Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът сезира Конституционния съд за Закона за държавната собственост

Президентът Румен Радев
Снимка: БГНЕС, архив

Президентът Румен Радев сезира днес Конституционния съд за промените в Закона за държавната собственост, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Радев иска да бъдат обявени за противоконституционни и за несъответстващи на международни договори отделни разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за държавната собственост, който бе обнародван в Държавен вестник брой 44 от 04.06.2019.

Сезирайки съда, президентът отстоява своята позиция, изразена с наложеното вето върху законовите разпоредби.

На 25 май, в първия си работен ден след изборната ваканция парламентът отхвърли президентското вето върху Закона за държавната собственост. Това стана единодушно, със 143 гласа, но в отсъствието на депутатите на „БСП за България“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Народно събрание

Единодушно НС отхвърли президентското вето върху Закона за държавната собственост

В първия си работен ден след изборната ваканция парламентът отхвърли президентското вето върху Закона за държавната собственост. Единодушно, със 143 гласа, но в отсъствието на БСП, депутатите преодоляха 15-ото вето на държавния глава.  Законът за..

обновено на 29.05.19 в 10:57
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Доугасяват пожара край с. Църварица

Екипи на пожарната и на Горско стопанство-Невестино и днес са на терена при пожара, който възникна в петък след обяд и обхвана близо 1000 декара гора - около 500 декара иглолистна гора, бивши земеделски земи и площи, храсти, сухи треви край граничното..

публикувано на 05.08.24 в 10:51
Албин Курти

Косовският премиер на визита в РСМ след инцидент с президента Вьоса Османи на летището в Скопие

Премиерът на Косово Албин Курти ще направи днес работно посещение в Северна Македония, няколко дни след инцидента на летището в Скопие с косовската президентка Вьоса Османи, която използваше летището за частно пътуване, предаде БТА. Говорителят..

публикувано на 05.08.24 в 10:35

Задължителна дезинфекция на влизащите от Гърция автомобили

От тази нощ всички автомобили, влизащи от Гърция към България  преминават през задължителна дезинфекция заради чумата по дребните преживни животни. Най-близките огнища в южната ни съседка са в района на Комотини. Шофьорите на тежкотоварните камиони..

публикувано на 05.08.24 в 10:27
д-р Александър Симидчиев

Д-р Александър Симидчиев: Има натиск от вносители за забраната за употреба на вейпове

Дори и малките победи са големи, ако са в една и съща посока и водят да желание резултат, каза  депутатът, д-р Александър Симидчиев за миналия на първо четене закон за забрана на вейповете. „Проблемът в България винаги е бил с устойчивостта,..

публикувано на 05.08.24 в 10:22

Гърция засилва сигурността на израелски обекти в страната

Гърция засили степента на сигурност и охрана на израелски обекти в страната, съобщават днес медиите в Атина, които се позовават на източници от разузнаването. Според тях има заплаха от терористичен акт срещу израелски обекти в Гърция, като..

публикувано на 05.08.24 в 10:15

Над 100 огнеборци потушават пожара в планината Славянка

Пожарът в планината Славянка продължава да бъде активен на източния фронт. Има десетки активни огнища. Летателна техника се включи в гасенето преди минути. Тежка е ситуацията в българската част на планината, където на място са разпределени над..

публикувано на 05.08.24 в 09:54

Тежко, но стабилно е състоянието на пострадалото в Созопол дете

Състоянието на 9-годишното дете, пострадало при инцидент с почистваща машина на плажа в Созопол, е стабилизирано, но остава тежко.  Това съобщиха от болница Пирогов, където беше настанено детето в събота, след като беше транспортирано с военен..

публикувано на 05.08.24 в 09:48