Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Високо ниво на река Дунав при Русе, Видин и Силистра

| обновено на 10.06.19 в 16:55
2
Снимка: Ваня Минева

Първа степен за повишено внимание заради високото ниво на река Дунав действа в община Русе.

Има подготвена заповед от кмета на общината Пламен Стоилов за втора степен на опасност, която предвижда денонощно наблюдение на речното равнище, но на този етап такава не е обявена. Това каза Спасимир Димитров от дирекция „Обществен ред и сигурност“.

„Местата, които са без хидротехнически съоръжения за защита, могат да бъдат залети и там не трябва да има инертни, насипни и опасни товари“, заяви Димитров.

В момента се следи и нивото на реките Русенски Лом и Янтра, които са пряко зависими от Дунав, но на този етап при тях няма разливи.

По отношение на корабоплаването капитан Иван Жеков от дирекция „Речен надзор“ поясни:

„Трябва да се прави преценка за мощността на кораба, дали пътувайки срещу течението, би могъл да се движи или не, тъй като липсата на скорост затруднява управлението му“.

Всички защитни съоръжения са изградени за ниво от 881 см, което е повече от метър от настоящия воден стоеж и няма опасност от заливане на бреговата част.

И във Видин остава в сила първият етап от плана за действия при високи води на река Дунав.

Ежедневно наблюдение на дигите по Дунав и корекции на притоците е въведено от четвъртък във Видин. В действие са четири помпени станции за отводняване от подпочвени води.

При необходимост ще бъдат пуснати и още. От Агенцията за поддържане и проучване на реката за последното денонощие отчитат понижение с 8 сантиметра.

Нивото на река Дунав при Силистра също се покачва. За последното денонощие с 18 см и вече е с около метър под критичните 777 см. Очаква се през следващите 48 часа нивото на реката да се повиши с нови 39 см. На много места по поречието са избили подпочвени води има и разливи по крайбрежието, типични за сезона.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.

Галерия