Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Силен дъжд е причинил преливането на язовира до село Тутраканци

Порой наводни улици този следобед във Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец

| обновено на 04.06.19 в 17:07
3
Снимка: БГНЕС

Частично бедствено положение беше обявено в провадийското село Тутраканци. Силният дъжд е причинил преливане на язовира до селото и това е наложило евакуиране на хората от най-близките 7-8 къщи до стената му. Това съобщи областният управител на Варненска област Стоян Пасев. Няма опасност за останалата част от селото, каза той, но въпреки това в момента се прави специално отводняване, за да не достигнат водите до населеното място. На място са екипи на полицията и пожарната.

Мисля, че положението ще бъде овладяно, задействан е планът на общината за бедствия и аварии, каза Пасев пред БНР. 

Пороен дъжд наводни улици този следобед във Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец и затрудни движението. Много автомобили загубиха регистрационните си табели. По пътя между Велико Търново и Горна Оряховица през Арбанаси продължават да се стичат кални реки. Пожарникари са отводнявали Трето основно училище в Горна Оряховица. Наводнена е сградата факултетът по изобразителни изкуства във Великотърновския университет. Няма пострадали хора. Отменено е частичното бедствено положение за железничарската община. 

В община Ловеч започна разчистването на пътната инфраструктура, речните корита, дерета и наводнени имоти след снощните проливни дъждове, които нанесоха щети в части от града и няколко села.

Много улици са с разрушена настилка. Няма пострадали и бедстващи хора.

Поройният дъжд наводни складове и помещения на фирми в Северната индустриална зона на Ловеч и къщи и дворове в квартал "Продимчец" и селата Радовене, Соколово и Скобелево. Някои от засегнатите улици остават трудно достъпни, поясни заместник-кметът на общината Даниел Колев: "Всичко от нивите излиза на пътя - големият водосбор, деретата, малките бари, генерираха такива количества дъждовна вода, че просто самата канализация и съоръженията не могат да ги поемат".

През целия ден екипи на общината разчистват наносите върху пътната инфраструктура. Отстраняват паднали дървета и счупени клони: "Ръчно, с автометачки, с цистерните, вършим всичко необходимо за възстановяване на нормалния ритъм. Това, което се е генерирало тук, в коритото на тази бара, ще го почистим, защото водата е донесла много клечки, съчки, пръчки и други боклуци".

Комисия от общината продължава да прави оглед и оценка на нанесените щети.

Според синоптичната прогноза през нощта ще вали главно в планинските райони. Утре отново в Западна и Централна България ще има валежи и гръмотевични бури.

По данни на басейновите дирекции, нивата на голяма част от реките са се повишили през изминалото денонощие, но липсват данни за аварийни ситуации и критични участъци. 

Големите и значими язовири под контрола на МОСВ запълват близо 68 на сто от обема си, съобщи по-рано днес Илияна Тодорова от дирекция "Управление на водите". Не се налага контролирано изпускане на водите, тъй като в язовирите има достатъчно свободен обем и могат да поемат по-висока вълна:

"В резултат на валежите се наблюдава покачване на нивото на реките Искър, Осъм при село Изгрев и река Тунджа при Ямбол. Също така се отбелязва и тенденция на повишаване на нивото на река Марица. Към момента няма излизане на водни обекти от речните корита".

"Нивото на река Дунав остава под праговете на внимание. През изминалото денонощие е отчетено и понижаване на нивото на р. Янтра край Велико Търново. Басейновите дирекции и откритото вчера оперативно звено продължават да следят ситуацията в страната", увери Тодорова и подчерта, че работата продължава 24 часа в денонощието, докато ситуацията не се успокои напълно.

Заради обилните валежи и наводнения община Опан остава в частично бедствено положение. То е в сила за селата Опан, Бяло поле, Васил Левски, Тракия и Бял извор.

В Горна Оряховица бе отменено днес частичното бедствено положение. Във Велико Търново започва отстраняването на щетите от пороите.
Продължава огледът на пострадалите сгради и улици в Хасково след поройния дъжд от събота. Нанесените щети ще бъдат отстранени със средства от общинския бюджет, защото не е било обявено бедствено положение, за да се търсят пари от Министерския съвет.
Целия репортаж чуйте от звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Как бяха похарчени над 2 млн. лева за противоепидемичните мерки на изборите

Близо 2,1 милиона лева плати държавата през Министерството на здравеопазването за осигуряване на противоепидемичните мерки при провеждането на парламентарните избори на 4 април тази година . Кои фирми усвоиха парите и какво доставиха, по каква процедура беше направено договарянето и спазен ли беше критерият за най-ниска доставна цена,..

обновено на 16.04.21 в 17:10
Станислав Попдончев

Бизнесът очаква от новите управляващи продължаваща подкрепа

„Направихме блиц изследване в периода 13-15 април сред нашите 265 респонденти, за това какви мерки очаква бизнесът от новото управление. Имаме представени 18 сектора, преобладаващи са ресторантьорство и хотелиерство - може би защото 28 на сто от този бизнес беше засегнат тежко. 54 на сто от запитаните отговарят, че ще имат проблеми с..

публикувано на 16.04.21 в 09:34

Готова ли е България да посрещне чуждестранни туристи този сезон

Стоим много назад в сравнение с нашите съседи в подготовката за предстоящия туристически сезон, предупреди пред БНР Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара. „ Държавите около нас са много активни . Гърците договориха преференциални условия с Израел, с Великобритания, с Румъния. Преди да бъде приет европейски регламент..

публикувано на 16.04.21 в 09:29
Даниела Бобева

Проф. Даниела Бобева: Парите от Европейския съюз няма да дойдат тази година

„В икономиката имаме инерция в тенденциите, основни двигатели, които не се поддават полкова лесно и толкова бързо на политически промени. Да се прогнозират апокалипсиси за това, че се сменя правителство, е несериозно.“ Това каза в интервю за БНР бившият вицепремиер проф. Даниела Бобева, икономист и финансист.  Всяка икономическа система..

публикувано на 15.04.21 в 14:28

Ирена Тодорова: "Има такъв народ" няма готовност дълго да управлява

„ Очаквах повече изненади във встъпителните изказвания на лидерите при откриването на новия парламент, особено от представителите на "Има такъв народ", а всички погледи бяха вперени предимно най-вече в тях“, коментира пред БНР Ирена Тодорова, преподавател в Нов български университет по политически науки. „Това, което най-ясно се очертава,..

публикувано на 15.04.21 в 12:44
акад. проф. Дроздстой Стоянов

Акад. Дроздстой Стоянов: Предстои застрашителна емоционална пандемия

„Съзнателният съвременен човек е формиран в кръговрата на революции и войни, за да прави избор, а не да регистрира кой е решил да го промени. Онзи или онези, които се борят да отнемат този избор в една антиоруелова приказка, извършват геноцид над свободния човек .“ Това заяви в интервю за БНР акад. проф. Дроздстой Стоянов, психиатър, бивш..

публикувано на 14.04.21 в 12:10
Д-р Александър Колевски, началник на Централната лаборатория по микробиология в Александровска болница

Д-р Александър Колевски: Имунитетът на преболедувалите Covid-19 е строго индивидуален

„В нашата лаборатория приоритетно изследваме медицинския персонал за наличие на антитела, защото той е най-рисковият контингент“, каза пред БНР д-р Александър Колевски, началник на Централната лаборатория по микробиология в Александровска болница. „Имаме над 1500 проби, като наблюдението ми относно имунитета на преболедувалите е..

публикувано на 14.04.21 в 11:00