Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София предлага 3 сгради за седалище на Европейския орган по труда

Снимка: БГНЕС

София предлага три сгради за седалище на Европейския орган по труда - това става ясно от оповестените днес предложения на четирите столици от ЕС, които кандидатстват за новата европейска агенция.

Конкуренти на София в съревнованието са Никозия, Рига и Братислава. София е готова да предостави избраното място от началото на следващата година или по-рано. Правителството предлага да покрие наема за първите 18 месеца на агенцията.

Никозия е единствената столица, която приема безплатно Европейския орган по труда, но за сметка на това дава оферта само за една сграда.

Очаква се Европейската комисия да направи оценка на предложенията до края на седмицата, а победителят да бъде обявен на 13-ти юни след гласуване в Комитета на постоянните представители в ЕС.

В началото на март представителите на страните членки постигнаха съгласие по критериите, по които ще се оценяват кандидатурите - географски баланс, наличност на работни места, достъпност, училища за децата на служителите, достъп до пазара на труда, социална сигурност и медицинско обслужване за съпрузите и децата на служителите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Съветът на ЕС публикува офертите за седалище на Европейския орган по труда

Съветът на ЕС публикува офертите на четирите европейски столици, които кандидатстват за седалище на новия Европейски орган по труда. Сред тях е София, а останалите са Братислава, Никозия и Рига. В началото на март представителите на страните-членки..

публикувано на 13.05.19 в 15:47
ВИЖТЕ ОЩЕ
УМБАЛ

Мълния удари млад мъж в София

Мълния падна в непосредствена близост до млад мъж в София в  18:53 часа в района на бензиностанцията в кв. "Младост" 1.  Градушка с размер на лешник падна в София (обновена) Мъжът е на 30 години.  Откаран е в болница "Св. Анна", заявиха за БНР..

публикувано на 22.05.24 в 19:34

Демонстрационните машини за вота са предоставени на общините в Габровско

Демонстрационните машини за вота на 9 юни са предоставени на общините в Габровския избирателен район. Устройствата ще са на разположение, по определен график, на всички избиратели, които искат да се ориентират по-добре и пробно да гласуват...

публикувано на 22.05.24 в 19:29

Повторно гласуване за парламент в седем секции на територията на РСМ

Днес се провежда повторно гласуване за парламент в седем секции на територията на Северна Македония. До него се стигна, след като Държавната избирателна комисия прецени, че в тези секции е имало нарушение на изборите на 8 май, съобщава БТА. Жалбите за..

публикувано на 22.05.24 в 19:24
Мигранти на борда на кораб на бреговата охрана пристигат в пристанището в Каламата, Пелопонес, Гърция, архив, юни 2023 г.

Продължава мигрантският натиск към гръцките острови в Егейско море

Гръцките власти спасиха днес мигранти от потъваща лодка до остров Крит. Настаняват ги в нови места за временно пребиваване с добри условия и за майки с деца, информират местните власти.  Продължава мигрантският натиск към гръцките острови в..

публикувано на 22.05.24 в 19:09

Градушка с размер на лешник падна в София (обновена)

Силният дъжд и градушка в София доведоха до закъснения на полети на столичното летище. То остана отворено за кацащи самолети, забавянето е за три полета.  Няма отменени,  както и пренасочени  полети .  55 са сигналите за нанесени щети..

обновено на 22.05.24 в 18:54

Градушка и излезли от коритата си реки в Троянско

Градушка и проливен дъжд, продължили над час, са нанесли щети на реколтата в Троянско.  Залети са улици, след като са прелели дерета в селата Орешак и Черни Осъм, засегнато е и село Шипково.  Кметът на община Априлци Тихомир Кукенски съобщи, че..

публикувано на 22.05.24 в 18:46
 Жордан Бардела

Жордан Бардела: "Алтернатива за Германия" прекрачи червената линия

Три седмици преди европейските избори френската крайнодясна партия "Национално обединение" скъса отношенията си с германския си съюзник "Алтернатива за Германия" след компрометиращото изказване и подозрителни връзки на нейния лидер Максимилиан Кра...

публикувано на 22.05.24 в 18:30