Георгиева от Враца. Тя организира благотворителни кампании за подкрепа на възрастни хора:  „Живеем в много трудни времена в България. Смятам, че когато човек има повече излишни неща може да ги сподели с нуждаещите се “. Десислава Георгиева имала много дълга коса,..

публикувано на 01.03.21 в 13:38
Директорът на началното училище

Предимствата на обучението в малките училища

Какво ще се случи, ако заради пандемията училищата в малките населени места станат по-привлекателни от големите градски  училища. Към тази идея се движат в село Драговищица, Костинбродско. Много и разнообразни дейности има в началното училище "Отец Паисий" с. Драговищица. Последната - само преди дни децата от училището в Драговищица, Петърч, кв...

публикувано на 01.03.21 в 13:37

Перипетиите при живот в чужда страна

Линда Ауанис е от Ирак. Тя пристига в България през 1994 година и е позната в обществения живот у нас като основател и председател на Сдружението "Съвет на жените бежанки в България", което помага да се интегрират жените чужденки в България. В края на декември 2020 година изгоря къщата на семейството на Линда и Фреди, които живеят в..

публикувано на 28.02.21 в 18:29

Мартеници от читалище „Надежда“ във Велико Търново

Бели и червени конци за здраве усукаха и сплетоха библиотекарките в историческото читалище „Надежда“ във Велико Търново с гимназистите, участващи в инициативата „Помощник на библиотекаря“. Най-голямата мартеница, направена от непредена вълна, е закичена на културната институция, а част от мартеничките ще бъдат включени в благотворителна..

публикувано на 28.02.21 в 13:28
Красимир Йорданов

Видинчанин взе академичната награда „Трети март“ на Община Велико Търново

Бъдещ офицер в пехотата е тазгодишният носител на академичната награда „Трети март“ на Община Велико Търново, която се връчва на най-изявения курсант от Националния военен университет „Васил Левски“. Призът е парична премия от 5000 евро и негов носител е видинчанинът Красимир Йорданов. Курсантът завършва в специалността „Организация и..

публикувано на 27.02.21 в 19:06