Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лечева: Предложението на ГЕРБ за партийните субсидии застрашава демокрацията на политическата система

Весела Лечева в студио на програма „Хоризонт“
Снимка: Светослава Кузманова

„Въпросът, свързан със субсидиите на партиите, и това, което предлагат от ГЕРБ, застрашава демократичното съществуване на политическата система. Ние сме за разумен и смислен дебат по отношение на финансирането на партиите. Този въпрос винаги ще се повдига, докато България е най-бедната държава в Европейския съюз“. Това коментира пред БНР Весела Лечева, заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“.

„За ГЕРБ ще бъде лесно субсидията да бъде и 0 лева, защото те си държат техните субсидии на влог. Редно е да запитаме с какви средства тогава си правят кампаниите“, подчерта Лечева в предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“.

По думите на Весела Лечева, ако се направи задълбочен анализ защо в определени области БСП загуби на евровота с 10-15%, тогава може би ще се намери и причината за загубата на БСП със 7% на изборите.

„Не успяхме да дооценим, че европейските избори няма как да бъдат превърнати в парламентарни избори, няма как този характер на европейските дебати да бъде прехвърлен като дебат за вътрешните проблеми. Може би това ни отдалечи от победата. Много трудно можеш да обясниш как Европа и нашите евродепутати могат да защитят техните интереси, така че да се обърне моделът на управление в България. Другият факт е, че Борисов иззе медийното пространство. Той присъстваше поне по десет пъти в новините“.

Според Лечева пътят за спечелване на доверието на хората е чрез последователност и системност в предложенията.

В структурите на партията Корнелия Нинова е един безспорен лидер, каза още Весела Лечева:

„Корнелия Нинова стана председател с някои промени вътре в партията, заявявайки, че променяме партията и така искаме да променим България. Тя предложи нов устав с нов начин на избор на председател, с мандатност за евродепутати, като заложи перспектива за младите знаещи и можещи, да не се затваря партията. Днес дебатът е дали да върнем старите уставни постановки, което според мен е абсолютно неприемливо“.

Интервюто с Весела Лечева можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Методи Лалов

Адв. Методи Лалов: Съдебна реформа може да се направи с независими политици и нов Изборен кодекс

Конституционното решение се бламира, защото имате зависими членове на Конституционния съд - Лаков, Филип Димитров Братиньото - Велчев, който не гласува, Десислава Атанасова, Борислав Белазелков. Не може да се прави конституционна реформа с Пеевски и Борисов. Реформа означава подобряване на работата на институция, орган или система...

публикувано на 29.07.24 в 15:10
Експлозия в завода за целулоза

Няма опасност за живота на пожарникарите, пострадали в свищовския завод "Свилоза"

Няма опасност за живота на двамата пожарникари, които пострадаха при експлозия в свищовския завод "Свилоза".  Взрив в завода за целулоза край Свищов Възникналият на мястото пожар вече е овладян. Пожарникари са се отзовали на сигнал за инцидент в цех в Свищов Министърът на вътрешните работи обясни причините за инцидента:  "При..

публикувано на 29.07.24 в 14:55

Пожар в района на бургаския квартал "Меден рудник", горят сухи треви и храсти

Пожар е възникнал в района под блок 66 в бургаския жилищен комплекс "Меден рудник". Горят сухи треви и храсти. Установено е, че се е запалила поляната срещу блока в посока бившите утайници на нефтозавода . Няма опасност за хората, огънят е далеч от утайниците, в които има запалими вещества. Огънят обаче е обхванал и обработваните частни градини в..

публикувано на 29.07.24 в 14:23
Снимката е илюстративна

Десетки малки читалища имат нужда от детска литература

Нека зарадваме четящите деца и им дадем възможност да откриват нови книжни приключения! Това е призив на Регионална библиотека "Николай Вранчев" в Смолян, която започна кампания за дарение на запазени детски книги и енциклопедии в полза на малки читалищни библиотеки от областта. Целта на кампанията е да се подкрепят читалищните библиотеки..

публикувано на 29.07.24 в 14:14

Потвърдена е смъртта на сина на собственика на взривилия се край Елин Пелин склад

Официално е потвърдена смъртта на Теодор Попов, синът на собственика на взривилия се край Елин Пелин склад. Това стана ясно от публикация на близки в социалните мрежи. По-рано Наталия Николова от софийската Окръжна прокуратура информира, че след аутопсията е установено че хората, чиито тела бяха намерени вчера, са починали от взрива...

публикувано на 29.07.24 в 13:50
Асен Генов

Асен Генов: Мечтата на българина за ЕС трябва да се възобнови

На политиците ни най-сериозно им липсва държавническа визия, политически умения, умения да водиш преговори и не на последно място липсва политическа визия. Това коментира журналистът и автор на подкаста „Контракоментар“ Асен Генов в интервю пред БНР за качествата на политиците, за водене на преговори, за да има България редовно..

публикувано на 29.07.24 в 13:50

Главчев: Работим, докато трябва - най-добре е да се състави редовен кабинет

Служебният премиер Димитър Главчев отново даде да се разбере, че би останал на поста, ако и с третия мандат не бъде съставено редовно правителство: "Работим, докато трябва. Не съм от тези, които дезертират, но има конституционна процедура. Най-добре е да се състави редовно правителство с третия мандат", каза Главчев, след като по-рано днес..

публикувано на 29.07.24 в 13:46