Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Деков от Сдружението за правна помощ на потребителите:

До 150% ГПР по кредитите от небанкови финансови институции

Омбудсманът свиква форум за проблемите на ползвателите на бързи кредити

| обновено на 10.06.19 в 09:17
Снимка: Ани Петрова

Омбудсманът Мая Манолова свиква форум за проблемите на ползвателите на бързи кредити. Повод за кръглата маса са десетки жалби на граждани и сигнали от неправителствени организации и адвокати. В тях се алармира за наличие на неравноправни клаузи в договорите на фирми за бързи кредити, с които пряко се нарушават правата на потребителите.

За БНР един от участниците във форума адвокат Димитър Деков от Сдружението за правна помощ на потребителите каза:

„За съжаление, няма паритет на интересите. Практиките, които са в този сектор, са неприемливи. Много дълго време се опитваме да поставим този въпрос на обществено обсъждане, водим и дела, с които се опитваме по съдебен път да отстраним въпросните дефекти“.

В предаването „Преди всички“ той подчерта, че законовото ограничение от 2014 година за 50% ГПР - годишен процент на разходите, не е сработило и в момента „близо 100% от кредитите, които се отпускат, са с ГПР между 100 и 150 процента“.

„Въпреки че променихме закона, почти всички кредити, които се дават, не спазват закона. На Комисията за защита на потребителите не ѝ е дадено правомощие чрез административна мярка да разпореди на съответната небанкова финансова институция да спазва закона или да я накаже за неравноправните клаузи", допълни Деков.

„Браним се основно чрез искове през Съдебната система“, обобщи той и изтъкна нуждата от административен механизъм.

Модерният механизъм - колективните искове, се бавят обикновено с години, а през времето, в което исковете вървят, практиките „необезпокоявано си продължават“, допълни той.

Преди дни съдия от Софийския районен съд казва, че най-остър е проблемът при заповедното производство. Според Деков основна причината е, че и този вид производства са едностранни, а съдът не проверява дали кредиторът правилно твърди, че има да взима нещо от длъжника.

„Когато кредиторът злоупотребява с правата си и прекалено много натиска своя длъжник, тази процедура му дава възможност той прекалено лесно, прекалено много да натиска“.

В банковото кредитиране има проблем с променените лихви без потребителите въобще да знаят. Рискът е, че банковите заеми са дългосрочни и потребителите може да загубят правата си върху парите, които неправомерно са им взети.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл, а повече по темата за риска от бързите кредити можете да прочетете тук



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Рискът при потребителските кредити, отпуснати от небанкови институции

„Невъзможността българинът да покрие ежемесечните си разходи е една от основните причини, поради която за последните пет години има ръст с над 10% на кредитите за малки суми. Притеснението е, че такива кредити се вземат не от банките, а от..

публикувано на 21.05.19 в 13:40
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година..

публикувано на 26.04.24 в 22:38

Ердоган е отложил срещата си с Байдън

Турският президент Реджеп Ердоган е отложил срещата си в Белия дом с президента Джо Байдън, предвидена за 9 май. Това съобщиха запознат със ситуацията източник и турски официален представител, пожелал анонимност. Не е ясно какво е наложило отлагането,..

публикувано на 26.04.24 в 22:25

МБАЛ-Пазарджик болница получи дарение от електрически болнични легла, шкафчета и консумативо

Пазарджишката многопрофилна болница получи 33 електрически болнични легла от фондация "АДРА-България".  Дарението е осигурено от държавната австрийска болница в Залцбург.  Болницата получи също нощни шкафчета, одеяла, възглавници и голямо количество..

публикувано на 26.04.24 в 22:20
Маргарита Роблес, министър на отбраната на Испания

Испания потвърди, че ще изпрати ракети за "Пейтриът" на Украйна

Испания ще изпрати ракети за противовъздушни системи "Пейтриът" на Украйна, потвърди испанският министър на отбраната Маргарита Роблес. Тя участва в заседание на контактната група за защита на Украйна чрез видеоконферентна връзка, предаде АФП...

публикувано на 26.04.24 в 22:04

VRT: Белгия ще достави на Украйна Ф-16 още тази година

Белгия ще достави на Украйна изтребители Ф-16 още през тази година, а не през 2025-та, както бе обещала, твърди телевизионният канал VRT. Това съобщи агенция Ройтерс. Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна..

публикувано на 26.04.24 в 21:59