Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Захариева поздрави българите на остров Крит за първия им събор

4
Както на всеки български събор, така и на този на остров Крит има вкусна трапеза с традиционни български ястия, както и музика и народни танци.
Снимка: МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева поздрави българската общност на остров Крит по случай организирания там първи български събор.

„Поздравявам Ви за инициативата да отпразнувате българските бит и култура, както и да затвърдите връзката между сънародниците ни на остров Крит и България“, заяви Екатерина Захариева в поздравителен адрес към Сдружението на българите на остров Крит, съобщи МВНР. Тя подчерта примера, който сънародниците ни дават, за родолюбие и сила на българския дух.

На 1 и 2 юни в рамките на събора сдружението е организирало изложба „Нашата България“, включваща фотографии, атрибути и предмети на българското народно творчество и изкуство, традиции и култура. Както на всеки български събор, и на този има вкусна трапеза с традиционни български ястия, както и музика и народни танци. За децата от четирите български неделни училища е предвиден открит урок „Кой е Петко Воевода“.

На остров Крит в Гърция постоянно живеят около 15 000 българи, а 10 000 идват там като временно работещи, сочат данни на сдружението.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар край свищовското село Ореш, засегнати са къщи и постройки

Пожар в сухи треви и храсти край свищовското село Ореш се прехвърли в населеното място, засегнати са къщи и селскостопански постройки. Все още няма информация за пострадали хора.  Три са сериозните пожари в Свищовско този следобед. Пожарникари от цялата област гасят огнища в селата Горна Студена, Царевец и Ореш. Огънят в Ореш вече е вътре в..

публикувано на 16.07.24 в 18:00

Пожарът край граничните села Коприва, Цървен дол и Преколница е ограничен

Пожарът край граничните села Коприва, Цървен дол и Преколница, който възникна на 11 юли и вече е обхванал около 650 декара - непосредствено до границата със Северна Македония, вече е локализиран и ограничен от четирите страни.  През нощта ще има дежурни екипи, които да следят за евентуално ново активизиране на тлеещи огнища. Това казаха от..

публикувано на 16.07.24 в 17:59

Пожарът в пограничното село Горска поляна не заплашва компресорната станция "Странджа"

Пожар пламна в ранния следобед до ямболското погранично село Горска поляна, в близост до компресорната газоизмервателна станция "Странджа". Огънят се е разпрострял на площ от около 3000 декара, но засега няма опасност да прехвърли границата с Турция. Пожарът е пламнал около 14:00 часа и бързо се е разраснал, към момента на място са 6..

публикувано на 16.07.24 в 17:53
Снимката е илюстративна

От началото на юли в Плевенска област са горели над 200 пожара

От началото на юли в Плевенска област са горели над 200 пожара, което е в пъти повече от същия период на миналата година.  Най-често причината за пожарите е небрежност при боравене с открит огън, запалване на растителни отпадъци, небрежност при тютюнопушене. Има и умишлено опожаряване на сухите тревни площи с цел тяхното почистване. Само през..

публикувано на 16.07.24 в 17:28
Хеликоптерът Ми-17 на ВВС, участващ в гасенето на пожара в района на Стара Загора, беше пренасочен към Стрелча.

Десетки доброволци от Пазарджишко са включени в гасенето на пожара в Стрелча

Десетки доброволци от Пазарджишко са включени в гасенето на пожара в землището на община Стрелча. Ясен Цветков - председател на Националната асоциация на доброволците в Република България, информира: "Пожарът се увеличава, обхванал е голям боров масив, така че се изискват спешни мерки и организация. За съжаление, цяла седмица вече ще стане. Доброволци..

публикувано на 16.07.24 в 17:27
 Анжелика Божанова

Анжелика Божанова и "Внимавай какво си пожелаваш"

През лятото е хубаво да си говорим за книги, които може да четете и на плажа. А какво по-хубаво за плажа от едно свежо, ново криминале .  Такава е дебютната книга на Анжелика Божанова "Внимавай какво си пожелаваш" – историята с главен герой младият детектив Ангел Дегански , който, заедно с помощта на чичо си, трябва да разкрие заплетено..

публикувано на 16.07.24 в 16:51
На временния пункт на Община Русе на централния площад

Термометрите в Русе днес стигнаха 41,2 градуса

Максималната измерена температура, измерена днес в Русе, е 41,2 градуса, съобщиха от Хидрометеорологичната станция в града. Това е рекордна стойност за тази дата. Червен код за много високи температури в сряда

публикувано на 16.07.24 в 16:46