Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата система за таксуване в столичния транспорт няма да е готова поне още година

Снимка: Ани Петрова, БНР

Новата система за таксуване в столичния транспорт няма да заработи поне още година. Това каза Методи Аврамов, директор на иновациите в Центъра за градска мобилност.

 „Системата за таксуване, тя няма да е факт още поне една година. Тази система ще даде вече възможност за плащане на пътуването, мобилни апликации, през Интернет, през уебсайт, естествено безконтактни карти, като голямото предимство на тази система е, че ще даде възможност за заплащане на реално използваната услуга, тоест дали ще е по време, дали ще е по разстояние, дали ще е по брой спирки, това вече оставяме на Столичния общински съвет да реши. Системата ще даде този инструментариум, който в момента, да, все още имаме тъй наречените перфоратори от ерата на Флинстоун, които продупчват билета и е много трудно да обясним как все още съществува подобна система, но до година-две вече ще бъде напълно цифровизирано билетоиздаването в София“, заяви Аврамов.

Той допълни, че в момента се работи за интелигентна система за светофарите, за да може ако градският транспорт закъснява да се осигурява приоритетното му движение.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Воден режим има в 12 селища в Кюстендилско

12 селища в Кюстендилско са с режим на водата, това стана ясно след срещата с кметовете на общини и експерти при областния управител инж. Александър Пандурски. Има напълно пресъхнали водоизточници, ситуацията и с язовирите не е добра. Септември и октомври също се очаква да са критични. Режимът остава в селата Лиляч, Мали Върбовник, Мурсалево,..

публикувано на 23.08.24 в 10:12

Гръцките полицаи могат да конфискуват колата ви, ако в нея има туби с бензин

Екипи на полицията проверяват след преминаване на границата за евентуален нелегален внос на бензин в туби. В зависимост от количеството нелегално внесено гориво се налага глоба, конфискация на горивото, но и конфискация на автомобила. Тълкуването е, че колата се използва за нелегален внос на акцизна стока. Особено строги са гръцките..

публикувано на 23.08.24 в 09:33
младши експерт Недялко Димитров и младши инспектор Иван Иванов

Зачестяват посегателствата срещу полицаи в Добричко

В рамките на седмица полицаи от Областната дирекция на МВР Добрич се сблъскаха с два идентични случая, при които жители отказват да се подчинят на техните разпореждания. И при двата инцидента се е стигнало до критична ситуация и полицаите са използвали сила . Арестуваните са четирима, срещу тях Районната прокуратура в Добрич е завела..

публикувано на 23.08.24 в 09:27

Лодка с мигранти се преобърна в река Дрина между Сърбия и Босна и Херцеговина

Десет души, сред които и бебе, загинаха след като лодка с мигранти се преобърна в ранните часове вчера при прекосяване на река Дрина от Сърбия към Босна и Херцеговина. Предполага се, че в лодката е имало 25 души. 18 от тях, 10 от които са малолетни и непълнолетни, са успели да влязат в Босна.

публикувано на 23.08.24 в 09:00
Лъчезар Тошев

Лъчезар Тошев: Необходим ни е институт за национална памет

Европейският ден в памет на жертвите на тоталитарните режими за първи път беше отбелязан у нас през 2010 г. Оттогава досега всяка година отбелязваме този ден, за да се помнят събитията . Това каза пред БНР Лъчезар Тошев, инициатор за отбелязването на деня, бивш депутат, представител на България в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа..

публикувано на 23.08.24 в 08:53

Вход свободен за рок феста "Хоталич" край Севлиево

Седмият рок фест "Хоталич" започва тази вечер край Севлиево. Девет групи ще свирят за публиката в двете вечери край руините на средновековния град –крепост, дал името на фестивала. Фестивалът "Хоталич“ е в подкрепа на българската рок музика и от първото издание досега се провежда с вход свободен за публиката. Тази вечер, още в 7 часа, на..

публикувано на 23.08.24 в 08:41

Ученици изкачват скоростно стъпалата към Паметника на свободата на Шипка

Ден преди кулминацията на националното честване, посветено на Шипченската епопея, ученици ще се състезават в традиционната надпревара по скоростно изкачване на стъпалата към Паметника на свободата на историческия връх. Стартът ще бъде даден днес в 10 часа. Ученици от 5-ти до 12-ти клас ще застанат на старта в подножието на Паметника на..

публикувано на 23.08.24 в 08:28