Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въпреки лошото време хиляди се преклониха пред подвига на Ботев на връх Околчица

| обновено на 02.06.19 в 16:11
3
Въпреки мъглата, студен ветрец и ръмящ хиляди се включиха във всенародното поклонение на връх Околчица.
Снимка: БТА

Въпреки лошото време хиляди българи се събраха на връх Околчица във Врачанския Балкан, за да се включат във всенародното поклонение пред паметта на Христо Ботев.

„Ще направя ръцете си на чукове,
кожата си на тъпат и главата си на бомба,
пък ще да изляза на борба със стихиите“.

Тези огнени слова пише Христо Ботев преди 143 години, малко преди да поеме към героичния си подвиг за освобождението на Отечеството ни и да намери славната си гибел по стръмните склонове на Врачанския балкан.

Срещу гъста мъгла, студен ветрец, а и ръмящ дъжд се изправиха днес около 1000 родолюбци от цяла Българи, за да бъдат част от всенародното поклонение на връх Околчица.

Официалната програма започна с молебен за България, отслужен от Врачанския митрополит Григорий.

С рапорт бе обявен успешният край на 73-тия национален туристически поход Козлодуй-Околчица. 1400 души от цялата страна, предимно деца и млади хора, извървяха в последните 5 дни 120-километровия път на Ботевата чета и съпреживяха героичното ѝ дело.

Възпоменателният митинг започна с изпълнение на стихотворението „Хаджи Димитър“ от Юлиета Велчева – възпитаник на НУ „Св. Софроний Врачански“. Събитието продължи с участието на Антъни Чучков от НУ „Св. Софроний Врачански“, който рецитира „Обесването на Васил Левски“.

Именно към децата и младите бяха насочени и думите на кмета на Враца Калин Каменов, който призова да ги възпитаваме в дух на родолюбие и патриотизъм:

„Преди няколко дни, близо до село Баница, походниците трябваше да се справят с изключително неблагоприятни метеорологични условия. Някои от тях се уплашиха, но имаше една малка група врачански ученици, които въпреки времето, не се отказаха, танцуваха български хора и пееха песни за поета и революционер. Изпитах гордост от това, че в нашия град има млади хора, които съпреживяват делото на Христо Ботев и неговата чета. Тяхната постъпка ни дава сили, че съвременното поколение носи паметта за Ботев в сърцето си. Благодаря ви, че сте тук, за да се поклоним заедно пред делото на загиналите за свободата ни. Поддържайте патриотичния дух, а когато се сблъскате с трудност – не забравяйте, че сте наследници на един силен и горд народ! Дълбок поклон пред загиналите! Да живее България!“ – с тези думи кметът Калин Каменов се обърна към присъстващите на всенародното поклонение на връх „Околчица“.

Всенародното поклонение завърши с поднасяне на венци и цветя, пред паметника, увековечил подвига на Христо Ботев. По традиция, точно в 12:00 часа, звукът на сирените оповести отдаването на почит към паметта на героите на България.

На събитието присъстваха още: министърът на регионалното развитие и благоустройството – Петя Аврамова, народните представители – Красен Кръстев, Красимир Велчев, Димитър Главчев и Красимир Богданов, областният управител Малина Николова, полковник Кръстев, председателят на Общинския съвет Румен Антов, общински съветници, делегации от побратимените градове, участниците в Ботевия поход, жители и гости на града.

За вдъхновението да бъдеш на 2-ри юни на Околчица ето мнението на някои от ентусиастите тук:

„За мен Ботев е един от героите на България, които са множество, но той е един от най-известните, с най-добра кауза - да освободи България от османската империя с несравнима храброст“.

„Той е човек, който показва как трябва да се отнасяме към родината, да се сме готови винаги са саможертва, винаги да помагане на ближния“.

„Само докато обичаме нашата родина и докато смятаме, че можем да оправим нещата, само тогава ще се оправим и ние“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Великобритания тестват първата персонализирана ваксина срещу рак на кожата

Във Великобритания са в ход клинични изпитания на първата в света персонализирана ваксина срещу рак на кожата, съобщи Би Би Си.  Ваксината е предназначена да помогне на имунната система на пациента да разпознае и унищожи раковите клетки.  Използвана е същата технология като при настоящите ваксини срещу Covid.  "Персонализирана ваксина" означава, че..

публикувано на 26.04.24 в 14:22
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Отново отложиха делото за кметските избори в София

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да обяви за победител Васил Терзиев на 7 юни - два дни преди вота 2 в 1, в който Григорова се регистрира..

публикувано на 26.04.24 в 14:18
Смилен Вълов

Директорът на АЗ: Държавата мисли за съкратените от "ТЕЦ Марица изток" и трудовата им реализация

Съкращават 160 работници от "ТЕЦ Марица изток" , съобщи директорът на Агенцията по заетостта (АЗ) Смилен Вълов в интервю пред БНР. В Агенцията са получили уведомление за масово уволнение от работодателя и до 10 дни те реално ще бъдат освободени. "Установени са кои са работниците и са направени четири информационни дни, на които..

публикувано на 26.04.24 в 14:15
Росица Кирова

Извънредно заседание на парламента на 30 април

Народното събрание (НС) ще проведе извънредно заседание на 30 април, вторник, и няма да има заседание на 2 май. Това обяви председателят Росица Кирова.  Заседанието е насрочено за 14.00 часа и на него ще бъдат обсъдени на второ четене промените в Закона за хазарта, в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, ратификацията за..

публикувано на 26.04.24 в 14:13
Министърът на здравеопазването Галя Кондева и доц. Ангел Кунчев

Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина.  Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:09
Ваня Григорова

Свиленски: Григорова е използвана, за да бъде патерица на Борисов в следващия парламент

Ваня Григорова е използвана, за да бъде патерица на Бойко Борисов в бъдещия парламент. Така зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че в следващия парламент може да има по-различна ситуация заради Ваня Григорова и че тя е реалният победител на изборите в София. Според Свиленски..

публикувано на 26.04.24 в 13:59

Хиляди декари земеделска земя са засегнати от градушката в Чирпанско

В община Чирпан продължава огледът и описването на щетите от вчерашната градушка. Засегнати са хиляди декари земеделски площи със зърнени култури и овощни насаждения. Зетьово е едно от най-пострадалите населени места в община Чирпан. В следобедните часове вчера ледената градушка на два пъти се изсипа над нивите и градините на селото. Днес..

публикувано на 26.04.24 в 13:52