Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разследват кюстендилско читалище за подбуждане към омраза

Разследването се води от Районна прокуратура Кюстендил

Районна прокуратура-Кюстендил разпореди разследване срещу читалище от града за проповядване и подбуждане към дискриминация и омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност. Читалището използвало плакат с портрета на нацистки генерал в униформа.

Разследването започнало след подаден сигнал от гражданин, че на различни места в града са разлепени плакати, съдържащи изображение на немския генерал от Втората световна война – Фердинанд Шьорнер във военна униформа с нацистки символи под надпис „Героите от Втората световна война 1941-1945“. Плакатът приканвал за среща на посочен конкретен адрес.

Вече са извършени четири огледа, при които са иззети веществени доказателства, в това число и разлепените плакати. Установени са и други места в града с разлепени плакати, където предстои извършване на огледи на местопроизшествия.

Със заповед на кмета на Община Кюстендил провеждането на обявеното мероприятие на читалище „Зора“ е забранено. Районна прокуратура е поискала и получила разрешение от Районен съд за претърсване на жилището на председателя на читалището, където се намира и адрес за кореспонденция на читалище „Зора“.

Прокуратурата е събрала и други доказателства за извършване на подобни деяния в минал период. По случая е образувано досъдебно производство, чиито първоначален срок за приключване е 2 месеца, поясни говорителят на Районна прокуратура в Кюстендил Галина Димитрова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десислава Симеонова: Приветстваме ветото на президента върху промени в Закона за инвестиции

Приветстваме ветото на президента върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите. Реално се бяхме обърнали с обща позиция на  За Земята, Грийнпийс, и гражданското Равни БГ. За съжаление има реален риска днес да се вкара тази точка и да има гласуване на това изменение.  Това каза Десислава Симеонова от За Земята в интервю пред БНР...

публикувано на 30.04.24 в 12:14
Лена Бориславова

Лена Бориславова няма имунитет, но е готова да се откаже от него

Бившият говорител на правителството на Кирил Петков - Лена Бориславова обяви, че е готова да се откаже от имунитета си, ако той се окаже пречка за разследване.  Вчера стана ясно, че от миналия август прокуратурата води дело за документно престъпление, свързано с освобождаването на Кирил Петков като член на Управителния съвет на Сдружение "Да опазим..

публикувано на 30.04.24 в 12:09

Игрални зали в градовете, по границите и в курортите, реши бюджетната комисия

Забраняват се игралните зали в населени места до 10 000 души с изключение на пограничните градове и курортите, реши на второ четене бюджетната комисия. С текстовете, които по-късно ще бъдат гледани и в пленарна зала, се забранява рекламата на хазарт в медиите. На първо четене: НС забрани рекламата на хазартни игри в медиите Билбордовете..

публикувано на 30.04.24 в 11:41

Зависимостта от хазарт се разпространява бързо, пада възрастта на пристрастените

Зависимостта от хазарта е сравнително нова у нас, но се разпространява с бързо и е равна на другите зависимости. Това предупреди в интервю пред БНР психотерапевтът Гергана Кехайова. В предаването "Хоризонт за вас" тя обясни първите крачки към зависимостта и коментира, че пада възрастта на пристрастените. „Започва се от любопитство - да..

публикувано на 30.04.24 в 11:33

Три медала за български ученици на Менделеева олимпиада по химия в Китай

С пълен комплект медали се прибраха българските ученици след блестящо представяне на Международната Менделеева олимпиада по химия в Китай. В конкуренцията на 151 състезатели от 26 държави нашите участници завоюваха един златен, един сребърен и един бронзов медал, както и почетна грамота, съобщават от Министерство на образованието и науката...

публикувано на 30.04.24 в 11:15

Нулевата ДДС ставка за хляба остава до края на годината

До края на годината се удължава нулевата ставка за ДДС за хляба и брашното, реши на второ четене бюджетната комисия. Също така има предложение за лимит от 15% надценка на цената на хляба в магазинната мрежа. Засега текстът отсъства от законопроекта. С друга промяна се връща данъкът върху доходите за гъбарите и билкарите. Промяната влиза..

публикувано на 30.04.24 в 10:45
Общоселско събрание в село Баня, община Разлог

В с. Баня недоволстват от отнетите им минерален плаж и парк за игра на децата

Жителите на разложкото село Баня, се противопоставиха на политиката на общината, която им отне достъпа до най-голямото им богатство - минералната вода.  Най-бързо развиващият се балнео и спа курорт в Югозапада, който е само на 5 километра от ски-курорта Банско, е рай за туристи и инвеститори в туризма, но местните хора се чувстват ограбени...

публикувано на 30.04.24 в 10:38