Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ситуацията в Пловдив се нормализира след вчерашния порой

| обновено на 03.06.19 в 12:10
Снимка: МВР-Пловдив

Ситуацията в Пловдив след снощния проливен дъжд постепенно се нормализира. Няма сигнали за бедстващи и пострадали хора.

Над 70 литра на квадратен метър дъжд блокира булевардите вчера в Пловдив. На последното заседание на кризисния щаб в града присъства вътрешният министър Младен Маринов.

През нощта е имало над 12 изключително критични точки. Една от тях е била управлението на НКЖИ, където е оставало половин метър от това водата да залее таблата за захранването. Сега остава да се възстанови  управлението на бариерите по железопътната линия, които още са на ръчен режим. Работи се и по няколко повредени светофарни уредби

Маринов обясни, че въпреки тежката обстановка основание за обявяване на бедствено положение в града не е имало.

Няма пострадали хора, щетите в града се установяват.

Стигнало се до евакуация на около 30 майки с деца, блокирани в автомобили. Останалите случаи на извеждане на хора са свързани с преминаването на по-високи етажи и безопасността на деца и болни.

Продължава работата на аварийните екипи. По информация на създадения кризисен щаб, през изминалото денонощие са подадени над 1 000 сигнала за наводнени частни и обществени имоти и сгради, с помощта на пожарникари от София в града се отводняват подлезите и улиците. 

Проходими, но все още трудни за преминаване са единствено подлезът на "Скобелева майка" и Коматевския възел. Вече се мият улиците и булевардите, по които има замърсявания, но движението не е спряно. Почистват се и се отводняват и подлезите за пешеходци.

Там, където светофарните уредби все още не работят, има дежурни екипи на полицията. На два жп прелеза също се регулира движението. 

Няма райони в града без електричество или вода. Аварийните екипи продължават отводняването на обществени сгради.

Всички закъсали коли в критичните точки са изтеглени на наказателния паркинг на бул. „Найчо Цанов“ и служебния паркинг на сектор „Пътна полиция“ на ул. „Напредък".

„Ситуацията в Пловдив не трябва да се подценява. Тя е сериозна, но е добре да се отнасяме и ние сериозно към нея и да не правим излишни внушения и да престанем да живеем в тази медийна превъзбуда, в която обществото ни живее. Трябва да се отнесем по-сериозно и отговорно към случващото се, т.е. да бъдем подготвени“, коментира в предаването "Хоризонт до обед" главният редактор на Радио Пловдив Марин Данев. 

Според него трябва да се помисли за реализацията на големия воден проект на Пловдив и за това градът да започне да се разраства не навътре, а навън, т.е. да разширява територията си, посочи още той.  





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кризисен щаб заседава в Пловдив заради обилния порой

Извънреден кризисен щаб заседава в сградата на Областната дирекция на МВР в Пловдив под ръководството на директора старши комисар Атанас Илков. Участват началникът на отдел ОП комисар Венелин Младенов, началникът на сектор Пътна полиция гл. инспектор..

обновено на 03.06.19 в 03:54
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Песков

Песков заяви, че Русия има възможности да отговори на разполагането на американски ракети в Европа

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия има достатъчно възможности, за да отговори на разполагането на американски ракети с далечен обсег в Европа. Песков предупреди, че в този случай "жертвите ще бъдат европейски столици". "Разбира се" -..

публикувано на 13.07.24 в 17:08

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и чупят общинска собственост.  Назначените към Общината зелени инспектори ще..

публикувано на 13.07.24 в 16:57
Васил Терзиев

Кметът Терзиев ще върне решението на СОС за смяна на управляващите бордовете на шест общински дружества

Кметът на София Васил Терзиев обяви, че ще върне решението на Столичния общинския съвет за смяна на управляващите бордовете на шест общински дружества, съобщава БТА.  Във Фейсбук Терзиев написа, че решението е не само безпринципно, но и незаконосъобразно,..

публикувано на 13.07.24 в 16:45
Снимката е илюстративна

Заради пожар е спряно движението по пътя Хисаря - Михилци

Заради пожар е спряно движението по пътя Хисаря - Михилци. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходния маршрут към Иван Вазово през общинската пътна мрежа на Хисаря. Заради катастрофа движението по пътя Троян - Кърнаре, в..

публикувано на 13.07.24 в 16:37

Мъж на 69 години и жена на 60 са най-възрастните участници в "Трявна Ултра"

Мъж на 69 години и жена на 60 са най-възрастните участници в състезанието по планинско бягане "Трявна Ултра".  В най-дългата дистанция победи Димитър Атанасов, който измина 153 километра в сърцето на Балкана за 20 часа и 35 минути.  Трасето включва два..

публикувано на 13.07.24 в 16:21

Червен код за опасни горещини в голяма част от Румъния

Червен код за опасни горещини е обявен в голяма част от Румъния до вторник, а според метеоролозите температурите на места може да достигнат 42 градуса, съобщава телевизия Диджи 24. В областите Кришана, Банат, Олтения, Мунтения, Молдова, Добруджа и..

публикувано на 13.07.24 в 15:43
Фреди Белери

Албанските власти дадоха петдневен отпуск от затвора на етническия грък Фреди Белери

Албанските власти дадоха петдневен отпуск от затвора на етническия грък Фреди Белери, който беше избран за евродепутат от листата на гръцката партия "Нова демокрация", съобщи АНА-МПА.  Това ще му позволи да пътува до Страсбург и да участва в учредителната..

публикувано на 13.07.24 в 15:38