Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианският премиер заплаши управляващата коалиция с оставка

Италианският премиер Джузепе Конти на пресконференцията в Рим, на който заплаши с оставка.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианският премиер Джузепе Конте предупреди, че ще подаде оставка, ако двете партии от управляващата коалиция не се отдадат сериозно на управлението.

Конте подкани „Лига“ и Движението „Пет звезди“ да вземат по-скоро решение дали желаят да продължат съвместното си управление или да свикат предсрочни избори.

На практика Джузепе Конте постави на лидерите на управляващата  коалицията „Пет Звезди“ и „Лига” Луиджи ди Майо и Матео Салвини, че политическите сили трябва да решат дали да продължат съвместната си работа и как да действа правителството, защото страната не може да чака.

„Искам бърз и ясен отговор. Ако не - ще подам оставка”, уточни Конте. Той не посочи дата за това, но призна, че страната живее в непрестанна предизборна кампания, което трябва да престане, защото пречи  на работата на правителството.

Премиерът подчерта, че се работи бюджетът да е наред, а относно имиграцията изтъкна, че не се следва твърдата политика на Матео Салвини като вътрешен министър, а правителството предлага нови идеи на Европа за решаване на проблема.

Салвини, който освен вътрешен министър е и вицепремиер, увери, че неговата партия „Лига“, е готова да продължи съвместното управление с Движението „Пет звезди“ въпреки търканията в коалицията, които предизвикаха влошаване на държавните финанси.

Още докато Конте говореше на пресконференция в Рим  той написа в Туитър, че остава в управлението, защото „няма време за губене“.

Предупреждението на Конте към двете управляващи партии идва дни след като Европейската комисия поиска от Рим обяснение, защо е допуснал увеличение на държавния дълг противно на ангажиментите от края на миналата година. В сряда Комисията ще обсъди финансовите проблеми на Италия и може да даде ход на наказателна процедура срещу страната.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БНБ: Очаква се в средата на май да бъде набран 200 млн. лева нов дълг

200 милиона лева нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, става ясно от страницата на БНБ. На 13 май е обявен аукцион за 6-месечни съкровищни облигации с годишен лихвен процент от 3,25 на сто. Това е втората емисия за годината, която се предлага на вътрешния дългов пазар. В средата на април бяха предложени 3-годишни облигации за 200..

публикувано на 27.04.24 в 12:59

Започна мащабен проект по почистване на езерата в Южния парк

В Южния парк в столицата започна мащабен проект по почистване на езерата.  Днес ще бъдат изчистени битовите отпадъци и ще започне екологична оценка на състоянието на езерата, след което ще бъдат направени предписания как да продължи почистването, без да бъде увреден дивият живот.  В пролетните месеци това е невъзможно, защото вече са се излюпили..

публикувано на 27.04.24 в 12:39

Тоня Димитрова: Северна Македония прави рязък завой надясно

Резултатът от първия тур много категорично какви са нагласите на обществото. Северна Македония прави рязък завой надясно . ВМРО-ДПМНЕ постигна по-голям резултат от очаквания. Този коментар направи в интервю за БНР журналистът от БНТ Тоня Димитрова след първия тур на президентските избори в РСМ. Гордана Силяновска и Стево Пендаровски на..

публикувано на 27.04.24 в 12:16
Кристиан Вигенин

Кристиан Вигенин - най-желан за водач на евролистата на БСП

Румен Гечев е номиниран за второто място в листата на БСП за евровота.  С най-много номинации за водач на листата е Кристиан Вигенин. Пленумът на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с..

публикувано на 27.04.24 в 12:00

Продължава най-големият български фолклорен фестивал в Северна Америка

В Чикаго и днес продължава най-големият български фолклорен фестивал в Северна Америка. Той е известен с името "Верея". За 14-а година в Чикаго си дават среща танцови състави от цяла Северна Америка. Специален гост тази година е ансамбъл "Българче" от град Винга, Банатска област, в Румъния. Според неофициална информация, на територията..

публикувано на 27.04.24 в 11:51

Извънредни мерки за контрол на трафика в Гърция

В Гърция са въведени засилени мерки за контрол на движението по пътищата , информират от полицията. За да се облекчи пътната обстановка е забранено движението на тирове по първокласните пътища на страната по време на великденските празници. От днес е интензивен трафикът, защото много гърци тръгнаха на път, като събраха седмица почивни дни...

публикувано на 27.04.24 в 11:43

Нейтън Трал: Целта за унищожение на "Хамас" е непостижима

Преговорите за прекратяване на огъня в Газа са в застой, а сухопътна офанзива срещу южния град Рафах, от каквато Израел не се отказва, ще означава катастрофа за целия Близък изток. Това изречение обобщава последните новини и предупреждения, докато израелски въздушни удари сякаш предшестват неизбежната операция. Тя е и логично продължение на..

публикувано на 27.04.24 в 11:31