Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Овчаров откри следи от битка на Дракула в Свищов

4
Проф. Николай Овчаров с откритите гюлета за колеврини, които показват именно тези сблъсъци между Дракула и османците, описани в хрониките.
Снимка: Здравка Маслянкова

Румънският граф Дракула е живял в свищовската крепост „Калето“. Артефакти, доказващи писмените сведения за това, откри археологът Николай Овчаров, който от 10 дена работи в крепостта.

„Правим вече едни сериозни разкопки, които имат за цел тя да бъде експонирана по-нататък и да стане един от паметниците на културния туризъм в този край. Първото сведение за нея е още от 1385 г. от Петер Шпарноу, пътешественик, но особено важно е сведението на османският хронист Мехмед Нешри, който описва завоеванието на България. След превземането на Търново османските войски се насочват към Дунав и започват да превземат крепостите покрай Дунав. Тогава пада и Свищов, но пада много героично, защото това е една от малкото крепости, които се отбраняват, които се защитават“, разказа Овчаров.

Османският хронист описва замъка на крепостта „Калето“, където в момента се провеждат археологическите разкопки от екипа на проф. Овчаров. В замъка има цистерна за вода, къща на коменданта, джамия, която вероятно преди това е била църква. През XV до XVIII век в свищовската крепост е дислоциран малък османски гарнизон.

„Не случайно около Свищов се разиграват доста драматични битки през XV-XVI век, когато  е големият сблъсък между Османската империя и между Влашкото воеводство, което укрепва през този период. Със сигурност знаем, че през зимата на 1461 година Влад Цепеш, по-известен като Дракула, обсажда крепостта и я превзема след тежка битка, в която, както пише самият той в едно свое писмо до унгарския крал, са убити 410 турци. Писмото е от февруари 1462 година“.

Във Виена са запазени три гравюри на крепостта „Калето“ в Свищов и писмото на Дракула, но няма физически артефакти, които да доказват, че Влад Цепеш е направил крепостта своя резиденция.

При разкопките вече има намерени артефакти, доказващи това, както и че „Калето“ е била опожарена през XIX век от руските войски, обясни проф. Николай Овчаров:

„Първо попаднахме на калдъръма от началото на XIX век, т.е. от последния период на крепостта, а вече непосредствено под него започват пожарищата. По-надолу от друг пласт вече от XV-XVI век излязоха едни много характерни ядра или гюлета за колеврини. Колеврината е едно от първите оръдия, което се използва не по-късно от XVI век. Така че, вероятно, тези гюлета ни показват именно тези сблъсъци между Дракула и османците, за които разказва историческият извор“.

В средновековния български пласт археолозите вече разкриват монети на византийския император Андроник Втори и сина му Михаил. Има и български монети, които все още не са почистени и датирани, както и керамика, доказваща интензивния живот, воден в крепостта.

Друга любопитна находка доказва, че „Калето“ е била и последна крепост в региона на римляните през IV-V века. Открита е счупена тухла с надпис:

„На който се чете „Кор“, т.е. съкращението от кохорта. Нашата хипотеза е, че става дума именно за последния период от присъствието но римляните в този район. Знаем, че те първо са били в легионния център на Първи италийски легион в Нове, който е в края на Свищов, но към IV-V век в следствие на варварските нашествия той става незащитим, изоставен е тогава вече се изгражда късноантичната крепост . Преди средновековния период тука има късноантична крепост и най-вероятно този надпис е свързан с нея“.

Разкопките на Калето са за период от един месец и се финансират с 30 хиляди лева от община Свищов.

Първите и единствени археологически разкопки в крепостта „Калето“ в Свищов са от 1961 година, направени от откривателя на Калояновия гроб в църквата „Св. 40 мъченици“ Въло Вълов.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Заради лоши пътища кмет плати винетката за автомобила си с 6 килограма стотинки

Кмет на село плати годишната винетка за автомобила си с 6 килограма стотинки. Това е своеобразен протест срещу лошото състояние на пътищата в родния му край. До тази крайна стъпка се стигнало, след като години наред никой не обърнал внимание на дупките и те от ден на ден ставали все по-дълбоки. Кметът призовава свои съселяни да последват..

публикувано на 26.02.21 в 13:55

„Стих в жест“ - класически творби за глухите почитатели на поезията

Видеопоредицата „Стих в жест“ среща глухите почитатели на поезията с класически произведения в жестомимичен превод. Начало на инициативата дава стихотворението „Обесването на Васил Левски“. Планира се следващият превод да е на „Опълченците на Шипка“. „Сметнах, че би било много красиво не само за глухите преживяване, а и за всички хора, които..

публикувано на 26.02.21 в 10:11

Болницата в Луковит и Кръвният център в Плевен в спор след смъртта на пациент с Covid-19

В задочен спор влязоха многопрофилната болница в град Луковит и Кръвният център в Плевен след смъртта на пациент от Covid-19. За случая сигнализира Надя Николаева - снаха на починалия човек, на когото е трябвало да бъде прелята реконвалесцентна плазма. В края на януари Сашо Братанов се разболява от Covid-19. Състоянието му се влошава..

публикувано на 24.02.21 в 17:25

Йоргос Чакирис: Радиото е магическа кутия

Радиото като страст и как един грък хвана вълните на програма „Хоризонт“ в гората до Атина, за да стигне до нас неговата необичайна емоция - музиката от възобновяеми източници? По следите на тази необикновена история тръгваме с предаването  „Хоризонт до обед“. „Всичко започна от моята ученичка по музика Вики. Тя ми подари едно малко..

публикувано на 24.02.21 в 11:37

Обществена трапезария изхранва ежедневно християни и мюсюлмани

Над 60 души - християни и мюсюлмани от Кърджали получават eжедневно топъл обяд в обществената трапезария към храма „Успение Богородично“. Основен двигател на инициативата са отец Боян Саръев и неговата съпруга Красимира. Трапезарията работи от две десетилетия. Издържа се от дарения, а сред спонсорите са и български граждани от чужбина .  Когато..

публикувано на 24.02.21 в 10:28
Снимката е илюстративна

Фейсбук групата „Татковците на София“ помогна на самотен баща с 4 деца

Самотен баща на четири деца получи шанс за нов живот, благодарение на инициатива на Фейсбук групата „Татковците на София“, в която членуват над 1000 души. Тошко обитавал пристройка на кметството в село Рударци с децата си Борислав, Фани и близнаците Емил и Силвия, след като майката ги изоставила. През август миналата година баща от..

публикувано на 24.02.21 в 09:58

Смъртта в академичното огледало - какво виждат учените

Обикновено си мислим, че заради стреса, трафика, мръсния въздух градът е по-опасното място за живот, в което сме изложени на повече рискове. Всъщност градът е място с по-добра инфраструктура и достъп до по-специализирано лечение. Комбинацията между градските условия и споделения живот в семейна общност се явяват фактори за дълголетие и за..

публикувано на 23.02.21 в 17:45