Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Състоянието на язовирите в страната е нормално

Държавна агенция за метрологичен и технически надзор: Всички изкуствени водоеми са под наблюдение:

Снимка: Радио Видин

Състоянието на язовирите в страната е нормално, заяви пред "Хоризонт" председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Петър Горновски. Той увери, че всички изкуствени водоеми са под наблюдение: 

Известни проблеми сме имали в язовир в Полковник Иваново, Добричко, където операторът е взел своевременно мерки и е спаднало нивото на язовира до кота преливник. Имаме известни проблеми и в язовир "Иваняне", водата е на 20 см под кота преливен ръб, в язовир "Душанци" в Родопско също прелива през преливник".

Голяма част от общинските язовири в България са в лошо техническо и опасно състояние и заради това в края на миналата година парламентът прие законодателни промени, с които се даде възможност на общините да прехвърлят водоемите, които не желаят да стопанисват на държавата. Те трябва да влязат в новосъздаденото държавно предприятие към Министерството на икономиката, което да се грижи за тях. 

Областният управител на Ловеч Ваня Събчева поясни, че процедурата е в ход, а до окончателното прехвърляне на собствеността на тези язовири, контролът върху тяхната изправност остава задължение на общините. Ваня Събчева каза още, че заради очакваните интензивни валежи в края на миналата седмица е приключила проверката относно изправността и безопасността на потенциално опасните язовири, защитните съоръжения и речните корита в област Ловеч. 

Девет месеца след като общините в Ямболска област предоставиха на държавата десетки язовири, продължават да се грижат за техническото им състояние със средства от общинските бюджети.

С решения на общинските съвети язовирите бяха предоставени на новосформираното Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“. От своите 104 язовира община Тунджа реши да предаде 27, но и досега държавата не си ги е потърсила, посочи кметът Георги Георгиев: "Продължават да ни проверяват и за тях. Проверките са почти непрекъснато на всички изисквания, на които трябва да отговаря – стена, мокър, сух откос, преливник".

До момента нито една държавна институция не е информирала общините кога язовирите ще започнат да се стопанисват от държавата: "От както се е взело решението, никакво движение от страна на държавата. Кампании днес в една посока, утре в друга, после ги забравяме".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Дъжд нанесе щети през уикенда в Хасково.

МОСВ: Няма данни за преливащи язовири и реки в страната

Нивото на река Янтра  край град Велико Търново е повишено, но няма опасност от преливане, съобщават от Министерството на околната среда и водите. Заради интензивните валежи по-рано тази сутрин беше активирано специално оперативно звено за..

обновено на 03.06.19 в 19:37
ВИЖТЕ ОЩЕ

Недоверието към ваксините в Европа е причина деца да пропускат имунизации, отчитат от СЗО и УНИЦЕФ

123 хиляди деца в Европа и Централна Азия не са получили каквито и да били рутинни ваксинации, сочат последните данни за националното имунизационно покритие, които бяха оповестени от Световната здравна организация и УНИЦЕФ.  Ваксинирането на децата по..

публикувано на 16.07.24 в 05:29
Киър Стармър, лидер на победилата Лейбъристка партия

В бъдеще може да има среща на върха Обединеното кралство-ЕС

Европейските лидери са "непредубедени" за това как да рестартират отношенията с Великобритания и не изключват възможността за среща на върха Обединеното кралство-ЕС в бъдеще, каза високопоставен служител на ЕС преди срещата в четвъртък в Бленъм, графство..

публикувано на 16.07.24 в 05:22

Глобалното затопляне удължава денонощието и може да доведе до проблеми с интернета и GPS

Климатичната криза причинява удължаване на денонощието, защото масата на топящите се ледници променя планетата ни. Това показва изследване, публикувано в научния журнал на Националната академия на Съединените щати и цитирано от "Гардиън". Според учените,..

публикувано на 16.07.24 в 05:19
Палестинка в разрушената си къща в град Хан Юнис, южната част на Ивицата Газа, 16 юни 2024 г.

Дейвид Лами призова за спиране на боевете в Газа

Новият британски министър на външните работи Дейвид Лами призова за незабавно прекратяване на огъня в Газа по време на първото си посещение в Израел и палестинските територии. "Тук съм, за да настоявам за прекратяване на огъня. Загубата на живот през..

публикувано на 16.07.24 в 04:53
Александър Джартов

Гл. комисар Джартов: Включваме допълнителни екипи в гасенето на пожара край Стара Загора

Допълнителни екипи на пожарната ще се включат в гасенето на пожара, който пламна днес край Стара Загора. Това съобщи за БНР гл. комисар Александър Джартов, директор на главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението". "Имаме..

публикувано на 15.07.24 в 22:12
Красимир Стоев

Красимир Стоев: От четвъртък разхлажадне, дъжд и градушки

Доста високи температури и горещата вълна продължава и през следващите 48 часа, дори температурите още малко ще се повишат, предупреди синоптикът от НИМК Красимир Стоев в интервю пред БНР.   Захлаждане ще има в четвъртък и петък, когато се очакват..

публикувано на 15.07.24 в 21:53

В Силистра термометрите стигат до 45 градуса

От година на година лятото в Силистренско става все по-горещо, а зимите все по-меки.  Последно Дунава е замръзвал през 2017-та година, а жегите при 35-40 градуса са вече ежедневие. От петък се пристъпи и към затваряне на път I-7 – Силистра –..

публикувано на 15.07.24 в 21:31